Derfor ble han ny sjef for langrennsgutta

– Han hadde det guttene på landslaget var ute etter, sier sportssjef Vidar Løfshus om Eirik Myhr Nossum.

Eirik Myhr Nossum jobbet i årevis som altmuligmann for Petter Northug. Nå er han hovedtrener for det norske langrennslandslaget. Dog ikke samme lag som Petter Northug som kommende sesong skal tilhøre sprintlandslaget.

ULLEVAAL: Tirsdag morgen fikk verdens beste langrennslandslag ny trener. En 32 år gammel trønder med et sølv fra junior-NM som sitt sterkeste resultat som aktiv, er sjefen nå. Eirik Myhr Nossum var mest kjent som altmuligmannen til Petter Northug i mange år. Nå er han hovedtrener for allroundlandslaget.

Men det var ikke gitt at det skulle bli han som skulle ta over da Tor Arne Hetland måtte gi seg som hovedtrener etter sesongslutt. Sportssjefen for langrenn, Vidar Løfshus, hadde andre kandidater enn 32-åringen fra Inderøy. Nossum var assisterende landslagstrener under Hetland i sesongen som nettopp er avsluttet.

Det som avgjorde

Men det var en ting som var avgjørende for at han fikk jobben.

– Til slutt var det det at Nossum hadde de kvalitetene som guttene på landslaget er ute etter. Det veier jo litt det også, sier Løfshus til Aftenposten.

Det bekrefter Emil Iversen som nå har fått seg en ny sjef.

– Eirik er lett omgjengelig, blid og trønder. Han er en trivelig kar som er sterk faglig og veldig flink med folk. Du får en god følelse av å diskutere trening med ham. Han bygger opp under planleggingen og gir deg troen. Vi løperne har hatt mye å si i denne prosessen, og vi skal være glade for å få Eirik, sier Emil Iversen om det som åpenbart er et lykkelig valg for løperne.

– Eirik Myhr Nossum er ung, men har likevel mye erfaring, sa Vidar Løfshus da han presenterte Eirik Myhr Nossum som hovedtrener for det norske allroundlandslaget.

Ikke nok med at Iversen har troen. Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund kjenner veldig godt til Myhr Nossums kvaliteter. De hadde begge trønderen som trener i sin klubb, Lyn Ski. Myhr Nossum jobbet som trener i Lyn i årene etter at han avsluttet sitt samarbeid med Petter Northug.

Snakket med Nystad

Hvor mange kandidater Vidar Løfshus hadde til trenerjobben, vil ikke sportssjef Løfshus avsløre. Men han innrømmer at han var i samtaler med tidligere herretrener Trond Nystad.

– Ja, jeg har snakket med Nystad om trenerjobb i Norges Skiforbund, bekrefter Løfshus.

Men det ble til slutt Northugs tidligere sjåfør, trener, smører og skitester som fikk jobben.

Ingen råd til Northug

Nå skal det sier at Nossum og Northug skilte lag for fire år siden og har ikke hatt mer enn kompiskontakt de siste årene.

– Jeg ga ikke noen råd til Petter personlig om at han burde gå tilbake til landslaget. Men vi har hatt mange runder internt på dette, og jeg har vært veldig tydelig på at han har den største sjansen til å bli verdensmester i 2019 som landslagsløper, sier den nyslått landslagstreneren.

– Jeg har lenge vært sikker på at landslag er den beste arenaen for Petter Northug. Og måten vi nå har satt sammen disse to lagene (sprint/allround), er sprintlaget det beste for ham. Vi følte at han passet inn der, sier Myhr Nossum.

To like lag

Det er Arild Monsen som er hovedtrener for sprintlandslaget. Men samtidig som den norske elitesatsingen er delt opp i et sprintlag og et allroundlag, så er det løpere som kan gå sprint på begge lagene, og løpere som kan gå distanse på begge lagene.

Disse to er nå sjef for hver sin treningsgruppe på de norske landsalgene. Arild Monsen (t.v.) er hovedtrener for sprintlandslaget, mens Eirik Myhr Nossum er ny hovedtrener for allroundlandslaget.

Dermed så har vi to landslag hvor noen løperne kunne ha deltatt på begge lagene.

– Er det slik at vi har to lag med forskjellige treningsfilosofi?

– Nei. Det er ikke slik at vi har slappfiskene med stort talent hos sprinterne og treningsmaskinene på allroundlandslaget. Vi har begge typene på begge lagene. Jeg og Arild har et likt syn på det grunnleggende rundt trening.

Ikke den yngste

Eirik Myhr Nossum har klart å bli norsk herretrener i en alder av bare 32 år. Han er dermed ett år yngre enn lagets kaptein, Martin Johnsrud Sundby. Men han er ikke den yngste, og det er heller ikke noe unikt i at en relativt ung mann blir hovedtrener for norske langrennsløpere.

Morten Aa Djupvik var bare 31 år gammel da han tok over som sjef i 2006, mens hans forgjenger Krister Sørgaard var 33 år gammel da han tok over landslaget i 2003.