Langrenn

Svenskene tordner etter dopingbeskyldninger: – De har bevisst tilbakeholdt fakta

Det svenske skiforbundet dementerer påstanden om at en av deres løpere skal ha vært dopet.

Uppdrag Granskning hevder en svensk langrennsløper med stor sannsynlighet var dopet. Dette er et illustrasjonsfoto, og utøveren på bildet har ingenting med beskyldningene å gjøre.
  • Sindre Trygsland

Onsdag kveld viser SVTs «Uppdrag Granskning» en kontroversiell dokumentar. Der trekker de blant annet frem at 16 norske løpere har hatt unormale blodverdier. Ingen norske navn er nevnt i dokumentaren, men den amerikanske legen James Stray-Gundersen påstår at minst tre norske løpere «må ha vært» bloddopet i løpet av de siste 17 årene.

Den svenske statskanalen har samarbeidet med blant andre britiske Sunday Times og tyske ARD, og de hevder å sitte med en database med over 10.000 prøvesvar fra nesten 2000 skiløpere på toppnivå.

Les også

Svensk dopingdokumentar: – 16 norske løpere med unormale blodverdier

Dementerer påstandene

Også svensk langrenn får sterke beskyldninger rettet mot seg. Det hevdes at en svensk utøver med stor sannsynlighet var dopet. Utøveren skal ha konkurret på det svenske landslaget mellom 2001 og 2010. «Det påstås at en mannlig utøver i denne perioden var dopet med 99,99 prosents sannsynlighet, skriver det svenske skiforbundet i en pressemelding. De går hardt ut mot beskyldningene.

– Dette vil det Svenske Skiforbundet dementere på det sterkeste, står det i pressemeldingen.

De viser til fire punkter som skal bevise at påstandene er feilaktige:

  • Ingen svenske langrennsløpere har mellom 2001 og 2010 vært mistenkt for brudd på FIS- eller WADAs dopingregler.
  • Samtlige blodprøver i perioder er blitt analyser av FIS og/eller WADA.
  • Avvik i blodprofilen hos en utøver vil alltid undersøkes av antidopingeksperter og ved behov følges med ytterligere tester.
  • FIS bekrefter at granskning og oppfølging av avvik er blitt blitt gjort siden 2001.
Les også

Svensk dopingjournalist advarer: – Det er mer på gang. Norge kommer til å våkne.

– Uheldig at det tas opp nå

Til den svenske avisen Expressen går den svenske landslagslegen Per Andersson hardt ut mot dokumentaren.

– Det handler om useriøs journalistikk. Man har bevisst tilbakeholdt fakta, sier han.

Sveriges landslagslege, Per Andersson.

De svenske utøverne er på plass i Pyeongchang, men har gitt beskjed til landslagsledelsen at de ønsker å få minst mulig informasjon om programmet. De svarer likevel på spørsmål fra svensk presse på det svenske skilandslagets pressetreff onsdag kveld.

– Jeg har valgt å ikke følge med i debatten, og jeg har ikke sett dokumentaren. Det er veldig uheldig at det tas opp akkurat nå, selv om jeg er positivt innstilt til at det blir gransket, sier svenskenes største gullhåp, Charlotte Kalla til Expressen.

Anna Haag sier til samme avis at de har gitt tydelig beskjed til sine ledere at de ikke ønsker informasjon om dokumentaren.

– Vi vil forberede oss til konkurransene og være i boblen vår. Alt som krever energi stenger vi ute. Vi vet at våre ledere håndterer det bra. Det er et spørsmål vi tar tak i senere, sier Haag til Expressen.

– Rent bedrageri

FIS' dopingekspert Rasmus Damsgaard er heller ikke nådig i kritikken av dokumentaren som sendes på SVT klokken 20.00 onsdag.

– Det er rent bedrageri. De sier de har bevis, men de har ingen bevis. Det er en ren bløff.

Også den norske langrennsleiren har tidligere svart på beskyldningene om kommer frem i dokumentaren som vises onsdag kveld.

– Ingen i Norges Skiforbund har sett den svenske dokumentaren og har bare informasjon om innholdet fra media. Skiforbundet ønsker ikke å kommentere prøver eller tester vi ikke har noen kunnskap om, men alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Anklagene fra SVT er godt kjent fra tidligere dokumentarer og vi har ved en rekke anledninger tilbakevist og forklart hva som er årsakene til suksessen, skriver kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff i en e-post.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. OL