Finnene krever full norsk dopinggransking: - De er hjertelig velkomne

Langrennsekspert ber Norges skiforbund ta Finland på ordet og invitere WADA til å gjennomføre en grundig granskning. — Noen bedre frifinnelse enn det kan norsk langrenn umulig få.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er utestengt i to måneder.
  • Marthe Ihle

Det var medisinsk diretør i Antidoping Finland, Timo Seppälä, som i går gikk ut til statskanalen Yle og nærmest krevde full dopingetterforskning av Norges skiforbund.

Dette kommer i kjølvannet av at Martin Johnsrud Sundby nå må sone i to måneder etter å ha tatt for mye av astmamedisinen Ventoline.

— Det er interessant. Dette beviser bare at de ikke har satt seg inn i saken. Vi skal ta en prat, så kan Finland komme til Ullevaal og lære hvordan man behandler luftveiene, sa landslagssjef Vidar Løfshus om uttalelsene til NTB.

Les hele saken:

— Norge har vært en foregangsland hva gjelder antidoping, og har vært raskt ute med å kritisere andre land. Og når vi da selv havner i en posisjon som vi har gjort nå, med en dom mot en av våre egne, er det naturlig at andre nasjoner reagerer, spesielt også på grunn av at det har vært over så lang tid uten at noen har visst noe. Jeg tenker det er helt naturlig at andre reagerer på denne saken, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland til Aftenposten.

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

Velkomne

Både Adressa-kommentator Kjetil Kroksæter og Anders Solheim i Antidoping Norge ønsker WADA velkommen.

— Hvis WADA ønsker å komme på inspeksjon til Antidoping Norge, er de hjertelig velkomne. Sånn har det vært før, og slik er det nå. Jeg føler meg trygg på at det samme gjelder hvis de ønsker å besøke Skiforbundet, sier Solheim.

Kroksæter mener at Finland, og noen andre nasjoner, ser ut til å ha en rotfestet skepsis til den norske suksessen i langrennsporet.

Les også

Kowalczyk mener Sundby skulle vært suspendert for halvannet år siden

— Norske skiledere besvarer kritikken så godt de kan uten at det fjerner skepsisen. Så hvorfor ikke ta den finske legen på ordet og invitere WADA til å gjennomføre en grundig gransking? Noen bedre frifinnelse enn det kan norsk langrenn umulig få, mener Kroksæter.

Må unngå slike tabber

NRK-ekspert Aukland mener Norges skiforbund skal være ydmyke i saken.

— Også skal de selvfølgelig være et forbilde når det gjelder antidopingarbeid. Det er den viktigste oppgaven både idrettsforbundet og skiforbundet har, å være et forbilde for andre nasjoner om hvordan vi skal jobbe i antidopingarbeidet. Hadde det vært opp til meg, hadde jeg selvfølgelig sagt velkommen - for vi har vel ingenting å skjule? sier Aukland.

Mange har etter dopingavsløringen vært kritiske til skiforbundet, som har innrømmet at legeteamet mistolket reglene og dermed sto seg ansvarlige for saken. Kroksæter mener det er viktig å unngå slike tabber.

— Sundby-saken etterlater en del spørsmål som også den norske opinionen vil ha svar på. Håndteringen av saken og tolkningen av regelverket har gitt skeptikerne vann på mølla. Hvis Norge skal fortsette å være en foregangsnasjon med høy troverdighet i antidopingarbeidet, må vi unngå tabber som dette, sier Kroksæter.