Ustjugovs protest: Nektet å ha på seg sølvmedaljen

Sergej Ustjugov dukket opp på pressekonferanse uten sølvmedaljen rundt halsen etter femmila.

Sergej Ustjugov ble årets VM-konge.
  • Marthe Ihle

Russiske Sergej Ustjugov ble årets VM-konge i Lahti, med to gull og tre sølvmedaljer. På den avsluttende femmilen ble han nummer to bak canadiske Alex Harvey.

Men på pressekonferansen etterpå sto han for en kontrovers.

Ustjugov nektet nemlig å bære medaljen etter premieseremonien, og sier at han gir de fire medaljene til fire utestengte russere, ifølge Expressen.

Les også

Northug hudfletter Løfshus: – Det skal ikke skje

Utestengte russere

Før mesterskapet ble nemlig Alexander Legkov, Aleksej Petukhov, Maxim Vylegsjanin og Jevgenij Belov utestengt fra langrennssirkuset. Det kom som en del av etterspillet av McLaren-rapporten, som viste at russiske dopingprøver hadde blitt tuklet med under OL i Sotsji i 2014.

De hevder imidlertid sin uskyld. Der får de støtte av Ustjugov.

– Nå har alle de fire fått en medalje. Jeg har ingen. Det her var for dem, sier Ustjugov ifølge Expressen.

– Hver medalje er for en venn. Jeg trenger ingen selv. Det er viktig for de utestengte og for sporten generelt. For halve verden er mot oss akkurat nå. Jeg er litt lei av å diskutere dette, utdyper russeren.

Les også

Utestengt russer angriper Johaug-dommen: – Urettferdig at jeg får samme straff

Reagerte på Johaug-hilsen

Da Marit Bjørgen vant sitt første gull i dette VM - sitt 15. totalt - uttalte hun at hun skulle dele den medaljen med Therese Johaug, som er utestengt etter å ha avlagt en positiv dopingprøve i fjor høst.

Les også

Videoen Johaug spilte inn, provoserer finsk kommentator: – Kan ikke forstå det

Det skapte reaksjoner blant annet i Sverige.

Ifølge NTB reagerte blant annet Hasse Svens, journalisten bak den kontroversielle dokumentaren «Blodracet».

– Hun er åpenbart tatt i doping og dømt. Å hylle en dopet skiløper er smakløst. Det er merkelig at de gjør det. Jeg forstår det ikke, sier Svens.

Lørdag reagerte også finnene på at Johaug fikk sende en hilsen - via NRK - til de norske jentene etter at de tok gull på VM-stafetten.

– Man kan ikke forstå den norske logikken. En dopet utøver får sende hilsener på TV, men Myllylä får ikke nevnes. Norges selvmotsigelser innen dopingspørsmålene gjør en forvirret, skriver Pekka Holopainen i Ilta-Sanomat.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport: