Langrenn

Northug har bestemt seg for hva han vil

Ingen enighet med forbundet, som ikke tar ut skistjernen på landslaget.

Situasjonen rundt Petter Northug er ikke avklart.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM (adressa.no): Under et møte i dag mellom Petter Northugs manager Are Sørum Langås og langrennssjef Åge Skinstad, la Langås frem Northugs ønsker for neste sesong.

Dette bekrefter Northug-manageren overfor Adresseavisen. Han vil ikke røpe detaljene i planen, om Northug ønsker å satse på langløp, verdenscup eller om han går for en kombinasjonsløsning.

Dersom Northug fullt og helt hadde ønsket å gå langløp ville imidlertid saken ha vært enkel. Da hadde Skiforbundet ikke tatt ham ut og gjort seg ferdig med saken. I og med at de nå sier at saken er uavklart, tyder det på at Northug også ønsker å gå tradisjonelt langrenn kommende sesong.

Fikk ingen avklaring

Skiforbundet ønsket å få en avklaring i dag, i og med at neste års landslag presenteres i morgen. Dette fikk de ikke. I en pressemelding i ettermiddag uttrykte landslaget at situasjonen rundt Northug ikke er avklart, og at han ikke vil være på lista som presenteres fredag.

— Vi er i konstruktive samtaler, sier Langås.

Samtidig er det ingen planer om noe nytt møte. Skiforbundet har heller ikke gitt noen ny frist for når Northug må bestemme seg. Dermed går det mot en ny uavklart periode rundt skihelten, slik det har vært gjentatte ganger de siste årene.

Skjerpet regelverket

Nettopp dette var noe skistyret ønsket å unngå da de i fjor skjerpet regelverket.

I og med at situasjonen er uavklart, har Northug mulighet til fritt å profilere sin hovedsponsor Coop i tiden fremover. Nettopp hans avtale med Coop er det som gjør forholdet til skiforbundet problematisk. Om han skal bli en del av landslaget og gå verdenscup, må han med det nye regelverket bryte med handelsgiganten, som er i direkte konkurranse med skiforbundets sponsor Spar.

Spørsmålet er nå om skiforbundet er i ferd med å gi etter og gi Petter Northug nye unntak.

Northug fikk sist sesong mulighet til å stå utenfor landsalget i sommerhalvåret, mens han var en del av landslaget i sesongen. Først helt på tampen, 2. november i fjor, signerte Northug avtalen som gjorde det mulig for ham å konkurrere i Falun-VM. Der tok han fire gull, og nettopp det har styrket hans posisjon kraftig i de pågående forhandlingene.

Opsal: - Udramatisk

Generalsekretær Stein Opsal har tidligere vært tydelig på at muligheten for å få et slikt unntak skulle fjernes i 2015. Kravet fra forbundet har vært at Northug, hvis han vil gå verdenscup kommende sesong, fra 1. mai må takke ja til landslaget hvis han blir tatt ut, og dermed bryte med Coop.

I en SMS til Adresseavisen i dag svarer han dette:

— Dette er helt udramatisk. Det er god dialog for å forsøke å finne en god løsning. Har foreløpig ingen kommentar utover det.

Landslaget blir presentert klokken 11.00 fredag. Tidligere i dag uttalte landslagsjef Vidar Løfshus til Adresseavisen at han har innstilt Northug til en plass på allroundlaget, men at han har satt seg helt utenfor sluttforhandlingene.

Les også

  1. Dette må du vite om Northug-konflikten

  2. Northug ikke tatt ut på landslaget

  3. Landslagssjefen meldte seg ut av Northug-forhandlingene

  4. Merkevaren Johaug snart verdt 100 millioner

Les mer om

  1. Petter Northug