Langrenn

Northug ansetter ny mann på fulltid før OL

Stig Rune Kveen fortsetter, men teamet styrkes før OL-sesongen.

STYRKER TEAMET: Petter Northug har valgt å ansette tidligere langrennsløper Vidar Undebakke på heltid i sitt team. Foto: ALEKSANDER MYKLEBUST

  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM: Den tidligere Strindheim-løperen Vidar Undebakke går inn i teamet til Petter Northug på heltid og skal være tett på skistjernen frem mot OL.

Hovedårsaken er at hovedtrener Stig Rune Kveen har gått tilbake til sin jobb som skilærer ved Meråker videregående skole. Kveen skal fortsatt ha hovedansvaret, men får nå hjelp av både Undebakke og mellomste Northug-bror Tomas.

Mastergrad

– Stig Rune har det overordnede ansvaret på samme måte som før, for både planlegging og evaluering av treningen. Vidar vil være mer direkte involvert i gjennomføringen, sier manager Are Sørum Langås til Adresseavisen.

Les også

Norge vraker den svenske OL-planen

Undebakke har mastergrad i treningsfysiologi fra NTNU og skal bistå og følge opp Northug i den daglige treningen.

SKAL HJELPE NORTHUG: Vidar Undebakke (til venstre) blir ny i Northug-teamet. Her er de to på høydesamling i Italia i 2014. Foto: RICHARD SAGEN

– Han er ansatt på fulltid som servicemann og som trenerens forlengede arm. Han vil være skitester, sjåfør og bidra på høydesamlinger, sier Langås.

Kveen mindre til stede

I tillegg til Tomas Northug, Kveen og Undebakke består det sportslige Northug-teamet av sportslig ansvarlig i Strindheim, Ole Thonstad, samt treningspartner Chris Jespersen.

– Vidar skal også følge opp Chris, som vi for tre uker siden sendte til Livigno på opptrening. Nå kan gutta begynne å trene sammen, sier Langås.

Les også

Store planer: Toppidrettsveka på vei til utlandet

Stig Rune Kveen sier at ansettelsen skjer for å kompensere for at han selv blir mindre til stede i Northugs treningshverdag kommende sesong. På samme måte som i 2014/2015-sesongen, som endte med at Northug ble VM-konge i Falun, skal Kveen kombinere jobben som Northug-trener med lærerjobb på skigymnaset.

– Fortsatt er det jeg som har hovedansvaret. Vidar blir min forlengende arm, sier Kveen.

FORTSATT SJEF: Stig Rune Kveen fortsetter som hovedtrener for Petter Northug. Foto: TERJE SVAAN

Northug er tidligere blitt beskyldt for å ansette kompiser i sitt støtteapparat. Også Undebakke kan regnes inn i denne kategorien. Han er tidligere lagkamerat i Strindheim og har blant annet vært på høydeopphold i Italia sammen med Northug.

– Godt bekjent

– Vidar er vel en godt bekjent, men han er ikke treneren. Det er det fortsatt jeg som er. Vidar får ta seg av gjøremålene i feltet, sier Kveen.

Resten av denne uka vil Northug oppholde seg i Aure og Trondheim, hvor den årlige Toppidrettsveka arrangeres. Der er målet først og fremst å få gjennomført flere skikkelige kvalitetsøkter.

Les også

Northug i eksklusivt intervju: – Det er en helt uvirkelig situasjon å være i

– Jeg håper ikke Petter vinner. Det gjorde han i fjor, og da var han litt tidlig i form. Målet er å få gode hardøkter, sier trener Stig Rune Kveen til Adresseavisen.

Vidar Undebakke har ikke vært tilgjengelig for å kommentere saken.

Les mer om

  1. Chris Jespersen
  2. Petter Northug
  3. OL
  4. Meråker
  5. Langrenn