Langrenn

Svensk skistjerne tvilte på Sundby: – Merkelig at det kommer nå

Først 34 år gammel fikk Martin Johnsrud Sundby stå øverst på pallen - alene.

Så glad var Johnsrud Sundby etter gullet.
  • Marius Dahl
  • Erlend Nesje
    Journalist

Onsdag 27. februar ble skistjernens merkedag, etter årevis med prat om gullet som manglet i samlinga: Det individuelle gullet.

Johnsrud Sundbys store dag kom i 15-kilometeren i Seefeld - samme distanse han mesterskapsdebuterte i for ti år siden, med en beskjeden 34.-plass i Liberec.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle være så mye følelser involvert. Jeg har jobbet ekstremt hardt for at det skal komme før, og så kommer det i år. Det er helt sykt, jeg skjønner ingenting, sa en tydelig emosjonell Sundby etter målgang.

Aleksandr Bolsjunov og Iivo Niskanen på forhånd var de store favorittene. Niskanen tok bronsen, mens det var Bolsjunovs landsmann Alexander Bessmertnykh som tok sølvet.

Russeren var 2,9 sekunder unna å ødelegge bragden for gullgutten fra Røa, mens finske Niskanen var først av «feltet» bak: 20 sekunder bak Johnsrud Sundby.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Skistjernene provoserte etter dopingnyhetene: – Drittgjeng!
Det gikk til slutt for Martin Johnsrud Sundby. Ti år etter sitt første mesterskap, i tsjekkiske Liberec.

Hylles fra flere hold

– Han har jaktet gullet for mange år, vært favoritt i mange år. Nå har han endelig fått det og det er vel fortjent. Det må ha føltes så godt for ham, for han har vært uheldig før, sier Niskanen.

Og godt føltes det også for landslagssjef Eirik Myhr Nossum, som var full av lovord etter at det endelig ble gull for Johnsrud Sundby.

– Martin har vært en definerende skikkelse for treningsmentalitet, for oppbrettede ermer, for det å ikke gi seg, for å snu steiner i jakten på detaljer. Han har fått godt betalt i form av Tour de Ski, verdenscupseiere og medaljer, men har manglet dette, sier landslagssjefen.

– Da er det så fortjent at han klarer det, slår Myhr Nossum fast.

Kongelig besøk for Sundby etter gullet.

Svensk tvil

Selv om det har vært tema i mange år, var det noen som lot seg overraske at det skulle skje. I hvert fall én svensk skistjerne tvilte.

– Han har slitt med å ta det gullet, selv om han har vært dominant i mange år. Det er egentlig merkelig at det kommer i år, for nå har han vært mer i bakgrunnen. Han var ikke tippet på topp, slår Calle Halfvarsson fast.

Svensken lot seg overraske over at Johnsrud Sundby endelig lyktes. Men:

– Samtidig vet vi alle hva han har kapasitet til, sier Halfvarsson.

Halfvarsson tvilte på Sundby-gull.

– Jeg var litt bekymret

Halvt-norske Andrew Musgrave var bekymret for at det aldri skulle gå.

For selv om Johnsrud Sundby sto med individuelle OL-sølv, OL-bronse, VM-sølv og VM-bronse - i tillegg til fire stafett-gull - var det ingen tvil om at noe manglet.

– Det har vært spennende å følge med på, han har jo vært en maskin i mange år. Også har han vært så nære, gått mange bra renn. Jeg var litt bekymret for at det aldri kom til å skje, sier Musgrave.

– Jeg har ikke snakket med ham om det, men han har jo selvtillit og selv visst at han er god nok. Det gjaldt bare å ha en god dag og gode ski. Endelig fikk han det til, legger han til.

– Tror du han har følt et press?

– Ja, absolutt! Han ville vært umenneskelig om han ikke hadde følt press, når han har vært så god uten å ta gull. Men nå har han vist han takler det og, sier Musgrave.

– Trodde jeg skulle dø

Han sier løypene i Østerrike var krevende og at det måtte en maskin til for å vinne.

– Det var vanvittig, et helvete å gå. Det var så varmt og løst. Jeg åpnet kontrollert, men halvveis kokte det og jeg trodde jeg skulle dø. Vinneren kom til å bli den som var mest maskin og best til å presse seg selv. Det ble Martin, sier Musgrave.

Didrik Tønseth ble nest-beste norske på 5. plass, mens Sjur Røthe ble nummer sju. Emil Iversen ble nummer ti.

– Det er et rørende øyeblikk for meg. Han har vært en som har satt standarder og vært med på å heve norsk langrenn til et ufattelig høyt nivå. For noen år tilbake var det småmørkt og kun Petter (Northug) som herjet, men bak han var det så å si ingenting. Men nå dukker det opp mange som tar gull, sier Iversen om Sundby-gullet.

Les mer om

  1. Ski-VM
  2. Ski-VM 2019
  3. Martin Johnsrud Sundby