Langrenn

Sundby åpen om problemene sine: – Jeg har brettet ut livet mitt

LYGNA: Martin Johnsrud Sundby legger frem livet sitt i en ny NRK-dokumentar. Søndag slet han seg til en 9. plass i et norgescuprenn.

Martin Johnsrud Sundby er ferdig med 30 km og skal hjem igjen. Han har blottlagt seg for det norske folk i en ny serie.
  • Mette Bugge
    Journalist

Kort om saken:

  • Kampen om plassene til VM drar seg til.
  • Martin Johnsrud Sundby drømmer om å gå femmila.
  • Han viser et usminket liv i ny dokumentar Sundby mot verden.

Sundby var så desidert med, men måtte gi tapt helt på slutten av 30-kilometeren på Lygna, der nesten alle de beste norske var med.

Han endte 7,9 sekunder bak vinner Johannes Høsflot Klæbo. Pål Golberg og Erik Valnes kom på annen- og tredjeplass.

Etter løpet mente veteranen at tremila var for dårlig, men han har ikke gitt opp håpet om å komme med på femmila i VM i Oberstdorf likevel. Det vil være en bonus.

– Drømmen lever. Jeg gir ikke opp troen, sier Sundby.

Han har friplass i VM på 15 km som regjerende verdensmester fra Seefeld.

Martin Johnsrud Sundby har latt NRK komme tett på. Denne helgen har han gått norgescuprenn i håp om å komme med til VM i februar. Dette bildet er tatt tidligere.

Ville være bånn ærlig

Da Sundby sto klar til å dra hjem til familien i Oslo, tok han seg tid til å prate om dokumentaren om ham og familien, som hadde premiere lørdag.

– Jeg har brettet ut livet mitt, sier 36-åringen.

Etter at første episode kom på TV, og to episoder allerede ligger ute på nett, ble det en spesiell opptakt til søndagens løp på Hadeland. Sundby var spent på hva omgivelsene vil tenke og tro. Det han forsikrer om, er dette:

– Mitt mål fra start har vært å vise meg frem helt ærlig, usminket og åpen. Jeg har ikke prøvd å «fintune» på noe som helst. Det folk ser, er sånn det er.

Martin Johnsrud Sundby etter 30-kilometeren under norgescuprennet på Lygna. Han ble nummer 9 i et svært tett renn.

Oppturer og nedturer

En av Norges mestvinnende langrennsløpere slipper NRK inn i det aller helligste, som på soverommet. Han forteller om de mange motbakkene, som omfatter betennelse i lysken i forbindelse med innspilling av serien Landskampen på TV.

Men det verste var da sønnen måtte opereres for hjerteflimmer. Det var tungt for en pappa som føler at han ikke alltid får stilt opp.

Selv har han slitt – og sliter – med vond rygg. Derfor har han ikke klart å holde trykket oppe i trening og løp som går over en viss tid. Da opplever han som om det stikker i ryggen.

På Lygna kunne Sundby fortelle at han kjenner en bedring, og at det har løsnet litt siden før jul. Små endringer har ført til det bedre.

Underveis på tremila på Lygna måtte han tøye litt, men han kom seg inn til det han trodde var en 10. plass, men som ble omgjort til 9. plass etter et jurymøte. Erik Mysen ble disket.

– Jeg mangler den siste punchen, men kroppen fungerer bedre. Jeg er ikke helt der oppe ennå og langt unna en VM-form på femmila i øyeblikket, sier Sundby.

Martin Johnsrud Sundby (t.h. med nummer 6 på brystet) tidlig i løpet.

Har ikke våget å se

Da Sundby sa ja til å bli fulgt av kameraer i tide og utide, var oppfatningen at det ville motivere ham på veien til VM. På spørsmål om han har sett dokumentaren selv, svarer han:

– Nei, ikke det ferdige produktet, men noen små klipp. Jeg har ikke våget å se foreløpig.

Han forteller at meldingene begynte å komme etter at dokumentaren gikk «på luften».

– Jeg har fått noen tilbakemeldinger, men de fleste som sender meg meldinger, er inhabile. Folk som kjenner meg, er programforpliktet til å si at det er all right. Det er vanskelig for meg å skjønne hva folk tenker om den, sier han med et smil.

Beholdningen ble god under VM i Seefeld for to år siden. Martin Johnsrud Sundby fikk endelig også en individuell mesterskapsmedalje.

Den mangeårige landslagsløperen, som nå er med i team med Niklas Dyrhaug, har oppnådd mye i karrieren. Trebarnsfaren er blitt verdens- og olympisk mester og to ganger vinner av Tour de Ski. Den tredje ble strøket på grunn av hans bruk av astmamidler. Det var ikke i henhold til dopingsbestemmelsene.

Men selv om han kunne gitt seg med æren i behold, har Sundby fortsatt planer om å vinne medaljer. Han vil mer.

Trening og miljø betyr alt

Underveis i dokumentaren forteller han også hvor mye idretten betyr, det å kunne leve dette livet som han elsker.

– Jeg vil ikke hjem, sier han i en av episodene.

Han begrunner det med at han som idrettsutøver kun har seg selv å tenke på, at han i bunn og grunn er en egoist. Samtidig innrømmer han at denne måten å leve på, tærer på familielivet. Det kan kona Marieke Heggeland underskrive på.

Hun viser at familien har bygget et eget soverom kun for mannen hennes, der han i måneder kan sove for å få nok ro og hvile. I tillegg forlanger hun at han skal vaske klærne sine selv, for det er hun lei av.

Det er likevel ingen tvil om at Sundby setter stor pris på henne som er bærebjelken på hjemmebane og ikke minst de tre ungene. Den yngste sønnen ble født sist sommer.

– Hvor lang avtale har du med kona? Må du overtale henne til å la deg fortsette mot OL?

– Så sent som jeg går om dagen, er ikke det et spesielt aktuelt scenario. Men det finnes muligheter for at det blir en sesong til.

Han legger til:

– Jeg tror kona vil at jeg skal være mer hjemme!

Sundby hadde med seg sønnen til podiet etter VM-femmila i 2019.

Før opptakten til løpet på Lygna var han en periode på hytta på Sjusjøen. Nå blir det noen dager på hjemmebane før NM i Trondheim. Der er duatlon blant øvelsene han sikter seg inn på.

– Har du dårlig samvittighet for å kombinere langrennslivet med å skulle stille opp for dem der hjemme?

– Hvis jeg går for noe, går jeg for det. Jeg angrer aldri, men det må være kloke beslutninger som ligger til grunn for hvordan ting gjøres.

Sundby benytter de mulighetene har får til å være med sine og oppfører seg helt annerledes i dag enn tidligere i karrieren. Han prioriterer det viktigste og ikke noe utenom det.

Han innrømmer at kona har mye å gå på den dagen han legger opp ...

Les mer om

  1. Martin Johnsrud Sundby
  2. Langrenn
  3. Niklas Dyrhaug
  4. NRK