Langrenn

Marit Bjørgen: - Jeg er sliten nå, vi får se hva som skjer

Langrennsdronningen avsluttet sesongen med å parkere Johaug i bakken. Bjørgen ordknapp om sin egen fremtid.

Marit Bjørgen sikret sin femte seier på tremila i Holmenkollen. Foto: NTB Scanpix/Jon Olav Nesvold

  • Eirik Bjerklund

Tidenes kvinnelige langrennsløper vant tremila i Holmenkollen søndag. Therese Johaug prøvde underveis, men klarte ikke å rykke fra. Da kontret Bjørgen med et kjemperykk i padling i den siste bakken før duoen kom inn på stadion. Nå begynner spekulasjonene å sirkulere: Fortsetter 34 år gamle Marit Bjørgen karrieren?

− Jeg er motivert for å fortsette. Jeg må bruke våren til å tenke litt, for det har vært en lang sesong med mange renn. Jeg er sliten nå, vi får se hva som skjer, sier søndagens vinner til NRKs direktesending.

− Fortsett, fortsett, fortsett, bryter Therese Johaug inn underveis i det direktesendte intervjuet.

Holdt på å slippe på den andre runden

Bjørgen var nære å slippe underveis i rennet, spesielt på den andre runden opp til Frognerseteren.

− Dette føles veldig godt. Det var tøft halvveis, men jeg tror Therese begynte å kjenne det, hun også, sier langrennsdronningen.

Marit Bjørgen og Therese Johaug duellerte om seieren søndag. Foto: NTB Scanpix/Jon Olav Nesvold

På baksiden av Gratishaugen prøvde Johaug seg. Bjørgen kontret med et enda skarpere rykk og parkerte konkurrenten.

− Jeg tenkte veldig mye på hvor jeg skulle rykke. Det er noe helt annet å spurte etter tre mil enn et par kilometer. Jeg var litt spent, men følte jeg måtte bruke farten min, sier årets verdensmester i sprint fra VM i Falun.

− Det var et veldig hardt renn. Therese var veldig sterk og fikk et lite forsprang i en av bakkene. Jeg hadde perfekte ski og følte samtidig at Therese ble sliten. Jeg visste at jeg har en god avslutning, men man vet aldri med nesten tre mil i beina, sier Marit Bjørgen etter rennet.

Bjørgen avslutter en utrolig sesong med seier i Tour de Ski og sammenlagtseier i verdenscupen. Langrennsdronningen forteller at hun var litt misfornøyd med VM i Falun.

− Det har vært en utrolig bra sesong. Jeg var ikke så fornøyd med VM, der kunne det gått bedre på noen av distansene, forteller hun til FIS.

Der hanket hun med seg to gull. Ett fra sprinten og ett fra stafetten.

Jacobsen rykket fra Kalla

I kampen om tredjeplassen stakk Astrid Uhrenholdt Jacobsen fra Charlotte Kalla og sikret trippel norsk. Den norske dominansen var overveldende i Kollen.

Les også

Johaug skjermer seg før verdenscupfinalen

Heidi Weng, Ragnhild Haga og Martine Ek Hagen sørget for norsk på femte, sjette og syvende plass. Dermed seks norske løpere blant de syv første. Sistnevnte satt nytt karrierebeste.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til tredjeplass og sikret trippelt norsk i Holmenkollen søndag. Foto: NTB Scanpix/Jon Olav Nesvold

Pigg Johaug fra start

Det skarpe og faste føret innbød til høy fart fra start. Det prøvde Therese Johaug å benytte seg av. Østerdølen var svært villig til å sette høy fart da hun gikk i tet. Det var ikke de andre i fronten av feltet like villige til. Derfor skilte det mindre i starten av løpet enn det har gjort tidligere.

Etter en snau mil begynte det endelig å skille. Johaug og Bjørgen fikk med seg Charlotte Kalla i front. Så fulgte Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng.

Les også

Uhrenholdt Jacobsen drømmer om å bli forfatter

I nedoverbakkene fra Frognerseteren og ned til stadion hentet Jacobsen inn tettrioens forsprang. Kvartetten økte forspranget nedover og klarte virkelig å skille seg ut.

Falt på hjemmebane — igjen

Jacobsen falt fra teten, like ved samme sted som i fjor. Da ble hunfraktet bort i ambulanse. Hun kom seg aldri opp til teten igjen. Heming-løperen holdt lenge avstanden på i overkant av ti sekunder, men måtte se tettrioen forsvinne i det fjerne.

Les også

Weng: - Skal trene i overkant av det jeg tåler. Blir det smell, så blir det smell.

Så var også Kalla borte. Hun måtte slippe på løypens høyeste punkt på den andre runden, men klarte aldri å kjøre det inn igjen. Verdens to beste kvinnelige langrennsløpere måtte gjøre opp for seg om seieren i årets siste verdenscuprenn.

RESULTATER

1. Marit Bjørgen, 1:14:10,5

2. Therese Johaug, + 11,6

3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, + 44,5

4. Charlotte Kalla, + 1:05,8

5. Heidi Weng, + 1:49,2

6. Ragnhild Haga, + 1:49,2

7. Martine Ek Hagen + 1:49,6

8. Nicole Fessel, + 1:51,0

9. Elizabeth Stephen, + 2:06,7

10. Maria Rydqvist, + 2:25,9

Øvrige norske:

15. Maiken Caspersen Falla, 21. Ingvild Flugstad Østberg, 22. Silje Øyre Slind, 27. Marthe Kristoffersen, 31. Kathrine Harsem, 33. Kari Øyre Slind, 34. Silje Theodorsen, 35. Emilie Kristoffersen, 45. Sofie Hustad, 46. Tiril Udnes Weng, 48. Maria Nakstad, 49. Tuva Toftdahl Staver, 51. Lotta Udnes Weng, 56. Barbro Kvåle, 57. Merethe Myrseth

Les også

  1. - Northug går til motsøksmål mot tidligere partner

  2. Eldar Rønning fikk Holmenkollmedaljen

  3. Dyrhaug åpner for å si nei til landslaget

Les mer om

  1. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
  2. Therese Johaug
  3. Heidi Weng
  4. Marit Bjørgen
  5. Langrenn