Marit Bjørgen vurderer å legge opp etter sesongen: – Jeg er i tenkeboksen

Marit Bjørgen dropper Tour de Ski i det som definitivt blir hennes siste OL-sesong.

Marit Bjørgen kan være inne i karrierens siste sesong. Kanskje krones det hele med enda et OL-gull.
  • Halvor Ekeland

LYSEBOTN: På båten til Lysebotn opp, satt Marit Bjørgen og Charlotte Kalla ved samme bord. Smilet satt løst hos dem begge. Det blir sånn når man har konkurrert mot hverandre i en årrekke.

Men til vinteren skal de konkurrere mot hverandre i OL for siste gang, bekrefter Bjørgen.

– Det er OL som er målet mitt. Det er mitt siste OL, så jeg har lyst til å gjøre alt jeg kan for å være best mulig forberedt til det, forklarer Bjørgen.

Les også

Kalla med skremmeskudd før OL-sesongen: – Jeg er overrasket

Marit Bjørgen under torsdagens renn i Blinkfestivalen.

Utfordrende med restitusjon

Den norske skistjernen har deltatt i fire OL tidligere. Hun står foreløpig med seks OL-gull på CV-en. Men før hennes siste OL-sesong er ting litt annerledes enn det har vært tidligere. Bjørgen ble mamma for halvannet år siden, noe som naturligvis skaper utfordringer for toppidrettstilværelsen.

– Jeg får tid til å trene. Det som er utfordringer er å få nok restitusjon og hvile. Når man ikke får nok hvile, så går det utover treningen, forklarer hun.

For de aller fleste idrettsutøvere er restitusjon kanskje det viktigste suksesskriteriet. For å sikre optimal restitusjon har derfor kostholdet blitt viktigere enn noensinne. Samtidig er det blitt mer utfordrende å få nok hvile. Som en konsekvens av det, har det også blitt mer utfordrende å strukturere treningen.

– Jeg prøver å lytte til kroppen og å være fornuftig med tanke på når jeg kjenner meg klar til å kjøre litt hardere økter og når jeg bør ta det med ro.

– Blir det vanskeligere å planlegge?

– Ja, det blir det. Man vet aldri hva som skjer neste dag og hva slags natt det har vært, sier mamma Bjørgen.

Til høsten begynner Marius (sønnen) i barnehagen.

– Da blir det kanskje litt mer tid til restitusjon på dagtid også. Jeg koser meg i mamma-rollen. Så syns jeg det går bedre i år enn i fjor.

Les også

Martin Johnsrud Sundby går nye veier: – Det er skummelt

Dropper Tour de Ski

For Bjørgen er naturligvis OL i Sør-Korea det aller største målet. For å lykkes der, må naturligvis alle forberedelser klaffe. Og planen for oppkjøringen er klar: Bjørgen dropper Tour de ski.

– For meg har det fungert å droppe touren. De mesterskapene jeg har gått bra har jeg ikke gått Tour de Ski. Så er det også noe med den situasjonen jeg er i. Jeg syns det blir for mye tid borte om jeg skal være med der også. Kommer man til OL, så er man jo tre uker borte da også, forklarer hun.

Familien kommer heller ikke til å bli med til OL. Bjørgen ønsker at han skal holde seg i de trygge omgivelsene hjemme i Norge. Barnehagen er viktigere, mener hun.

Men rett over bordet for henne sitter altså Charlotte Kalla. Hun skal i aller høyeste grad til OL og har skumle hensikter for lekene. Også hun dropper årets Tour de Ski, ettersom hovedmålet for vinteren er OL. På Lysebotn opp viste hun at hun er i god treningsform.

– 2013 var sist jeg var i så god form på sommeren. Det har vært bra trening i sommer, men det er fortsatt mye jobb igjen å gjøre, forteller Charlotte Kalla.

Les også

Reagerer på store forskjeller i premiepengene: – Føler det er en forskjell på hvor mye man er verdt som utøver

Kanskje Bjørgens siste sesong

Det er altså definitivt den norske skidronningens siste OL. Bjørgen er blitt 37 år, mamma og kjenner at det er andre ting i livet enn bare langrenn.

Men om det blir hennes siste sesong, er, ifølge henne selv, ikke helt avklart.

– Det får vi se. Det tar jeg etter sesongen.

– Men du vurderer det?

– Ja, jeg er i tenkeboksen. Jeg tar et år av gangen nå.