Langrenn

Frykter mer kritikk dersom de vinner

To norske dopingsaker og verden er ikke helt den samme for norske langrennsløpere.

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen møtte mediene i Kollen i går ettermiddag. Det kom til å handle om deres beste venninne gjennom mange år, Therese Johaug.
  • Kurt B.M. Haugli

HOLMENKOLLEN: Det var bikkjekaldt i Kollen og ingen feststemning i målområdet i går ettermiddag.

To av Therese Johaugs beste venninner og lagkamerater møtte opp. De sto på nesten nøyaktig samme sted som Therese Johaug falt sammen og brølte av hemningsløs glede etter å ha vunnet gull på 30-kilometeren i VM for fem år siden.

Forberedt på mistanken

Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen delte sine tanker rundt de siste par dagers dopingsak. En sak som kommer til å følge dem hele denne vinteren.

— Dersom vi presterer på topp, blir det sikkert rettet enda mer kritikk mot oss. Det tror jeg vi må være forberedt på, fortalte Ingvild Flugstad Østberg mens journalister fra norske, svenske og finske medier lyttet. Utenlandsk interesse for hva som skjer i norsk langrenn har aldri vært større på denne tiden av året.

Østberg ble vant til å vinne sist sesong. Nå høres det nesten som hun frykter seier.

— Det er vanskelig å vite hva vi går til, men vi må sikkert være forberedt på det meste av reaksjoner og spørsmål, sier hun.

Mistenkeliggjort før

De to dopingsakene som har herjet norsk langrenn denne høsten, har ødelagt omdømmet og sådd en kime av tvil hos alle langrennsinteresserte både i Norge og utenfor landets grenser. Det vet både Bjørgen og Østberg.

— Jeg har vært med lenge, og det er alltid noen som vil mistenkeliggjøre dine prestasjoner. Vi må stå godt sammen. Vi vet hva vi gjør og hva vi står for, og det skal vi stole på, sa Bjørgen.

Bjørgen har i perioder av sin karrière fått kritikk for sin bruk astmamedisin. Og hun er forberedt på at det kommer nye runder når de etter hvert møter andre utøvere.

Preget

Oppstyret rundt Therese Johaugs positive dopingprøve har gått hardt inn på de to langrennsløperne. Marit Bjørgen sliter med å holde tårer borte når hun forteller om hvordan hun har opplevd det.

— Jeg unner ingen å ha det så vondt som hun har hatt det de siste dagene. Det er spesielt når det er en så nær venninne, sier Bjørgen.

Det var først onsdag at hun og resten av laget fikk vite om at det dagen etter skulle det offentliggjøres at Therese Johaug hadde testet positivt på en dopingprøve.

— Jeg har jo vært litt sammen med Therese den siste uken, og jeg har jo sett at det var noe som plaget henne. Men hun fortalte ingenting før onsdag, sa Bjørgen.

Vurderte å legge opp

Det siste døgnet har fått henne til å revurdere hele sitt syn på hva det er å være langrennsløper.

— Når jeg ser på hva Therese Johaug har vært gjennom, spør jeg meg om det er verdt det. Om det er verdt å risikere og måtte gå gjennom noe slikt, sier Bjørgen.

Legenden Bjørgen er sikker på at det som skjedde med Johaug også kunne ha skjedd med henne.

— Vi har våre rutiner og vi stoler på våre leger, men jeg har ingen garanti for at dette ikke kunne vært meg, sa Bjørgen.

Hun mer enn antyder at hun vurderte å legge opp etter å ha sett medfarten Johaug har fått. Men legenden Bjørgen kom til denne konklusjonen:

— Jeg kommer nok til å gå på ski til vinteren også.