Langrenn

Slik markerer Idretts-Norge Vibeke Skofteruds dødsfall

Vibeke Skofterud satte dype spor etter seg i det norske idrettsmiljøet. Mandag ble den tidligere langrennsløperen minnet.

Vibeke Skofterud har satt dype spor etter seg i Idretts-Norge. Mandag ble det satt opp et minnebord for henne i Olympiatoppens lokaler på Sognsvann.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Døren inn til Toppidrettssenteret på Sognsvann sklir opp, og blikket trekkes automatisk mot et innrammet bilde på bordet rett fremfor oss.

Der lyser en strålende Vibeke Skofterud opp.

Det er slik hun vil bli husket av dem som trente sammen med henne eller møtte på henne i gangene her i Olympiatoppens lokaler. Som gledessprederen som ga så mye av seg selv.

Det er tre år siden Skofterud la opp som langrennsløper, men nyheten om hennes plutselige bortgang har rystet det norske idrettsmiljøet.

Les også

Langrennsmiljøet i sorg: Vibeke Skofterud omkom i ulykke

Preget stemning

Mange minner står igjen, og på Toppidrettssenteret var det mange som stoppet opp for å dele noen siste ord i kondolanseprotokollen som lå foran bildet av en smilende Skofterud.

Blant dem var toppidrettssjef Tore Øvrebø.

– Vibeke var en livlig og flott utøver. Vi er glade for bidragene hun har gitt norsk idrett. Det er fryktelig trist at hun er blitt revet bort på en så uvirkelig og brå måte, og tankene går til de pårørende, sier han til Aftenposten.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller at stemningen var preget dagen etter nyheten om Vibeke Skofteruds plutselige dødsfall.

Det skulle være en vanlig mandag for utøverne på Olympiatoppen. Starten på en ny uke. En ny dag med trening. Et nytt steg på veien mot store mål på idrettsarenaer.

Så ble dagen helt spesiell.

– Stemningen her er preget. Nyheten er en del av alle samtalene. Det er mange som har gode minner fra Vibeke, sier Øvrebø.

Utenfor sto det norske flagget på halv stang.

Det ble også flagget på halv stang i Slitu, bygda Skofterud kom fra og som hun var en ledestjerne for.

Les også

Marit Bjørgen: – Jeg skjelver, er i sjokk og fullstendig lamslått

Det ble flagget på halv stang utenfor Toppidrettssenteret på Sognsvann.

Egen markering hos skiforbundet

Det var imidlertid langrennsmiljøet Skofterud viet store deler av livet til, og i skiforbundets lokaler på Ullevål ble hun hedret mandag.

En kondolanseprotokoll ble lagt frem, og de som ønsket det, kunne samles for å snakke om sorgen.

– Vi hadde en fin minnestund hvor vi delte sjokket og sorgen over å ha mistet Vibeke, men også mange gode minner og opplevelser som Vibeke ga oss i skimiljøet gjennom mange år. Det var godt å kjenne på fellesskapet og omsorgen for hverandre, forteller medisinsk ansvarlig i skiforbundet, Ola Rønsen.

Det var lagt frem kondolanseprotokoll for Vibeke Skofterud i Norges Skiforbunds lokaler mandag.

Det er liten tvil om at Skofterud har hatt stor betydning på mange i langrennseliten.

Søndag sa Marit Bjørgen at hun «skjelver, er i sjokk og er fullstendig lamslått» etter å ha fått den tragiske nyheten om Skofteruds bortgang. Mandag fulgte Therese Johaug opp med en melding formidlet via Norges Skiforbund.

– Jeg har mistet en av mine beste venninner. En venninne som lyste opp rommet når hun kom, som ga alle rundt seg masse energi, kjærlighet og omsorg. Jeg tar med meg alle de fine stundene og opplevelsene både i og utenfor skiløypa og kommer til å savne henne. Mine tanker går til familien og de som står igjen, sa Johaug.

Skofteruds kjæreste, Marit Stenshorne var den som meldte Skofterud savnet natt til søndag. Søndag kveld la Stenshorne ut en melding på Instagram.

«Vibeke du er min store kjærlighet, min kjæreste, min elskede, min helt, min mentor og bestevenn. Vi sa: vi to for alltid», skrev hun.

Familiens talsperson, Pål Tømmerhoel sier at alle støttemeldingene som er kommet, er rørende.

Les mer om

  1. Vibeke Skofterud
  2. Langrenn
  3. Marit Bjørgen
  4. Therese Johaug