Langrenn

Northug-utsettelsen kan bli gull verdt for Coop

Den uavklarte situasjonen med skiforbundet kan dra ut i flere måneder.

Kan profilere sponsoren: Helt frem til han eventuelt signerer en avtale med skiforbundet kan Petter Northug profilere sin hovedsponsor Coop.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM (adressa.no): Stikk i strid med hva skiforbundet ønsket kan Petter Northug få mulighet til å profilere Coop i hele sommerhalvåret. Det kan bli resultatet av at landslagsledelsen fredag velger å utelate skiesset fra landslaget, men samtidig ikke lukke døra for ham til vinteren.

For mens skiforbundet tidligere har vært helt tydelige på at de beste løperne skal bli tatt ut til landslaget, og at de er nødt til å takke ja til å være en del av laget fra 1. mai for å kunne gå verdenscup, ser det nå ut til å gå mot et nytt unntaksår for Petter Northug.

Via sin manager Are Sørum Langås presenterte han torsdag sin plan for neste sesong for langrennssjef Åge Skinstad. Langås vil ikke røpe detaljene i den, men i og med at skiforbundet fortsatt betegner situasjonen som uavklart, tyder alt på at VM-kongen fra Falun ønsker å gå verdenscup også til vinteren.

— Jeg vil ikke kommentere din tolkning, men du har vært med lenge i gamet du, sier Skinstad til Adresseavisen.

Les også

Northug har bestemt seg for hva han vil

Nye elementer

Om Northug kun hadde ønsket å satse på langløp, kunne forbundet ha latt være å ta ham ut og blitt ferdig med saken på enkelt vis. Nå kan det gå lang tid, faktisk flere måneder, før en løsning er på plass.

— Vi skal i hvert fall ikke stresse. Samtalene i dag var av en slik art at vi vil fortsette, og vi ønsker å finne frem til en løsning som er bra for norsk langrenn, sier Skinstad.

Han sier dette om at 1.mai-fristen ikke lenger er avgjørende:

— Poenget er at dersom det kommer inn nye elementer i en sak, så er det lov å prate sammen. Vi skal ikke dra dette unødvendig ut, men har ikke satt noe bestemt tidspunkt.

Les også

Dette må du vite om Northug-konflikten

— Ser ikke problemer

Sist høst ble ikke Northug og landslaget enige om en avtale før 2. november. Skinstad avviser ikke at det på ny kan ta så lang tid.

— Jeg liker aldri å si at det ikke blir slik, men poenget er at det ikke er en ambisjon å dra det ut for langt.

— Er det problematisk for skiforbundet at Northug kan profilere Coop så lenge situasjonen er uavklart?

— Vi ser ikke problemer. Vi har veldig konstruktive samtaler og ikke noe problemfokus.

Etter torsdagens møte var det ikke fastsatt noen dato for nye samtaler mellom partene, men Skinstad regner med å ta en prat med Langås igjen allerede fredag, på bakgrunn av den sterke medieoppmerksomheten etter torsdagens møte.

— Det kommer neppe frem nye elementer. Vi skal ta litt tak på begge kanter, sier han.

Les også

Northug ikke tatt ut på landslaget

Motbakkeløp i Trondheim

Forholdet mellom Northug og skiforbundet har vært konfliktfylt i lang tid. Etter at han for snart to år siden offentliggjorde at han ville bryte med landslaget, har det gjentatte ganger stormet rundt 29-åringen.

I fjorårssesongen fikk han flere friperioder på vinteren for å profilere Coop, som er i direkte konkurranse med skiforbundets sponsor Spar. Denne sesongen ble praksisen strammet inn. Northug fikk imidlertid dispensasjon for å profilere egne sponsorer frem til november. Etter skistyrets vedtak i fjor skulle dette bli umulig i år.

Nå utfordrer Northug skiforbundet igjen, og med de fire gullmedaljene fra Falun-VM har han sterkere kort i forhandlingene enn noen gang.

Selv er Northug i trening i Trøndelag. Onsdag kveld deltok han i Fjellseterløpet i Trondheim. Skinstad ser ikke noe problem i at Northug selv ikke deltar i samtalene.

— Jeg prater også med Petter selv, sist på Skarverennet. Han har også pratet med Trond (Nystad) og Vidar (Løfshus), sier langrennssjefen.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop har ikke besvart Adresseavisens henvendelser torsdag.