Klæbo tar Amundsen i forsvar etter kraftig Sundby-kritikk

LAHTI (VG) Johannes Høsflot Klæbo (26) vant til slutt, men forsøkte å rykke fra flere ganger underveis på 20 kilometeren søndag. Men lukene ble stort sett tettet og Viaplays ekspert mener det er rart Harald Østberg Amundsen (24) hjalp til med det.

For på en dag der Klæbo vant i overlegen stil, Pål Golberg tok en sterk andreplass og svenske William Poromaa ble nummer tre, handlet mye om en taktisk manøver av en helt annen nordmann.

For Viaplay-ekspert Martin Johnsrud Sundby sperret opp øynene da Harald Østberg Amundsen valgte å tette lukene til en svært sprek Klæbo underveis i løpet.

– Det er faktisk ikke greit, sa Sundby i Viaplays studio.

– Harald gjør skam på en uskreven regel. Det er han som tar igjen Klæbo, og det er ikke lov. Vi skal ikke hente inn våre egne.

Sundby mener at det var hjemmehåpet Iivo Niskanen som skulle hatt jobben med å innhente Klæbo, og at de andre nordmennene burde legge seg bak ham. Han kaller det som skjedde «snodig».

– Til syvende og sist er Johannes sterkest, men han viste et ønske om å avgjøre tidligere enn det ble.

Harald Østberg Amundsen reagerer slik når VG konfronterer ham om Sundbys kritikk:

– Jeg synes det er tullete. Det er kanskje noe annet med OL, men dette er siste verdenscup for sesongen og vi vet hvilken spurt Johannes har, og da må jeg få lov til å gå for egne sjanser.

Om Sundbys «uskrevne regel» sier han:

– De reglene er forsvunnet for lenge siden. Vi er åtte nordmenn i toppen hele tiden. Jeg kan ikke la Niskanen tette hver eneste luke. Jeg så jo hvor sterk Johannes var - at han kom til å vinne uansett. Jeg kan ikke slippe for gøy. Alle går det de kan fra bunnen til toppen uansett. Jeg gikk for egne sjanser, det gjorde alle andre også.

Harald Østberg Amundsen under tirsdagens sprint i Tallinn.

Klæbo virket ikke å bry seg stort om det som skjedde bak ham i feltet. Trønderen var uansett helt overlegen, tok sin 20. verdenscupseier denne vinteren - og tangerer med det Therese Johaugs seiersrekord i løpet av en sesong.

– Jeg tenker at Harald skal gå og dra opp hvem han vil. Det er ikke et VM, heller. Det er et verdenscuprenn. Hvor mange nordmenn er vi oppi der? Det er flust av oss. Skal vi la nordmenn få gå i alle bakker? spør Klæbo og fortsetter:

– At bare førstemann som rykker, så skal resten bremse... Harald gikk for sine muligheter. Han så pigg ut, det er uheldig at han falt underveis, han må holde seg på beina.

Til Sundbys påstand om at Amundsen «gjorde skam på en uskreven regel», svarer Klæbo slik:

– Jeg har ikke sett løpet. Jeg vet ikke hvor mye han har dratt opp, heller. Det er et vanlig verdenscuprenn. Det går fint. Vi er to nordmenn topp to der uansett. Jeg håpet det skulle komme opp noen flere også for å sette mer fart.

Selve rennet ble ganske så likt som damenes tidligere søndag. Feltet var stort sett samlet i lang tid. Men ved passering 15 kilometer og en fjerdedel av løpet igjen, var det en gruppe på drøyt ti utøvere med i kampen om seieren.

Blant dem syv nordmenn, canadiske Antoine Cyr, finnene Iivo Niskanen og Ristomatti Hakkola, William Poromaa fra Sverige, og franskmannen Hugo Lapalus.

Men det var åpenbart at Klæbo hadde best å gå med de siste kilometerne.

26-åringen dro til flere ganger. Til slutt måtte resten gi slipp på ham og runden inne på stadion var en parademarsj.

Nå sikret han ny poengrekord i verdenscupen sammenlagt uansett kjønn. Martin Johnsrud Sundby hadde den på herresiden med 2634. Bjørgen hadde rekorden med 2689 poeng. Klæbo står igjen med 2715 poeng etter årets sesong.

– Det har gått på skinner etter VM. Det er stort, det. Poengrekorden, det er stort og tangeringen av Johaug... Det er det ikke mange som har gjort før. Det er vanskelig å sette ord på det. Det har vært en lang sesong. Dette henger høyt, sier Klæbo.

Like bak Klæbo maktet Pål Golberg å karre seg over målstreken foran Poromaa, mens Mikael Gunnulfsen, Didrik Tønseth og Harald Østberg Amundsen fulgte på plassene bak.