Langrenn

Sponsorer trekker seg ikke fra Johaug-avtale: - Vi sparker ikke et menneske som ligger nede

Kun utstyrsgiganten Fischer har sagt takk for seg etter dopingdommen så langt.

Therese Johaugs norske sponsorer står foreløpig sammen med henne etter dopingdommen. Foto: Espedal, Jan Tomas

  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Fredag ble det kjent at Therese Johaug er utestengt i 13 måneder fra alle idrett, og mandag trakk den første av sponsorene seg fra avtalen med skistjernen.

Utstyrsgiganten Fischer har hatt en prestasjonsbasert sponsoravtale verdt millioner, men benyttet seg av antidopingklausulen til å bryte kontrakten.

Så langt er Fischer alene blant Johaugs personlige sponsorer som har trukket seg. Alle av Johaugs sponsorer har en antidopingklausul, og står dermed fritt til å forlate profilen.

Flere sponsorer sier nå at de vil støtte den utestengte skiutøveren. Asko trekker ikke sin støtte til Therese Johaug.

– Det har ikke vært noe aktuelt tema for oss å avslutte dette. Vi støtter henne 100 prosent, sier styreformann Torbjørn Johannson.

– Vi sparker ikke et menneske som ligger nede, sier Asko-sjefen.

Trekker seg gjør heller ikke Jordbærpikene. Forrige mandag stilte hun opp på et sponsoroppdrag, hvor hun fortalte sin versjon av dopinghistorien.

– Vi kommer til å fortsette samarbeidet som før. Vi støtter henne som person, sier Hanne Årbogen Dahl, markedsjef i Jordbærpikene.

Les også

Rapporten som kan ryste eller renvaske norsk langrenn

Therese Johaug satser nå alt mot OL i Sør-Korea i 2018. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Har tillit til Johaug

Nord-Østerdal kraftlag har hatt et samarbeid med Therese Johaug i flere år, og har ingen planer om å droppe skiutøveren etter dopingdommen.

− Vi har hatt et godt samarbeid med henne, og har fortsatt full tillit til henne, sier Merete Hektoen til Adresseavisen.

Les også

Polsk kritikk mot Norge: - Johaug-straffen er en hån

Hun bekrefter at det finnes en antidopingklausul i avtalen, men at de så langt ikke har vurdert å benytte seg av denne for å bryte kontrakten.

Isklar/United Bakeries har heller ikke endret mening om kontrakten de har med østersdølen.

– Vi står støtt med Johaug uavhengig av dommer. Det sa vi også i høst, og det har ikke endret seg. Vi har full tillit til Therese og det arbeidet hun legger ned for å nå sine mål, sier Remi Gaulignac til NRK.

Vil ikke kommentere

Motehuset Eger stilte seg helhjertet bak Johaug etter at den positive dopingtesten ble offentliggjort.

– Dette kommer ikke til å endre vårt forhold til Therese og sponsoravtalen overhodet, sa de til kampanje.com i fjor høst.

Etter at dopingdommen ble kjent, og Fischer benyttet seg av antidopingsklausulen i avtalen, vil ikke Eger kommentere kontrakten.

– Vi har ingen kommentarer til dere rundt dette på nåværende tidspunkt, skriver direktør i Eger, Nina Cecilie Buzzi i en e-post.

Les også

Norge fjerner Johaug-bilde fra smøretraileren

Therse Johaugs manager, Jørn Ernst. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Varm og god støtte

Allerede dagen før pressekonferansen 13. oktober i fjor, hvor dopingsaken ble kjent, møtte Johaug og hennes manager, Jørn Ernst de sponsorene som har base i Oslo-området. Resten ble kontaktet på telefon.

– Vi har hatt en dialog siden. Vi har opplevd en veldig varm og god støtte fra alle sammen. Det er veldig viktig for Therese å ha den støtten, sier Ernst.

Han sier at de i dialogen med Fischer skjønte at de kunne trekke seg om dommen gikk i hennes disfavør. Dialogen med skiprodusenten vil bli tatt opp igjen når utestengelsen er unnagjort.

– Fischer er en veldig viktig og god partner, som Therese har hatt et godt samarbeid med så lenge hun har gått på ski, sier manageren.

PS: Ernst sier at avgjørelsen om Johaug-leiren anker dommen på 13 måneders utestengelse vil bli kjent en av de nærmeste dagene.

Les mer om

  1. Therese Johaug