Langrenn

Dopingdømt langrennsløper trener mot comeback: - Jeg vil ikke se ham her

Johannes Dürr er på vei tilbake i langrennssporet, knappe to år etter at han ble tatt for doping under OL i Sotsji.

Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen på pallen i Tour de Ski 2013, sammen med Johannes Dürr som aldri burde stått der. Foto: NTB Scanpix

  • Steffen Stenersen

Januar 2014: På vei opp monsterbakken i Val di Fiemme på den siste etappen i Tour de Ski er det totalt norsk dominans. Herrene Sundby, Jespersen, Northug og Røthe får firedobbelt norsk ødelagt av én mann:

Johannes Dürr kjemper med Chris Jespersen, men må til slutt resignere og ta til takke med en tredjeplass i sammendraget, bak Sundby og Jespersen.

Northug om kompisen:

Les også

- Han så ut som en potetsekk og var mest opptatt av traktor

— Det er helt forferdelig

Johannes Dürr krysser målstreken på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme i 2013. Foto: AP

Resultatlistene vil dog i all ettertid vise firedobbelt norsk. Under OL i Sotsji tester Dürr positivt på det forbudte preparatet EPO, og utestenges fra alle konkurranser i to år. Senere innrømmer han dopingbruken.Strafferammen strekker seg til 25. februar i år, og ifølge den svenske avisen Expressen er østerrikeren klar for å gjøre comeback. Kilder sier til avisen at Dürr har trent knallhardt den siste tiden for å komme tilbake i verdenscupsirkuset.

Les denne fra like etter Dürr ble dopingtatt:

— Han har fått dommen sin og sonet straffen sin. Sånn er lovverket. Hvis han kommer tilbake nå, får vi håpe han gjør det på lovlig vis, sier sportssjef for langrenn i Norges skiforbund, Vidar Løfshus.

- Så du ser ikke noe problemer med at han gjør comeback så kort tid etter dommen?

— Min personlige mening er at en olympisk periode (fire år) burde vært straffen i slike saker, sier Løfshus.

Northug fyller år:

Les også

30 Northug-øyeblikk på godt og vondt

Men ikke alle i langrennssirkuset er like diplomatiske.

— Skal han gjøre comeback? Det er helt forferdelig at man kan komme tilbake så fort etter en så alvorlig dom, sier Emil Jönsson til Expressen.

- Burde vært utestengt på livstid

Dürr tok med seg rundt 300.000 kroner i premiepenger fra Tour de Ski i 2013. — Jeg vil ikke se ham her igjen. Jeg synes han burde vært utestengt på livstid, sier franske Maurice Manificat ifølge den svenske avisen.

Men det finnes grunner til at Dürr ikke blir å se i skiløypa igjen. I utgangspunktet er han utestengt fra det østerrikske landslaget på livstid. Men ifølge sportssjef Markus Gandler kan dette endre seg.

Les også

Ukjente Iversen tok sin første verdenscupseier: - Et rått oppløp

— Vi mistenker at Dürr kommer til å klage på den avgjørelsen, og hevde at vi stopper han fra å jobbe som skiløper. Han har skrevet brev til forbundet, hvor det framgår at han har som hensikt å komme tilbake og konkurrere for oss, sier Gandler ifølge Expressen.

- Jeg vil ikke snakke med ham

Selv er ikke Gandler særlig begeistret for Dürr, og det han har gjort.

— Han ringte meg faktisk. Jeg kjente ikke igjen nummeret så jeg svarte. Så fort jeg hørte at det var Johannes, så avsluttet jeg samtalen. Jeg vil ikke prate med ham, sier sportssjefen.

Skulle 28-åringen få tillatelse til å konkurrere igjen, blir første mulighet i Canada 1. mars.

Chris Jespersen, som slo den dopingtatte utøveren i innspurten av det omtalte Tour de Ski, har ikke besvart våre henvendelser onsdag. En annen nordmann, Sjur Røthe, sier dette:

— Jeg lengter ikke etter å se ham her, for å si det slik. Men reglene er som de er, og om Østerrike tar han ut... Da er han vel tilbake.