Langrenn

Bjørgen skal se langrenn fra sofaen - og håper på Kowalczyk-suksess

Polakken viser tidlige tegn på storform. Weng og Johaug er oppmerksom på trusselen.

Til venstre feirer Justyna Kowalczyk seieren i Vasaloppet i vinter. TIl høyre er Marit Bjørgen, som mener det er bra for langrennssporten om polakken finner tilbake til storformen.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

LILLEHAMMER/OSLO (Aftenposten): Justyna Kowalczyk (32) har vært en fremragende skiløper de siste årene. At den polske skistjernens premieskap ikke er enda større, er takket være en viss 35-åring fra Rognes.

Denne sesongen går imidlertid uten nettopp Marit Bjørgen, som venter barn i desember. Dermed kan det være duket for en jubelsesong for Kowalczyk.

Riktignok leverte polakken skuffende resultater forrige sesong, med unntak av maktdemonstrasjonen i Vasaloppet. Denne sommeren har imidlertid Kowalczyk fortalt polske medier at hun er i mye bedre form enn på samme tid i fjor. Hun har planer om å satse både på langløp og verdenscup denne sesongen.

Her er meldingen Justyna Kowalczyk la ut på sin Facebook-side. Langrennsprofilen poserte med en polsk supporter etter målgang.

Allerede lørdag tok Kowalczyk sin første seier for sesongen— i det som er det aller første rennet på snø. Polakken vant et turrenn på 42 kilometer i Ushuaia, Argentina.Skistjernen var fullstendig overlegen i kvinneklassen, og var kun ett sekund unna å vinne hele rennet. Den beste mannlige utøveren, argentinske Carlos Lannes, slo Kowalczyk med bare ett sekund.

— Fremragende trening ved verdens ende, skrev Kowalczyk på sin Facebook-konto etter målgang.

Les også

Østberg irriterer seg over gravide Bjørgen

Weng: — Du vet aldri med Kowalczyk

Kowalczyk har altså reist helt til Sør-Argentina for å sikre snøtrening også om sommeren. Det er et tiltak det norske landslaget foreløpig har unngått.

De norske skistjernene trener nemlig i europeiske fjellområder når de ikke er hjemme i Norge.

Landslaget har planlagt to til høydesamlinger før sesongstart, først i Livigno, deretter i Val Senales.

Therese Johaug er en viktig skikkelse på landslaget nå som Marit Bjørgen skal stå over sesongen. Her er Johaug i aksjon på en treningsøkt i sammenheng med Lillehammer-samlingen.

De norske stjernene har altså et helt annet opplegg enn Kowalczyk. Uansett ligger Heidi Weng og Therese Johaug, i likhet med den polske profilen, godt an til å hevde seg i toppen i år.Johaug understreker at hun er oppmerksom på trusselen fra Kowalczyk.

— Jeg tror hun blir farlig i vinter. Jeg tror nok hun er revansjesugen etter året som var i fjor, og at hun satser mot tourene denne sesongen. Hun blir helt klart en veldig, veldig stor utfordrer, sa Johaug til Aftenposten på pressetreffet i Lillehammer fredag.

— Du vet aldri med Kowalczyk, sa Johaugs lagvenninne Heidi Weng.

— Plutselig kan hun være i kjempeform, plutselig kan hun være i dårligere form. Det er vel egentlig bare forrige sesong som har vært en nedtur for henne. Du vet aldri, hun kan komme veldig sterkt tilbake og gjøre det veldig bra igjen, sier Weng.

Les også

Bjørgen: - Det er fortsatt en liten hemmelighet

Bjørgen håper på Kowalczyk

Forrige sesong var hele 12 løpere bedre enn Kowalczyk i verdenscupsammendraget. Therese Johaug snek seg inn foran Heidi Weng, og de to norske jentene ble kun slått av suverene Marit Bjørgen.

Bjørgen skal se den kommende sesongen fra sofakroken, og vurderer de norske lagets tøffeste konkurrenter slik:

— Det er vanskelig å forutse på forhånd, men jeg håper på både Kalla og Kowalczyk, at hun (Kowalczyk) er tilbake der hun pleier å være, og at Kikkan Randall er tilbake i sprintformen hun var for to år siden. Det er viktig for sporten at de gjør det bra, jeg håper de kommer tilbake på sitt beste, sier Bjørgen.

Rongnes-kvinnen, som har imponert på landslagstreningene tross sin graviditet, mener imidlertid at lagvenninnene er i rute, og at norske langrennsfans vil få mye å glede seg over i den kommende sesongen.

Skisesongen begynner å nærme seg for alvor. De store høydepunktene er Tour de Ski i januar og Ski Tour Canada i mars. Verdenscupen begynner allerede 27. november, da det skal konkurreres i klassisk intervallstart for kvinner og menn i Ruka, Finland.

Marit Bjørgen snakket forøvrig om graviditeten på fredag, men én ting ville hun ikke røpe. Se videointervjuet med skiprofilen her.

Les også

  1. Kowalczyk om hobbyen: - Dette er jeg stolt av

  2. Slik svarer Johaug på Wengs knallharde invitasjon

  3. Johaug måtte justere treningen etter bruddet i hånden

Les mer om

  1. Marit Bjørgen
  2. Justyna Kowalczyk