Langrenn

Therese Johaug om timene etter dopingbeskjeden: Kjæresten fant ut at kremen inneholdt clostebol

Therese Johaug legger all skyld på landslagslege Fredrik Bendiksen i sin kamp for å nå OL i 2018. – Jeg føler at jeg ikke har gjort noe galt, sa skistjernen og kjempet mot tårene da hun forklarte seg for domsutvalget onsdag.

Therese Johaug sammen med sin advokat Christian B. Hjort (t.v.) og advokatfullmektig Mikkel Toft Gimse. Foto: Jan Tomas Espedal

  • Andreas Bakke Foss
    Andreas Bakke Foss
    Journalist

ULLEVAAL STADION: Hun så bort og smilte flere ganger til kjæresten, OL-roeren Nils Jakob Hoff.

Han satt på første rad med notatblokk i den lille losjen med utsikt over den tildekkede gressmatten på landslagsarenaen. Smilte tilbake.

I fire minutter hadde blitzregnet fra kameraene til fotografene dundret mot henne, bare 40–50 centimeter unna.

En tydelig preget Johaug festet ikke øynene i noen av dem. Så litt ned, lot blikket gå litt frem og tilbake.

Therese Johaug hilser på en av de tre dommerne, Thomas Laurendz Bornø. Foto: Jan Tomas Espedal

Forklarte om da hun fikk beskjeden

Men da hun selv satt seg i vitneboksen ved 13-tiden, kjempet hun for å holde tårene tilbake.

Mens tåken lå tett nesten helt ned til gressmatten på stadion utenfor tok Johaug med skjelven stemme dommerne tilbake til 4. oktober i fjor.

Dagen hun fikk beskjed om at dopingprøven var positiv.

– Jeg fikk livet snudd på hodet på et minutt, sa Johaug.

Hun var på kjøkkenet hjemme hos seg selv i Oslo. Oppdaget et ubesvart anrop på telefonen. Det var fra landslagssjef Vidar Løfshus.

Han hadde sendt melding også. Lurte på om hun kunne ringe tilbake så fort som mulig.

Therese Johaug sammen med sin advokat Christian Hjort (t.v.) og advokatfullmektig Mikkel Toft Gimse. Foto: Jan Tomas Espedal

Kjæresten hørte skrik fra boligen

Hun ringte Løfshus. Han lurte på om hun var alene. Om hun var hjemme. Johaug skrek inn i telefonen at han måtte si hva som hadde skjedd.

Hun hadde fått en e-post hun måtte sjekke, sa Løfshus.

Beskjeden: Hun hadde avlagt positiv dopingprøve.

Hun gikk i sjokk, forklarte hun de tre dommerne. Kjæresten, som hadde vært på butikken, hørte skrik fra boligen helt ut på gaten.

Sammen begynte de to å gå igjennom toalettmappen til Johaug. Så skjønte de.

Therese Johaug på Ullevaal stadion onsdag formiddag. Foto: Heiko Junge, / NTB scanpix

Oppdaget hva som var i kremen

I Italia, en måned tidligere, hadde skistjernen smurte et tynt lag med kremen Trofodermin på sin stadig mer verkende underleppe.

To ganger daglig de neste ti dagene skulle hun bruke kremen. Den skulle virke raskt. Leppen var vond. Den erfarne landslagslegen Fredrik Bendiksen mente den ville hjelpe.

Kremen lå fortsatt i toalettmappen i leiligheten i Oslo 4. oktober. Det var kjæresten Hoff, som også er medisinstudent, som oppdaget at salven inneholdt det anabole steroidet clostebol.

Stoffet står på dopinglisten.

Landslagslege Fredrik Bendiksen på samlingen dagen etter at han hadde gitt Johaug kremen Trofodermin. Foto: Kurt B.M. Haugli

Beskrev Bendiksen som en «god og trygg» mann

Den svært erfarne legen Fredrik Bendiksen, som Johaug beskriver som en «god og trygg mann», kjørte raskt til hovedstaden.

Ifølge Johaug selv hadde han ingen god forklaring på hvorfor han hadde gitt henne salven med det forbudte stoffet.

– Erkjente han at dette var en feil fra hans side? ville Johaugs advokat vite.

– Ja, han gjorde det. Han svarte at han hadde sagt til meg at dette ikke sto på dopingslisten. Jeg tror ingen skjønte hva som hadde skjedd, sa Johaug.

Bendiksen skal forklare seg torsdag morgen.

– Jeg ønsker en avgjørelse

Tiden etter dopingbeskjeden beskriver Johaug som «helt jævlig».

– Det var et følelsesmessig kaos i hodet mitt. Jeg føler at jeg ikke har gjort noe galt, sa hun til dommerne.

Hun jobber «knallhardt» hver eneste dag både mentalt og fysisk for å komme tilbake, sa hun.

– Jeg ønsker at denne saken skal bli opplyst så godt som mulig. Jeg ønsker å få en avgjørelse som jeg kan forholde meg til. Jeg skal tilbake igjen i skisporet, sa Johaug.

Therese Johaug ankommer Ullevaal stadion sammen med kjæresten hennes, Nils Jakob Hoff onsdag morgen. Foto: Morten Uglum

– Absurd at jeg sitter her i dag

Hendelsen sier hun er det verste hun kunne oppleve som en toppidrettsutøver.

– Det er enhver utøvers verste frykt. At jeg sitter her jeg sitter i dag er helt absurd, sa Johaug.

Hun sa hun hadde «mistet langrennsfamilien».

– Jeg har mistet gleden i å holde på med ski som er noe av det viktigste for meg, sa Johaug, som på vei ut etter sin forklaring fikk et støttende klapp på skulderen av kjæresten.

Legger alt ansvaret på legen

Hovedpersonen i Norges mest omtalte dopingsak noensinne satt hele dagen tilbakelent i stolen før hun selv skulle forklare seg. Hun så på dem som snakket.

Noen ganger lente hun seg fremover, hvilte hodet på hånden eller foldet hendene fremfor seg på bordet. Så bort på første rad.

Therese Johaug sammen med sin advokat Christian Hjort. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Påtalenemnda i Antidoping Norge mener Johaug må utestenges til desember neste år. De mener hun ikke undersøkte kremen godt nok før bruk.

Det er Johaug helt uenig i. Hennes team mener det ikke er grunnlag for å utelukke skistjernen i det hele tatt.

Tre dommere skal avgjøre om hun skal straffes, og i så fall hvor lenge hun skal utestenges fra idretten.

Therese Johaug sammen med kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at dopingprøven ble kjent. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er liten tvil om hvor Johaug og advokaten mener ansvaret for det som har skjedd, ligger.

De er enig i at det er utøverens ansvar å sjekke hva man bruker. Men det er et ansvar skistjernen tok da hun spurte lege Fredrik Bendiksen om kremen hun fikk ikke sto på noen dopingliste, mener de.

Johaug stolte fullt og helt på Bendiksen. Hun kastet bruksanvisningen uten å se på den.

– Jeg tok det ansvaret ved å spørre. Jeg tenkte ikke på at jeg skulle undersøke dette noe videre. Jeg så ingen grunn til at jeg kunne undersøke noe mer, sa Johaug.

Christian Hjort, advokaten til Therese Johaug. Foto: Stein Bjørge

– Ingen betydning hvordan pakken så ut

Ved å forhøre seg med «den beste kilden», legen selv, mener Hjort og Johaug at hun personlig sjekket at kremen ikke inneholdt noe forbudt stoff

– Dette var en person hun kjente godt. Hun hadde ingen grunn til å tvile på det han sa, påpekte Hjort i sitt innledningsforedrag og leste opp den lange listen med Bendiksens omfattende erfaring.

Anabole steroider har stått på dopinglisten i flere tiår. Når det sto clostebol burde det ringt noen bjeller hos en fagperson som en lege, mener Hjort.

Han fikk hjelp av professor Jo Klaveness Ved Universitetet i Oslo som vitnet.

– Det har ingen betydning hvordan pakken faktisk så ut. Det er ikke grunnlag for å utelukke Johaug. Regelbruddet skjedde uten skyld, slo Hjort fast.

- I Seiser hadde jeg ikke noe sår på leppen. Det var først tirsdag og onsdag da vi reiste til Livigno at det ble et problem og sårene ble større og større. Jeg våknet om morgenen av at hele underleppen min var svart, sa Johaug til Aftenposten i oktober. Foto: Stein Bjørge.

– En feil som for alle er uforståelig

Advokat Niels R. Kiær, som representerer Antidoping Norge, sa til dommerne at Johaug ikke har gjennomført et pålagt antidopingprogram.

Johaug satt tilbakelent på stolen. Lyttet. Så bort på Kiær.

Han viste til at Johaug kort tid før dopingsaken sprakk, hadde gitt et intervju til lokalavisen Østlendingen. Der sa hun klart fra at hun alltid sjekker innholdet i kremene og salvene hun bruker. Nøye.

Men Antidoping Norge tror på Johaugs forklaring, sa Kiær. De tror på landslagslege Fredrik Bendiksens forklaring. De tror på at det legen sier, stemmer.

– Han gjorde en feil som for alle er uforståelig, sa Kiær om legens handling.

Therese Johaug sammen med sin advokat Christian Hjort i oktober i fjor da hun lot seg intervjue av mediene for første gang etter at dopingpressen ble kjent. Foto: Stein Bjørge

Gjorde omfattende undersøkelser i Italia

Antidoping Norge har selv vært i Italia for å gjøre undersøkelser. De har sett registreringen av kjøpet til lege Fredrik Bendiksen på apoteket.

De har sjekket om alle esker hadde dopingadvarsel. De har sjekket ut tips om at kremen kan ha vært kjøpt andre steder, av andre personer.

Ingen ting har fått dem til å tvile på Bendiksen og Johaugs forklaring.

– Det er en stor lettelse for henne at etterforskningen viser at hun snakker sant, sa Hjort til dommerne.

Bjørgen og Bendiksen torsdag

Torsdag morgen vil tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen forklare seg i litt over én time. Han har ikke sagt et ord i offentligheten etter pressekonferansen i høst.

Etter legens forklaring skal Johaugs landslagsvenninne Marit Bjørgen inn i vitneboksen.

Det er ventet at det vil ta en måneds tid før det ligger en avgjørelse klar.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Lars Tjærnås forklarer hvorfor han setter sin fulle lit til Therese Johaug i dopingsaken:

Les mer om

  1. Johaug-saken