Langrenn

Weng ble grillet om VM-oppkjøringen: - Det er psykisk

Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg mislyktes i medaljekampen.

Her snakker Heidi Weng med Marit Bjørgen etter målgang lørdag.
  • Erlend Nesje
    Journalist
  • Nicholas Bergh
    Journalist

LAHTI/OSLO: Det ble norsk jubel på kvinnenes fellestart med skibytte lørdag. Marit Bjørgen parkerte Krista Pärmäkoski i siste bakken og tok gull.

Laginnsatsen til de norske jentene var imidlertid litt under pari - sammenlignet med de vanvittig høye standardene vi har blitt vant til.

Heidi Weng ble nummer 5, mens Astrid Uhrenhodlt Jacobsen ble nummer 8. Ingvild Flugstad Østberg kom helt ned på en 19. plass, over to minutter bak Bjørgen.

Basert på tidligere renn denne sesongen, var spesielt Weng og Østberg soleklare medaljekandidater på forhånd.

Les også

Bildet som dukket opp på Snapchat før start, roet ned Bjørgen

Weng: - Det er psykisk

I etterkant fikk Weng og Østberg spørsmål om hvorvidt oppkjøringsplanen før VM, der de prioriterte en treningsleir på Sjusjøen i stedet for høydeopphold, var en tabbe.

Weng ble konfrontert med det faktum at alle medaljevinnerne på dagens renn, Bjørgen, Pärmäkoski og Charlotte Kalla, forberedte seg til VM i høyden.

– Du så på sprinten at alle medaljevinnerne ikke hadde vært i høyden. Det er psykisk, sier Weng, i henvisning til effekten av høydetrening før mesterskap.

Les også

Disse store forandringene har sikret Marit Bjørgen VM-gull. Her er hennes beste kostholdstips

– Har vært veldig bra

Mens Weng var tydelig på at oppkjøringen på Sjusjøen var klok, var Østberg mer forsiktig.

– Det er litt for tidlig å konkludere. Oppkjøringen på Sjusjøen har vært veldig bra, men det er helt klart et element å vurdere, sier Østberg.

Landslagstrener Roar Hjelmeset mener også det er for tidlig med å konkludere.

– Nå må vi skru tiden tilbake til torsdag. Da var det en som ikke har vært i høyden som tok gull (Falla, journ. anm.), sier Hjelmeset.

– Vi må bare fortsette, og satse på at oppkjøringen var bra. Så må dere slå dere til ro med at vi har to gull av to mulige, legger han til.

Gullvinner Marit Bjørgen, som selv ladet opp i høyde, fikk også spørsmål om lagvenninenes plan.

– Det har jeg ikke noen formening om. Jeg tror det er viktig at hver enkelt føler på hva som er riktig for seg. For meg føltes det riktig å dra til høyden, for det har jeg gjort foran alle mesterskap. Heidi har vært bestemt på lenge at hun ville være i lavlandet. Det er ikke noe fasitsvar på dette, sa Bjørgen på pressekonferansen etter rennet.

Ingvild Flugstad Østberg ble tidlig parkert i VM lørdag.
Les også

De Zolt, Välbe, Mogren og Smirnov. De gamle skiheltene har preget VM-historien. Sånn lever de i dag.

Stafettplassen kan være truet

Østberg kom i mål med løpere som Elizabeth Stephen fra USA og Anna Haag fra Sverige - løpere hun har fullstendig parkert tidligere denne sesongen.

– Det gikk absolutt ikke som jeg hadde håpet og trodd. Jeg er i VM for å kjempe om pallplasser, og i dag kjemper jeg om topp 20. Det sier vel egentlig alt, sier Østberg.

Hun fikk også spørsmål om hvorvidt plassen på stafettlaget, der fire kvinner får gå, er i fare.

– Jeg skal være ærlig om hvordan jeg føler meg før vi tar ut et stafettlag. Jeg mener fortsatt at jeg er god nok for å være med på laget, sier Østberg.

– Ikke i form

Til den øvelsen er Heidi Weng selvskreven, siden hun ble nest beste norske lørdag. Weng var imidlertid langt fra fornøyd med egen innsats.

– Jeg følte meg sprek i klassiskdelen, men når vi byttet til skøyting var det stopp. Det var ikke en Heidi Weng i form, sier hun.

Søndag får vi flere formtegn på Weng. Da er hun i aksjon på sprintstafetten sammen med Maiken Caspersen Falla.

Les mer om

  1. Heidi Weng
  2. Ingvild Flugstad Østberg
  3. Ski-VM