Langrenn

Det nye forslaget gjør OL-vinneren oppgitt: – Da kan vi like godt kle oss ut også

FIS skal diskutere fundamental endring.

Maiken Caspersen Falla har vært verdens beste sprinter de siste årene. Her poserer hun med sin gullmedalje fra stafetten fra Lahti-VM. Foto: NTB scanpix

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Som Aftenposten skrev søndag, er det aktuelt å fjerne fellesstart med skibytte-øvelsen fra langrennskalenderen.

Men det stopper ikke der.

På FIS-kongressen i mai kan det bli gjort langt flere endringer, og spesielt én av de kan endre sporten fundamentalt. Det kan nemlig bli introdusert elementer av skicross i sprint, skrev NRK mandag. Det innebærer for eksempel små hopp i løypen.

Regjerende olympisk mester i sprint Maiken Caspersen Falla liker ikke ideen.

– Min umiddelbare reaksjon er at hvis vi skal hoppe i sprintløypa, så kan vi like godt kle oss ut også. Det er ikke det sporten vår dreier seg om. Det forslaget synes jeg ikke noe om, sier Caspersen Falla til Aftenposten.

Les også

Bjørndalen om Northug: – Man må stoppe før det smeller

– Ikke som i alpint

I Sverige har også skilegendene Thomas Wassberg og Torgny Mogren vært kritiske til skicross-elementer i langrenn. Men det er også mange som liker tanken.

Det var ungdomskomiteen i FIS som introduserte ideen. I tillegg mener flere av forbundene i Mellom-Europa at tiltaket ville vært bra for rekrutteringen.

Ulvang forteller at ideen vil bli diskutert neste år, og at det ennå ikke er snakk om et konkret forslag ennå.

– Men kommer det et forslag, vil det være elementer tilknyttet langrenn og langrennsutstyr. Det kan være litt etter modellen som ble brukt under Ungdoms-OL i Lillehammer, men tilpasset eventuelt større heat. Dette vil i tilfellet bli enkle ting, ikke som i alpint, forklarer Ulvang.

Under Ungdoms-OL i Lillehammer i fjor ble det testet ut skicross-elementer i langrenn. Her hopper det norske håpet Nora Ulvang, datter av Vegard Ulvang, på en treningsøkt. Foto: Arnt Folvik for YIS/IOC / Arnt Folvik

Klæbo: Bra at FIS tar opp dette

Et annet tiltak som vil bli diskutert på FIS-kongressen i mai er hvorvidt klassisk sprint bør kuttes ut. I tillegg kan sprintstafetter med kvinner og menn på samme lag bli introdusert.

Stortalentet Johannes Høsflot Klæbo har fått med seg at det snakkes om nye øvelser. Men foreløpig har han ikke brukt mye tankekraft på mulige fremtidige endringer.

– Programmet for kommende sesong er lagt, og det er der jeg har mitt fokus. Blir det endringer, så får man skru om da.

– Hva er din umiddelbare reaksjon?

– Det er bra at FIS tar opp dette og bruker litt tid og energi på å se på nye muligheter for å utvikle sporten.

Les også

Klæbo med skremmeskudd til Northug og resten av verdenseliten: – Ingen i verden slår ham i spurt nå

Johannes Høsflot Klæbo bruker ikke mye energi på de mulige endringene i langrennssporten. Her poserer han med den nye OL-genseren under en presseseanse tirsdag. Foto: NTB scanpix

Mener utøvernes syn er delt

Det er tydelig at det finnes en viss motstand mot å innføre skicross-elementer i langrenn. Under Tour de Ski i 2015 blusset debatten opp. Da hadde nemlig arrangøren i Val Müstair helt uten forvarsel lagt inn et hopp i sprintløypen.

Hoppet var rundt 40 centimeter høyt, men det var likevel mange som falt da de testet ut løypen. Til slutt valgte juryen å fjerne hoppet – etter massivt press.

– Den gangen valgte vi å ta bort hoppet, blant annet fordi det var i en sving med skarpt og isete føre, forklarer Ulvang.

I Val Müstair i 2015 argumenterte Norges sprinttrener Steinar Mundal med at «de fleste trenere og utøvere helst ikke vil ha skileik». Maiken Caspersen Falla er altså av en lignende oppfatning i dag, men Vegard Ulvang tror synet blant utøverne er delt.

– Hvis du spør de aktive, vil du få alle typer svar. De som har fordel av det, vil ofte være positive, sier Ulvang.

Les også

Det brutale kræsjet skaper reaksjoner: – Stopp reprisene. Familien hans ser på dette

To fløyer

Ulvang, som har tre OL-gull fra sin aktive karrière, har en viktig rolle i moderniseringen av langrennssporten. FIS ønsker å nå ut til så mange som mulig, men innad i organisasjonen er det uenighet om hva som er den beste veien å gå.

Torgeir Bjørn følger idretten tett som NRK-ekspert. Han forklarer at det ofte er to fløyer i diskusjoner om nyvinninger.

– Hvis vi ser på de store linjene, er det hele tiden diskusjon om å bevare de etablerte øvelsene, men samtidig utvikle seg i takt med tiden og introdusere spennende nye øvelser, sier Bjørn.

– Norge, Sverige og Russland er ofte opptatt av kontinuiteten, og å bevare øvelser, mens andre nasjoner, blant annet fra Mellom-Europa, vil utvikle det mer videre, fortsetter han.

På kongressen i mai kan skicross-ideen skape heftig debatt.

– Det er en forholdsvis lang vei å gå. Men det er mange som liker det, sier Vegard Ulvang.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport – vi oppsummerer landslagets VM-kvalik, hyller Island og kongen av Danmark:

Les mer om

  1. Maiken Caspersen Falla