Langrenn

Trusler gjør at sikkerheten rundt Bolsjunov & Co. skjerpes i Lahti

Arrangøren av helgens verdenscup i Lahti skjerper sikkerheten rundt de russiske utøverne.

SIKKERHET: Det finske skiforbundet har mottatt en rekke truende meldinger vedrørende russisk deltagelse i helgens verdenscup.
 • Kristian Arnesen Strømshoved, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Det skjer etter at det har blitt rettet kraftig hets mot russiske utøvere.

Under helgens renn i Finland er blant andre Bolsjunov tilbake på start etter OL-suksessen i Beijing. Etter Russlands invasjon av Ukraina skal den finske arrangøren ha fått en rekke truende meldinger og e-poster mot russerne.

– De gjør det veldig tydelig hva de mener om at slike arrangementer blir holdt med deltagelse av russiske idrettsutøvere, samtidig som Russland angriper Ukraina. Tonen i noen av meldingene har blitt tolket som veldig harde og truende, og vi handler deretter, sier det finske skiforbundets kommersielle direktør Jari-Pekka Jouppi til den finske storavisen Ilta-Sanomat.

I tillegg til Jouppi, skal en rekke andre personer i det finske skiforbundet ha mottatt lignende meldinger.

Skiforbundets kommersielle direktør Juoppi opplyser at spørsmålet om sikkerheten rundt arrangementet ble diskutert fredag, både med politiet i Lahti og arrangøren. Det er ikke klart hvilke tiltak den finske arrangøren gjør.

– Det siste vi vil er at er at en utøver skal bli utsatt for en sikkerhetsrisiko her, forteller Jouppi.

Fredag bekreftet Det internasjonale skiforbundet (FIS) at alle planlaget verdenscuprenn i Russland enten avlyses eller flyttes.

Senere fredag kveld bekreftet både FIS og Norges idrettsforbund at de ikke går inn for å utestenge russiske utøvere.

– Dette er krevende problemstillinger som vi har dialog med ulike nasjonale særforbund, ledelsen i de nordiske landene, og EOC og IOC på. Internasjonale særforbund spiller en nøkkelrolle i denne problemstillingen. Vi følger utviklingen nøye, og ser dette opp mot de sanksjoner som måtte komme fra myndighetshold mot Russland, sier idrettspresident Berit Kjøll i en uttalelse.

Styret i FIS har også drøftet situasjonen rundt Russlands krigføring i Ukraina og vil følge IOCs anbefalinger.

– Styret har enstemmig bestemt, på linje med IOCs anbefalinger for internasjonale forbund, at alle russiske idrettsutøvere kan fortsette delta i FIS-konkurranser. Utøverne kan konkurrere under sitt eget navn nasjonen Russland, men FIS-flagget og FIS-hymnen vil bli spilt under seiersseremoniene, heter det i en pressemelding fra FIS.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5