- Petter vil angripe, men jeg frykter ham ikke

<p>Dario Cologna (25) er sikker på et par ting før dagens fellesstart i Tour de Ski: Petter Northug (26) er hevnlysten. Og det blir en vill kamp om bonussekunder.</p>

VAL DI FIEMME, ITALIA 20110109.Petter Northug jr.(Strindheim IL) ble nr.2 (tv) etter Dario Cologna under jaktstarten opp Alpe Cermis under Tour de Ski i Val di Fiemme søndag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

VAL DI FIEMME, ITALIA (aftenposten.no): Det finnes to typer pressetreff. Knuffing, hylende latter, folk som snakker i munnen på hverandre og tørre trøndervitser. Vi snakker altså om den norske. Alternativet er stillhet, tålmodighet og gjensidig respekt. Et møte med Dario Cologna, med andre ord.

— Jeg er helt sikker på at Petter Northug vil angripe under fellesstarten. Han vil jakte bonussekunder hele dagen.

- Frykter du at han kan ta deg igjen i sammendraget?

— Nei. Petter vil angripe, men jeg frykter ham ikke. Jeg frykter ingen. Det eneste jeg tenker på, er å gå to gode løp i helgen, svarer Dario Cologna.

Han ser mye større ut på TV. Gutten som setter seg ned foran den lille forsamlingen med høflige og forsiktige sveitsiske menn, kan umulig være han som ruver i langrennssporet i Tour de Ski. Men det blir opplyst at han faktisk er 179 centimeter. Og det er ikke sååå lavt.

Storfavoritt

Det snakkes en hel del om Cologna i Sveits nå. Colognas form avgjør om langrenn blir sendt direkte på TV i klokkenasjonen. Det har vært regelen siden han vant Tour de Ski første gang i 2009. Han vant i fjor også.

Og sannsynligvis går han først i mål oppe på Alpe Cermis i morgen også. Forspranget ned til Northug er på 1 minutt og 20 sekunder.

— Jeg er trygg på formen, men seieren er ikke sikret ennå, advarer han de sveitsiske journalistene.

Han ble nummer to i kåringen av årets sveitsiske idrettsmenn. Kun slått av alpinist Didier Cuche, men foran tennisesset Roger Federer. Da Touren startet, var det likevel bare én journalist som fulgte ham. Nå er det ti. I tillegg til en avis fra Norge og svensk TV-team.

— Ble du overrasket da Northug gikk på en smell under jaktstarten.

— Ja, jeg ble overrasket. Det vil være feil å si noe annet. Vi hadde en plan om å gå sammen, og kanskje øke til resten av konkurrentene. Samtidig ga det meg en god følelse å kunne gå fra.

- Er det noen som kan ta fra deg seieren?

— Dette er ikke over. Jeg mener det er fem andre løpere, i tillegg til meg selv, som fortsatt kan vinne Tour de Ski. Petter kan bli den aller tøffeste konkurrenten. Han er i hvert fall den sterkeste når kampen om bonussekunder starter i dag. Lukas Bauer blir også farlig, spesielt opp Alpe Cermis. Det samme med Alexander Legkov.

- Hvor stort forsprang må du ha før den siste etappen opp mot Alpe Cermis?

— Petter var 35 sekunder bak meg før siste etappe i fjor, og det holdt jo. Men det er alltid godt å ha mer enn ett minutt å gå på. Da vil jeg føle trygghet.

- Er du i ditt livs form nå?

— Det er vanskelig å sammenligne. Jeg var i god form i Rogla før jul også. Også under fjorårets Tour var jeg i god form.

- Det har vært en debatt om Petter Northug burde vært straffet hardere eller ikke. Hva synes du?

— Jeg har ikke sett situasjonen. Men det er ikke riktig at Daniel Rickardsson får syv minutters straff for samme forseelse, mens Northug bare får en advarsel. Det er uheldig hvis folk ikke får samme straff. Når det er sagt, er jeg glad for at Petter fikk fortsette. Jeg vil slå ham i skiløypa, ikke på grunn av det som skjer på juryrommet.

Satser mer på VM

Det er meget sannsynlig at Cologna vinner årets Tour. Men vi har likevel gode norske nyheter å komme med. Og det fra Colognas norske trener, Fredrik Aukland: Det blir trolig lettere for Northug å vinne Tour de Ski om ett år.

— Dario bommet i Liberec-VM i 2009 og Oslo-VM i 2011. Derfor er det naturlig at det er VM-gull som gjelder neste år. Han ønsker selvfølgelig å gå fort i Touren også, men VM blir prioritet 1. - Han kan vinne sin tredje Tour. Hvorfor er han så god i denne type konkurranse?

— Fordi han er veldig godt forberedt. Han har alle egenskapene som skal til, Dario behersker alle øvelser like godt. Men ikke minst er han ekstremt godt trent. Det nytter ikke å hvile seg i form. Dario våger å trene mye også i de periodene han konkurrerer mye. Også i begynnelsen av sesongen, når mange tradisjonelt trener mindre. Det er ikke snakk om å slippe opp. Jeg tror han har fått lønn for det.