Langrenn

KOMMENTAR: Det er bare å takke ja, Johaug

KOMMENTAR: Stor ståhei for nesten ingenting. Men Johaug-høringen hadde kanskje litt å si likevel, for henne selv.

Kommentator Ola Bernhus. Foto: Vegard Grøtt

  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

BAKGRUNN: Johaug-dommen er klar.

Hvis dommen fra Domsutvalget i Idrettsforbundet blir stående, får Therese Johaug lov til å delta i  verdenscupen før jul. Hun ville neppe ha blitt dårligere i OL om hun hadde måttet vente til Tour de Ski i nyttårshelgen.

Det som kom ut av to dagers opphausset høring på Ullevaal Stadion fikk med andre ord liten sportslig betydning. Som ventet.

Men gjennom den detaljerte gjennomgangen av sakens hendelser og vitneprovene fra Marit Bjørgen og Johaug selv, fikk hun utvidet støtte på det menneskelige plan. Det må ha gjort henne godt.

Jussen hadde hun tapt på forhånd, siden høringen artet seg som en bastant henvisning til WADAs regelverk. Slingringsmonnet var lite.

LES OGSÅ: Dette er Johaug-saken.

Kan bli stående

Men blir dommen anket? Neppe av Therese Johaug selv, for signalene derfra er at hun har forsonet seg med at denne sesongen er gått tapt for henne.

Trolig ikke av Det internasjonale Skiforbundet (FIS) eller WADA (det internasjonale antidopingbyrået) heller. Riktig nok har presidenten i FIS, Gian Franco Kasper, tidligere sagt at FIS vil anke dersom Johaug får en lav dom. Men han må ha mildnet noe etter hvert som tiden er gått og alle parter i saken synes å være enige om selve handlingen som førte til dopingsaken.

Det som kom ut av to dagers opphausset høring på Ullevaal Stadion fikk med andre ord liten sportslig betydning.

Når også påtalemyndigheten uten forbehold aksepterte Johaugs forklaring og nøyde seg med fastslå «ubetydelig skyld», viser det at Johaug-saken er ganske puslete som dopingskandale betraktet.

Når regelverket tilsier at 12 måneders utestengelse er minimum for en utøver som har et anabolt steroid i urinen, uansett mengde eller grad av skyld, så har Domsutvalget rett og slett lagt på en måned fordi Johaug kunne ha dobbeltsjekket hva den famøse leppekremen inneholdt. Samtidig trakk de fra en måned på innstillingen fra påtalenemnden i Antidoping Norge.

Johaug bør si ja takk og håpe at ingen anker, nærmest for å bli ferdig med det.

Therese Johaug under høringen. Foto: Espedal, Jan Tomas

Skyld eller ikke skyld

Nei, Therese Johaug brukte ikke kremen for å bli en bedre langrennsløper, og nei, hun ble det ikke heller. Så hvorfor skulle hun dømmes?

I folkelig forstand er doping noe annet, nemlig at utøveren bevisst bruker et forbudt stoff for å vinne fordeler.

I idrettsjusen gjelder ikke disse betraktningene, og derfor kan 13 måneders utestengelse sies å være en ventet dom.

Debatten bør komme

Johaug-saken har vært trist hele veien. Men hvis vi skal bruke klisjéen «aldri så galt», så må det være at den kan gi oss en høyst nødvendig debatt om skyld og ansvar, tvil og tro i idretten.

I iveren etter å stanse dopingsvineriet har idretten adoptert en bestemmelse om såkalt objektivt ans var. Utøveren er selv ansvarlig for det hun/han har i kroppen, uansett hvordan stoffet har kommet dit. Det skal ha en skremmeeffekt, utøveren skal bli maksimalt forsiktig.

Johaug bør si ja takk og håpe at ingen anker, nærmest for å bli ferdig med det.

I samme gode hensikt krever mange at straffene skal økes, fra fire til åtte år, gjerne livstid. Noen har også ment at utøvere som har sonet sin dom, skal bli nektet å delta i fremtidige OL, alså at man skal gå tilbake igjen.

Så prinsippløs har dopingdebatten vært på sitt verste.

Et sivilisert samfunn

Det er da man må minne om alle justismord idretten har gjort seg skyldig i. I ettertid er det flere ganger blitt vist at uskyldige er blitt dømt og fått sin karriere ødelagt av et sviktende regelverk.

I den fremtidige debatten må alminnelige rettsprinsipper ligge i bunnen. Det vil si at bevisbyrden må ligge hos den dømmende myndighet, og at rimelig tvil må komme den tiltalte til gode.

Da blir også idretten et sivilisert samfunnsområde.

Hør Nils-Ingar Aadne fortelle om hvorfor han la komikerrollen på is og satset som profesjonell langrennsløper i ukens Aftenpodden Sport:

Les mer om

  1. Johaug-saken
  2. Therese Johaug
  3. Doping