Langrenn

Han er Northugs nye mann

Chris Jespersen skal hjelpe Petter Northug mot OL i Pyeongchang.

Kompiser: Chris Jespersen foran Petter Northug under 50-kilometeren i OL i Sotsji i 2014. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  • Petter Rasmus
    Petter Rasmus

Da Tomas Northug tidligere denne måneden kunngjorde at han la opp – betydde det samtidig at storebror Petter Northug måtte ut på jakt etter en ny treningspartner.

Kort liste med kandidater

Lista over skiløpere som går godt overens med Petter Northug, som samtidig er god nok til å tåle treningskjøret – og som ikke allerede er på lag – er ikke veldig lang. Og nå er jakten over.

Adresseavisen vet at det er Chris Jespersen som hentes inn som nytt medlem i team Northug.

Ringte Northug: Chris Jespersen kastet seg på telefonen til team Northug da lillebror Tomas la opp. Nå er han den nye mannen i teamet. Foto: RICHARD SAGEN

– Det er en utrolig stor mulighet – og en stor ære å få lov til å være på lag med Petter. Jeg har egentlig hatt lyst til å være på lag med ham i mange år, men jeg har ikke tatt kontakt. Jeg tenkte at det ikke var noe vits å prøve så lenge Tomas var med, sier Jespersen til Adresseavisen.

2014 var 33-åringens store sesong. Da gruste han Petter Northug opp monsterbakken og kapret andreplassen sammenlagt i Tour de Ski. Han ble også nummer seks på 15 kilometer klassisk i Sotsji-OL.

Les også

Lillebrorens valg skaper trøbbel for Northug: – Det blir vanskeligere

– En veldig god løsning

Northug-trener Stig Rune Kveen stråler etter signeringen av Jespersen.

- Chris er rett mann fordi han en løper med stor kapasitet og god motor. Han kan matche Petter perfekt i sommer og høst frem mot sesongstart. Det ser vi virkelig fram til, det er en god løsning for Petter, sier han.

Det var Kveen som fikk telefonen fra Jespersen. Da skjedde ting rimelig raskt.

- Jeg ble veldig glad, og så med en gang at det kunne være en veldig god løsning for å erstatte Tomas. Det første jeg gjorde var å sjekke med Petter om det var noe han var trygg på - og det var det absolutt. De kjenner hverandre veldig godt fra tidligere, sier han.

Sammen mot OL

Chris Jespersen legger ikke skjul på at OL i Pyeongchang er det store målet, og at han ser på kompaniskapet med Petter Northug som den ideelle veien til Sør-Korea. Dermed anes konturene av det som vil være det ultimate comebacket for hele team Northug.

– Det er det jeg drømmer om. Nå har jeg tidenes mulighet til å klare det. Og ingenting hadde vært bedre enn at vi begge stiller på startstrek i OL for å kjempe om medalje, sier Jespersen.

– Chris legger lista høyt, og har målsetting om å gå 15 km skate i OL. Han er en mann som kan klare det. Samtidig har vi Petter som har målsettinger på andre distanser i Pyeongchang. Det er en stor jobb som skal gjøres, men jeg vet at guttene er villig til å gjøre den jobben, sier trener Stig Rune Kveen.

Ikke bare «hjelperytter»

Med en såpass merrittert løper inn, knyttes det spenning til rollefordelingen innad i laget. Men verken Jespersen eller Kveen ser på det som et problem.

– Jeg blir nok litt hjelperytter, men det vil nok gå litt begge veier. Vi får utnytte det vi er gode på. Jeg legger meg gjerne i front på økter i motbakke, mens det blir nok til at vi bytter på sprintøktene, sier Jespersen.

– Dette er bare positivt. Chris’ inntreden på laget vil gi Petter ny motivasjon, sier Kveen.

Godt forhold

Jespersen kommer fra Skånevik, og har siden 2012 representert idrettslaget Korlevoll-Odda. Han har bodd i Trondheim siden 2005, og har – ifølge seg selv – «nesten» blitt trønder.

– Jeg har kjent Petter lenge, og forholdet vårt er veldig godt. Vi trives i lag. Og det er viktig når vi skal reise såpass mye sammen. Jeg gleder meg til å reise på tur med Petter, sier han.

Chris Jespersens avtale med Petter Northug gjelder for denne sesongen.

Les mer om

  1. Chris Jespersen
  2. Petter Northug
  3. Tour de Ski
  4. Ski