Langrenn

Den svenske langrennsstjernens dårlige form kan bety trøbbel for de norske herrene

– Jeg er snart 37 år. Jeg er ikke her for å samle på fine plasseringer, advarer Johan Olsson.

Her sitter Johan Olsson i "hockey" under en treningsøkt i VM-løypene i Lahti. Onsdag er han en av gullfavorittene på 15-kilometeren. Foto: Anders Wiklund, TT/NTB Scanpix

  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

LAHTI: Han gjorde det i Vancouver-OL i 2010.

Det samme i Val di Fiemme i 2013. I Sotsji-OL i 2014. Og ikke minst i Falun-VM for to år siden.

11 medaljer rasket svensken med seg i de fire mesterskapene – uten å ha vist spesielt gode resultater i andre renn.

Johan Olsson er en mester til å prikke inn formen til mesterskap.

Johan Olsson er en mester i å lure kroppens grense.

Nå er han på plass i Lahti etter å ha trøblet med sykdom, og utsatt høydeleiren i Seiser Alm, for tre uker siden.

Stoler ikke på seg selv

– Før VM i Falun sa jeg at var i dårlig skøyteform. Likevel vant jeg gull (15 kilometer fristil). Jeg vet ikke om jeg kan stole på meg selv lenger, sa Olsson da den store presseflokken sirklet seg rundt ham før fredagens morgenøkt.

Olsson snakket med de skrivende journalistene i åtte minutter. Så stakk han til skogs.

Johan Olsson vant VM-gull på 15-kilometeren i Falun for to år siden. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

– Johan er en fantastisk skiløper. Han har en lett kropp, han har bra teknikk, han er veldig godt trent. Han har de riktige grunnforutsetningene. Og så har han de mentale egenskapene. Når han går inn for en sak, gjør han det 100 prosent, forteller Olssons tidligere landslagskamerat Mathias Fredriksson til Aftenposten.

Les også

De Zolt, Välbe, Mogren og Smirnov. De gamle skiheltene har preget VM-historien. Sånn lever de i dag.

Piner seg på trening

Olsson var tidlig en lovende langrennsløper og debuterte i verdenscupen allerede i 2001. Han gikk mange renn. Men klarte aldri å ta steget helt opp.

Da svensken nærmet seg 30 år, hadde han kun én medalje å se tilbake på: Bronse i stafetten i Torino-OL på lag med Fredriksson.

Men så snudde alt.

– Johan fant ut at han måtte konkurrere mindre. At det passet bedre for ham. Han har klart å knekke koden, å konkurrere lite og samtidig levere i mesterskap. Det er det ikke mange som klarer. Men han gjør ting 100 prosent. Johan presser seg selv ekstremt på trening, han lever i sin egen boble. Og så kommer han til mesterskap og leverer, sier Fredriksson.

– Kan du si noe om Olssons treningsmentalitet?

– Han kjører hardt. Ettersom han konkurrerer lite, må han presse kroppen på samme måte under trening. Han har sine metoder, som har fungert bra: Han bruker rulleskimøllen veldig mye. På den har man ikke noe valg. Hvis man ikke presser seg på en rulleskimølle, blir man slengt i veggen bak seg. Han tester formen på den. Om han ligger riktig eller ikke.

Johan Olsson vant gull på femmila i VM i Val Di Fiemme i 2013. Foto: Giampiero Sposito, Reuters/NTB SCANPIX

Det sies at Olsson ikke er av dem som trener mest. Men han trener riktig. Og han tyner kroppen. Om det er noen som vet hva smerte er, så er det ham.

Og han er kynisk. Olsson forlot sin kone og to barn i hele syv uker før Falun-VM for to år siden. Han isolerte seg fullstendig i Bruksvallarna og trente som en gal.

100 tøffe treningstimer la Olsson bak seg i januar det året.

Belønning: Gull på 15-kilometeren i Falun noen uker senere.

Les også

Vi møtte Olsson under en beinhard treningsøkt i 2014. Les og se video her!

«Har lært seg å slappe av»

Da Olsson ble hentet inn på landslaget, var Per Elofsson, blant annet dobbelt verdensmester i 2001-VM, den store stjernen.

Elofsson så tidlig at Olsson hadde potensialet. Han var meget sterk på trening. Men fikk det ikke ut i konkurranser.

– Han ville for mye. Senere i karrièren har Johan fått mer distanse til idretten. Han har lært seg å slappe mer av. Dermed har han også fått ut potensialet han viste i treningssammenheng, sier Elofsson.

– Hvorfor er han så flink til å finne formen i mesterskap?

– Han tester veldig mye på trening. Når han vet at han går på visse tider i visse hastigheter, er han trygg. Han har en fin motor, bra teknikk og bra psyke.

Var en dårlig taper

De to tidligere landslagskameratene forteller om en bestemt unggutt på treningene.

– De dagene han var pigg, da rykket han på de lengre treningsøktene. Men da noen andre følte seg pigg, og gjorde det samme, ble han irritert. «Vi var enige om å kjøre rolig, ikke fort», sa han. Det skulle være på hans premisser hele tiden, ler Fredriksson.

– Han hadde et enormt vinnerinstinkt. Han ville alltid være der fremme under intervalløkter. Han viste seg ofte å være en dårlig taper. Johan tok det veldig hardt da han ble slått. Han var forbannet. Han knøt nevene. Han ville mye mer enn hva han fikk ut. Men nå har han heldigvis fått en fin avslutning på karrièren, fastslår Elofsson.

Olsson er en mester i å dempe forventningene. Da han ble syk rett før avreise til høydeleiren på 2000 meter i Seiser Alm, som har vært nøkkelen for å komme seg i mesterskapsform, fastslo Olsson overfor svenske medier at VM var i fare. At VM-planen hadde «gått åt helvete».

Men Olsson kom seg noe forsinket til Seiser Alm.

Og han dro derfra en dag tidligere enn planlagt. Olsson følte at han var der han skulle være.

Les også

«Kvinne, ung og vakker. Hun har alle odds mot seg.»

Demper forventningene

– Det er hans måte å være på. Han demper forventningene. Også for seg selv. At det ikke blir for høye krav til ham. Det er hans måte å håndtere presset på, forteller Elofsson.

– Jeg traff Johan her om dagen. Han hadde kjørt sin første fartstest etter å ha kommet ned fra høyden. Jeg spurte hvordan det gikk. «Det føltes ikke bra. Det gikk tungt», svarte han. Det var de vanlige tegnene. Hadde Johan sagt at han følte seg bra, ville jeg blitt utrolig, ler Fredriksson.

Men i det korte møtet med journalistene var det litt andre toner fra 36-åringen.

– Jeg har bra selvtillit. En gang må jeg kunne få lene meg tilbake og dra nytte av min rutine. Jeg kommer hit som regjerende verdensmester og noe må jeg jo få ut av det ...

Martin Johnsrud Sundby er kanskje den største gullfavoritten på den klassiske 15-kilometeren onsdag. Men det er all grunn til å se opp for Johan Olsson. Noe annet ville vært dumt.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. Ski-VM
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Langrenn
  4. OL