Langrenn

Forsvarer taktikken: – Vi bestemte oss i går kveld

Hans Christer Holund sier planen var å holde høy fart - selv om det til slutt ble Petter Northugs bane.

Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund etter målgang.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
  • Erlend Nesje
    Journalist

På søndagens femmil ble spurtegenskaper avgjørende. Alex Harvey fra Canada spurtet inn til gull foran russiske Sergej Ustjugov.

Norges beste spurter - Petter Northug - ble hektet av da lagkamerat Martin Johnsrud Sundby brente til i den siste bakken.

I etterkant ble sportssjef Vidar Løfshus spurt om lagtaktikken var feilslått.

– Når vi går langrenn, så sykler vi ikke. Vi klarer ikke å sette opp et lag som i sykkelsporten. Løperne må komme seg fem i posisjon. Uansett om det er Harvey eller Manificat som rykker, man må være der på slutten. Hvis ikke mister man medaljene.

– Så det er kun Petter Northugs skyld at han ikke tok gull?

– Alle løperne må være i posisjon før spurten går. Det vet den som har tatt flest gullmedaljer for Norge. Er det én som vet det, er det han, sier Løfshus.

Petter Northug, her etter målgang.
Les også

Northug hudfletter Løfshus: – Det skal ikke skje

– Får det ikke med meg

Northug ble til slutt nummer 8. Etter målgang sa han til NRK at han var nærme å være med i gullkampen.

Siden gjennombruddet i 2006 har Northug vunnet mange fellestarter der tempoet har vært lavt. I dagens renn bidro det norske laget sterkt til å holde farten oppe. Anders Gløersen og Hans Christer Holund rykket i starten av rennet, og på sisterunden var det altså Sundby som kom med det kraftigste rykket.

De norske løperne innrømmer at de ikke tenkte som et lag på slutten av rennet.

– Jeg prøver så godt jeg kan, så får jeg ikke helt med meg hva de andre gutta (nordmennene, journ. anm.) gjør, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.

Martin Johnsrud Sundby (som her nesten mister balansen) ble parkert på oppløpet på femmila i Lahti.

– Martin må prøve

I sosiale medier var det mange som mente Sundbys rykk ødela Northugs gullsjanser. Når Sjur Røthe, som ble nummer seks, får høre om kritikken, trekker han på smilebåndet.

– Nei, det er jeg vel ikke helt enig i. Vi går som et lag, men dette er en individuell idrett. Jeg tenkte ikke så altfor mye på lagkameratene mine den siste kilometeren, sier Røthe.

Les også

Petter Northug om det norske laget: – En enorm skuffelse

Hans Christer Holund erkjenner at det kunne vært smartere å satse på Northug på søndagens femmil. Han forteller imidlertid at laget var enige om planen på forhånd.

– Taktikken vi gikk for i går kveld gikk ut på at laget er best tjent ved å holde høy fart, sier Holund.

Les også

Sundby om Ustjugovs påstand: – Man kan si mye rart etter et løp

Hans Christer Holund erkjenner at det kunne vært smartere å satse på Northug på søndagens femmil. Han forteller imidlertid at laget var enige om planen på forhånd.

– Taktikken vi gikk for i går kveld gikk ut på at laget er best tjent ved å holde høy fart, sier Holund.

– Petter så sliten ut

Anders Gløersen er usikker på om det norske laget kunne gjort noe annerledes.

– Petter så sliten ut han og. Jeg vet han kan gjøre underverker med stive ben, men jeg tror på en måte at… Vi hadde et håp om å strekke feltet mer enn vi klarte. Martin spiller på det han er god på, så til neste år har Petter sannsynligvis ben til å være med, så da tar vi det da, sier Gløersen.

– Det er ikke rart at Martin prøver?

– Ja, han må prøve og han skulle sikkert hatt mer hjelp til å gå enda fortere.

Les også

Bjørgens valg forbauset svensk ekspert. Så ga hun svar på tiltale.

– Hadde vært risikabelt

NRK-ekspert Fredrik Aukland sa på direktesendingen at Norges taktikk var «ødeleggende for Northug». Aukland har imidlertid forståelse for valgene som ble gjort.

– Martin måtte bare prøve, og han hadde bare én måte å gjøre det på: Å gå hardt. Det ville blitt gått fort uansett i den bakken, Harvey, Cologna og Ustjugov ville gått styggfort uansett. Det er lett å være etterpåklok, sier Aukland til Aftenposten.

– Det hadde vært risikabelt å gå for Northug, siden han har hatt en usikker sesong. Han ville vært vårt sterkeste kort om han hang med 500 meter til.

Norsk langrennsløper satte Myllylä på plass med dopingspørsmål. Hør historien i denne ukens utgave av Aftenpodden Sport:

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sport/multimedias/d3b140fa59a06721809b3c80a4b57873%C2%A0

Les mer om

  1. Ski-VM
  2. Petter Northug