Ingen nordmenn på pallen da russer vant sprinten

Sergei Ustiugov vant herresprinten i Gatineau, da Petter Northug tok over 40 sekunder på Martin Johnsrud Sundby i sammendraget.

Petter Northug lekte med konkurrentene fram til finalen. Der sa det stopp.

Selv om Norge hadde tre mann i finalen, klarte verken Finn Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad eller Petter Northug å snike seg opp på pallen. Russiske Sergei Ustiugov vant sprinten.

— Har vært en veldig bra dag. Det er viktig å komme til semifinale når det er bonussekunder å ta med seg, sa Petter Northug til NRK.

— Finalen er mest kaotisk. Seks sterke løpere på start, og da blir det krig på slutten. Da ble det vanskelig å komme fram.

Mer om åpningsdistansen i Ski Tour Canada:

Sundby og Dyrhaug ut tidlig

Sekundene han har på Sundby tror ikke Northug hjelper mye.

— De tar vel han på en motbakke i Canmore, sa Northug.

— En veldig godt start. Jeg lå i tredjeposisjon, så kommer amerikaneren litt tett på bak, og jeg mista litt fart på det. Men det er små marginer i sprint, sa Finn Hågen Krogh.

Der Therese Johaug er den store favoritten i sammendraget for damene, er Martin Johnsrud Sundby det samme blant herrene.

Martin Johnsrud Sundby røk ut i kvartfinalen.

Men ingen av de to fikk noen drømmestart, og begge røk ut i kvartfinalen på dagens sprint i canadiske Gatineau. Samme skjebne led blant andre Niklas Dyrhaug.

Sterk Northug

— Jeg håper jeg er på skuddhold når vi kommer til Canmore, når det blir litt mer tradisjonell skigåing, sa trønderen til NRK.

Videre fra kvartfinalene gikk Petter Northug i suveren stil, og tok med seg Emil Iversen, Finn Hågen Krogh og Ola Vigen Hattestad av norske utøvere.

Italieneren Federico Pellegrino har vært suveren i mange sprinter i fri stil denne sesongen, men i semifinalen måtte han slite. Finn Hågen Krogh og Sergei Ustiugov så råsterke ut og slo konkurrentene på oppløpet. Teodor Peterson og Emil Iversen måtte se an tiden i det andre semifinaleheatet for å se om de fikk gå finale.

Lite skuffet Iversen røk i semifinalen

Der skulle de få se en Petter Northug som viste at han virkelig skulle bli vanskelig å hamle opp med denne kvelden. Han vant sitt semifinaleheat enkelt og greit, foran franske Richard Jouve. Simeon Hamilton og Ola Vigen Hattestad gikk videre som lucky loser, noe som gjorde at Emil Iversen måtte takke for seg etter semifinalen.

— Egentlig veldig lite skuffende. Jeg er fornøyd med dagen, sa Emil Iversen.

— Petter virker å være veldig godt forberedt til Touren, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Martin Johnsrud Sundby fikk med seg ti bonussekunder etter å ha røket ut av semifinalen. Dermed hadde Petter Northug og Finn Hågen Krogh store muligheter til å få en god luke på verdenscuplederen i sammendraget.

- Blir utmanøvrert

Så enkelt skulle det dog ikke bli. Finn Hågen Krogh ledet lenge, men på slutten ble han passert av blant andre Sergei Ustiugov, som var råsterk og vant foran franske Jouve og amerikanske Hamilton.

— De norske blir utmanøvrert i den siste avgjørende bakken, sa Fredrik Aukland.

Men Petter Northug er over 40 sekunder foran Johnsrud Sundby i sammendraget, selv om han endte på sisteplass i finalen.