Langrenn

Johnsrud Sundby gikk så fort at landslagssjefen måtte be ham roe seg ned

Ingen kunne gjøre noe med Martin Johnsrud Sundby på den 60 kilometer lange distansen fra Ålgård til Sandnes under Blinkfestivalen.

Martin Johnsrud Sundby vant overlegent i Sandnes. Foto: Anders Minge

 • Halvor Ekeland

SANDNES: Etter om lag 45 av 60 kilometer dannet det seg en duo i tet på vei inn til gatene i Sandnes. Martin Johnsrud Sundby og Simen Hegstad Krüger var fremst etter å ha kvittet seg med finnen Iivo Niskanen én mil før mål.

Men da det nærmet seg målgang, var det Martin Johnsrud Sundby som for alvor skrudde opp tempoet.

Da det gjensto under en kilometer prøvde Johnsrud Sundby seg på et skikkelig magedrag i den siste bakken. Da hadde ikke Simen Hegstad Kruger nok å svare med.

Les også

Petter Northug klar for sommertest: – Han gleder seg

Landslagssjefen måtte be teten roe seg ned

– Det var en bra avslutning. Vi var slitne begge to, så det var ikke så mye som skulle til der, sier Johnsrud Sundby til Aftenposten.

Det var nok til å sikre seieren i herreklassen etter et 60 kilometers slit.

– Det ble litt som fryktet, ekstremt hardt. Det er skikkelig tøft, sier han.

Så fort gikk det at landslagstrener Tor Arne Hetland, som syklet ved siden av tetduoen, måtte si fra til de to i front.

– Hetland begynte å snakke om morgendagen den siste mila. Jeg kjenner det garantert i morgen, sier Sundby.

– Jeg ropte til dem at de ikke trengte å gå helt i kjelleren da det bare var de to igjen. De må jo ikke gå maksimalt hele veien når de først har kontroll, ler Hetland.

For de fleste var enige om at det 60 kilometer lange løpet var av det brutalt harde slaget. Selv om Blinkfestivalen ikke betyr mye rent sportslig, har det mye å si at utøverne får god konkurransetrening. Det var det ingen tvil om at de fikk.

– Jeg fikk noen motbakker mot slutten som var nyttige. Da måtte vi blåse det som var av oksygen i lungene. Det var tøft nok for meg å være med der på slutten. Det var tøft nok - og dritgøy, smiler Sundby.

Sjeldent bra rykk

Sundby og Hegstad Kruger holdt sammen frem til det var en snau kilometer igjen. Da satte Sundby inn det avgjørende rykket opp en liten bakke.

Sjelden har vi sett et så eksplossivt rykk fra Johnsrud Sundby. Det er tydelig at han mener alvor før den viktige OL-sesongen.

– Det var en bra avslutning. Vi var slitne begge to, så det var ikke så mye som skulle til, men tre-fire tak over broen der, så var det bra, smiler en tydelig fornøyd Sundby etter målgang.

Landslagstreneren var uansett fornøyd med hva han så av elevene sine den første dagen av Blinkfestivalen. Etter målgang tok han seg en runde blant løperne og ga dem noen velfortjente klapp på skulderen.

– Dette er den beste treninga vi kan gjøre. Gutta setter pris på et godt skirenn og dette er et godt skirenn. De viser at det er de med størst kapasitet som er igjen til slutt når det blir tungt, sier Hetland.

Petter Northug gikk også distansen, men klarte ikke blande seg inn i tetkampen. Trener Stig Rune Kveen varslet imidlertid på forhånd at trønderen har fått gjort det han har planlagt av trening i sommer og gleder seg stort til å konkurrere igjen under Blinkfestivalen i Sandnes.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Blinkfestivalen
 3. Martin Johnsrud Sundby

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Northug ble nummer 43 – skylder på sin nye treningskompis

 2. LANGRENN

  Russisk stortalent herjet med nordmennene i Sandnes

 3. LANGRENN

  Martin Johnsrud Sundby går nye veier: – Det er skummelt

 4. LANGRENN

  Krüger rykket på slutten og vant Lysebotn opp

 5. LANGRENN

  Klæbo knekte Ustjugov med spektakulær avslutning: – Så flott at jeg har nesten ikke ord

 6. LANGRENN

  Martin Johnsrud Sundby skadet etter fall i høy hastighet