Langrenn

Dæhlie flytter til Vesterålen. Lavere formuesskatt ble avgjørende.

Langrennslegenden og forretningsmannen Bjørn Dæhlie melder flytting til Bø i Vesterålen. Kommunens reduserte formuesskatt er en sterkt medvirkende årsak.

Bjørn Dæhlie flytter til Bø i Vesterålen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

 • NTB

Det bekrefter Dæhlie i en uttalelse sendt til NTB tirsdag.

Mandag skrev Vesteraalen Online at den tidligere langrennskongen hadde kjøpt seg hus i Bø. 53-åringen skal angivelig ha betalt 1,2 millioner kroner for boligen han har sikret seg.

Nå bekrefter Dæhlie at han melder flytting.

«For oss blir dette et prøveprosjekt på ett år, om det lar seg gjøre å bo i Bø og pendle til Østlandet», skriver den tidligere langrennsprofilen.

Bø har fått mye oppmerksomhet for å ha redusert formuesskatten med en halv prosent fra nyttår. Dæhlie vedgår at den beslutningen har medvirket til hans beslutning om å flytte nordover.

«Ja, vi melder flytting på grunn av kommunens holdning til formuesskatt», skriver han i brevet som er sendt NTB tirsdag.

Les også

Dette var ikke særlig sjarmerende

Bjørn Dæhlie under OL på Lillehammer i 1995. Her i 4x10 km stafett. Foto: Kallestad, Gorm

Vil investere lokalt

53-åringen understreker at han, både som privatperson og gjennom sine selskaper, over mange år har betalt betydelige summer i skatt. Det mener han også er helt riktig å gjøre. Videre skriver Dæhlie at han er en tilhenger av det norske skattesystemet, som han oppfatter som godt og rettferdig, men at formuesskatten utgjør et klart unntak.

Den tidligere langrennskongen støtter derfor Bø-ordfører Sture Pedersens grep rundt formuesskatten.

Som følge av flyttingen varsler Dæhlie at han vil bruke pengene han nå sparer i formuesskatt på «lønnsomme investeringer i regionen eller lokalt i Bø».

Dæhlie hevder at han årlig tar ut mellom seks og åtte millioner fra selskapet Sisa Invest AS for å betale formuesskatten.

– Skatten betales fra privat hånd, slik at beløpet er beskattet flere ganger, først i selskapet, så som utbytte, før formuesskatten betales. For et selskap som Sisa Invest AS er dette krevende, fordi formuesskatten betales uavhengig av selskapets resultater. Privat har jeg ikke midler til å betale formuesskatten, så jeg er avhengig av å tappe selskapet med beløp som ofte tilsvarer selskapets overskudd, skriver langrennslegenden.

Les også

Frikort kan gi Northug og Bjørgen sensasjonell Beitostølen-plass

Vesterålen og Bø er kjent for sin vakre natur. Foto: Espedal, Jan Tomas

Vurderer permanent flytting

53-åringen har tjent gode penger etter at idrettskarrieren var over. Nå skal han pendle til Østlandet for å følge opp eiendomsprosjektene han er involvert i der.

Dæhlie skriver også at han ser fram til å utnytte mulighetene Vesterålen gir til å dyrke fritidsinteressene jakt og fiske.

Han åpner for at familien bosetter seg i Bø permanent dersom løsningen fungerer godt det neste året. Skulle det motsatte bli utfallet, ser han for seg å bruke de nyinnkjøpte huset som feriebolig.

Les mer om

 1. Bjørn Dæhlie

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Hvorfor krangler vi om formuesskatt i et av verdens minst ulike land?

 2. ØKONOMI

  Mangemillionærer på flyttefot til «Norges svar på Monaco»

 3. ØKONOMI

  De flykter fra formuesskatten. Slik skal de bo i «Norges Monaco».

 4. POLITIKK

  Erna Solberg: - Vi må være ærlige. Høyre vil ikke fjerne hele formuesskatten

 5. ØKONOMI

  Equinor har betalt titalls milliarder i skatt hvert år siden 2000. Nå er det full brems.

 6. ØKONOMI

  Utskjelt bunadfirma kan ha brutt loven