Sundbys vanvittige maktdemonstrasjon: - Nesten rørende. Helt sprøtt

Verdenscuplederen lekte med konkurrentene i skifesten i Holmenkollen.

Martin Johnsrud Sundby etter målgang i Kollen.

HOLMENKOLLEN: — Jeg bare håpet at de andre ikke likte farten. Jeg ville sjokkere dem. Mange trodde nok at det skulle gå rolig, men jeg ville gå hardt fra starten, sier Martin Johnsrud Sundby i intervjuet med arrangør FIS etter rennet.

— Det var vanskelig å være i front hele veien, men jeg klarte å endelig å vinne dette rennet. Det har vært en drøm.

Vant foran Dyrhaug

I sin gule trøye klinket verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby til direkte på lørdagens femmil i Holmenkollen. Det fikk konkurrentene smake allerede i første motbakke.

Martin Johnsrud Sundby vant, men måtte kjempe hardt for å riste av seg Niklas Dyrhaug.

31-åringen fra Røa i Oslo har vært i en egen klasse denne sesongen, og lørdag mørnet han konkurrentene og vant verdens hardeste femmil. — Det er nesten rørende. Helt sprøtt. Det tok fem år med nestenseiere og det har ikke villet seg helt. Jeg har ikke vært ålreit å bo med den siste uka. Det har vært mye nerver foran dette rennet, sier Sundby til NRK.

— Jeg hadde en utrolig god kropp som jeg måtte utnytte. De to siste rundene gikk jeg livet av meg. Niklas var seig, han var helt rå. Jeg måtte bare fortsette å male og da fikk jeg noen meter, sier han.

Etter over to timer med blodslit var Johnsrud Sundby 18.8 sekunder foran Niklas Dyrhaug fra Tydal. Russeren Maxim Vylegzhanin tok tredjeplassen.

— Han er en liga over oss andre. Vi må heve oss og gjøre en solid jobb foran neste sesong for å ta igjen Martin, sier Petter Northug til pressen etter rennet.

- Brutalt!

— Det var beinhardt. Jeg var så langt nede i kjelleren. Jeg var kokt og måtte gi noen småluker hele veien, sier Niklas Dyrhaug.

— Så brutalt som ei femmil kan bli, sa han til NRK.

Han ga Martin Johnsrud Sundby knallhard kamp, men måtte til slutt gi tapt mot kjempen fra Røa. På et tidspunkt ville Sundby ha Dyrhaug opp for å dra.

— Responsen min var at det var totalt uaktuelt. Det var så vondt. Den farta som ble satt fra start, jeg følte jeg gikk fem mil alt jeg hadde, sier Dyrhaug til et samlet pressekorps.

— Jeg fikk tåkesyn

Didrik Tønseth tok fjerdeplassen, mens Northug spurtet inn til sjetteplassen tre minutter bak suverene Sundby.

- Det var tungt ja. Jeg fikk tåkesyn på siste runden. Det er jo klasseforskjell i toppen der. Dyrhaug leverer kjempeløp og Martin leverer som forventet. Men jeg er fornøyd, sier Didrik Tønseth til NRK.

— Det Martin gjør er helt rått, men i dag er jeg veldig fornøyd med alle guttene, sier landslagssjef Trond Nystad til NRK.

I tykk tåke og trist og grått vintervær, med klister under skiene, tok Sundby kommandoen fra start. I kraftfulle stavtak seilte han i fra allerede etter to kilometer. Finske Ivo Niskanen forsøkte å henge, men ble skrellet vekk. Det samme med sveitseren Dario Cologna. Sjanseløse på maskinen i gul trøye.

Niklas Dyrhaug kjempet hardt for å følge Martin Johnsrud Sundby, men måtte til slutt se at verdenscuplederen ble for sterk.

Ut på andre runde, på tur ned fra folkehavet i bakkene ved Frognserseteren, var det til slutt bare Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og russeren Maxim Vylegzjanin som fulgte råskinnet i front. Tønseth og Dyrhaug bidro begge ved å dra i front innimellom. Men man satt likevel med en følelse av at Sundby hadde full kontroll på det hele.

Feltet delte seg opp raskt. Og mens de tre nordmennene lå i front, lå fjorårsvinner i Kollen, Sjur Røthe, lenger bak. Det gjorde også Petter Northug, som ble hektet av tidlig.

— Det er alltid tøft å gå femmila i Kollen. Jeg er veldig fornøyd. Jeg og Sjur merket at det gikk fort, og etter hvert havnet vi i gruppa som kjempet om sjetteplassen. Da ble fokuset å ligge riktig plassert i den gruppa, sier Northug til NRK.

Vant for første gang

Sundby forsøkte å hekte av seg de tre forfølgerne på tredje runde, men uten å få særlig luke. Derfor gikk tempoet noe ned.

Passering inne på stadion før løperne tok fatt på den femte av i alt seks runder i sporet, byttet de ski for andre gang. Og da hadde Sundby bestemt seg. Russeren Vylegzjanin forsvant, kun Dyrhaug holdt følge.

Det tok litt tid, men fem kilometer før mål måtte trønderen Dyrhaug slippe til maskinen Sundby.

Sundby hadde aldri vunnet manndomsprøven i Kollen tidligere, men denne gangen hadde Tour de Ski-vinneren bestemt seg.

Og selv om de prøvde, var det ingen som klarte å frata ham seieren.

— Jeg gikk mitt første skirenn her da jeg var ni år. I dag kjente jeg på gåsehud flere ganger. Jeg blir ydmyk av å konkurrere i Holmenkollen, sier Martin Johnsrud Sundby.