Northug om ekspertrollen: – I miljøet er nok noen redde og på tå hev

Petter Northug (36) får ikke tilbakemeldinger fra sitt tidligere landslagsmiljø for ekspertmeningene sine. I stedet fungerer TV 2-kollega og langløpsvenn, Petter Skinstad, som en slags «mellommann».

EKSPERT I FLERE IDRETTER: Petter Northug skal i tillegg til å være langrennsekspert for TV 2 ha samme rolle i skiskyting. Her under skiskytternes åpning på Sjusjøen sist helg, der kanalen og Northug hadde en gjennomkjøring før de skal sende verdenscupen i Kontiolahti, Finland, om snaue to uker.

Northug svarer engasjert på hvordan han tror tidligere lagkamerater, venner og trenere opplever ham som ekspert.

– I miljøet er nok noen redde og på tå hev. De vil finne ut hva Petter mener om dette her. Men sånn får det være. Jeg dømmer folk knallhardt og kritisk. Enten det er trenere, min bror, andre på landslaget, eller på andre private lag.

Da VG spør om når han sist gang fikk telefonen pepret full av tilbakemeldinger fra sine tidligere kjenninger, etter enten vurderinger eller kritikk, svarer han slik:

– Ingen kommer til meg direkte. De går via Petter Skinstad.

Northug viser til sin mangeårige venn, ekspert- og langløpskollega.

– De har funnet ut at hvis de er uenig i noe jeg sier, så går de via noen andre. Sånn er det med Petter Northug. Det sier kanskje litt om «standingen» jeg har når jeg melder ting, sier han og gliser i kjent stil.

KLAR TALE: Fra Petter Northug i hans ekspertrolle. Her er han avbildet i forbindelse med et VG-intervju tidligere i november.

For den tidligere ski-kongen har etter hvert hatt en del meninger om landslaget.

Ikke en gang hans egen lillebror slipper unna dersom Northug mener det er rett.

Sist vinter satte han til og med en børs med en vurdering av hver enkelt etter konkurransene.

Bare i sommer felte han i VG en knallhard dom over damelandslagets innsats i enkelte rulleskirenn.

– Jeg kommer alltid til å være meg selv. Jeg sier ting jeg mener og legger ingenting imellom. Jeg elsker langrenn, men jeg må se det med flere øyne. Ha et perspektiv både fra inn- og utsiden og det miljøet jeg kjenner. Det er min styrke tror jeg, sammenlignet med dem som har vært på den ene eller andre siden for lenge.

EKSPERTKOLLEGER: Petter Skinstad og Petter Northug, her under et pressetreff med landslaget før sommerferien.

– De gjør nesten bare vondt verre

Petter Skinstad humrer godt da VG ringer. Han sier at det stemmer at de aller fleste ringer nettopp ham dersom de i tospann, eller Northug alene, har ment noe. Det hjelper sjelden.

– De kommer ikke noe lenger ved å ringe meg. De gjør nesten bare vondt verre hvis de skal krangle med meg, sier han og humrer litt igjen.

Han kaller det enkelt og greit for «utrolig bra og givende» å jobbe som ekspert med den tidligere ski-kongen.

– Det finnes svært få, om noen, som har like god greie på langrenn som Petter Northug. Det finnes ingen jeg har møtt som har et så analytisk blikk på denne sporten, og som klarer å lese situasjonen i og utenfor en løype. Han er interessant og nyttig å diskutere langrenn med, så jeg får veldig mye ut av det, sier Skinstad.

Spent på interessen

Northug er spent på populariteten til langrenn den kommende sesongen.

– Vi snakker jo om at langrenn er på tur ned, at interessen forsvinner litt. Men vi ser jo hvor mye langrenn er i nyhetsbildet når det nærmer seg vinter. Folk ser på, de klikker seg inn og er spente. Det er bra.

– Så blir det interessant å se hvilken retning langrenn drar, om interessen vil stupe, om vi herjer for mye her i Norge, og med tanke på det som skjer i andre idretter. Men fortsatt tror jeg at langrenn har den forankringen og standingen i folk at interessen alltid vil være der. Det håper jeg, sier Petter Northug.