Langrenn

Her ankommer Johaug byen der OL-skjebnen skal avgjøres

Therese Johaug er i gang med siste etappe i dopingsaken.

Therese Johaug ankom hotellet i Lausanne sent søndag kveld.
  • Halvor Ekeland
  • Odd Inge Aas
    Journalist

LAUSANNE: Rett før klokken 23.00 kom skistjernen med sitt reisefølge til hotellet i Lausanne, byen der hennes OL-skjebne skal avgjøres.

– Jeg venter med å si noe til tirsdagen, sa Johaug til Aftenposten.

Med seg hadde hun blant andre sin manager, Jørn Ernst, advokat Christian B. Hjort og kjæresten Nils Jakob Hoff. Heller ikke Hoff ønsket å svare på spørsmål på vei inn på hotellet. Det gjorde derimot manageren og advokaten.

– Vi har brukt noen dager i forkant nå med forberedelser, sier Ernst.

På samme hotell bor også Mike Morgan, den engelske stjerneadvokaten som skal føre Johaugs sak i CAS.

– De har lagt frem sitt opplegg og det har vært noen dager med forberedelser sammen med dem, forteller manageren.

Les også

Til nå har FIS vært tause om Johaug-saken. Her er fire spørsmål vi lurer på.

– Verdifullt for oss

Tirsdag skal Therese Johaug møte i idrettens voldgiftsrett (CAS) for å forsvare seg etter at hun testet positivt på det anabole stoffet clostebol i september 2016.

Johaug ble utestengt i 13 måneder av det norske domsutvalget, men dommen ble anket av det internasjonale skiforbundet (FIS) til CAS, det øverste ankeorganet i idrettstvister.

Mandag skal teamet ha en full arbeidsdag sammen med blant annet Mike Morgan. I tillegg blir det satt av litt tid til at skiesset skal få tatt seg en treningstur.

Engelskmannen har lang erfaring med saker i CAS og er blitt hentet på grunn av sin ekspertise.

– Det er veldig verdifullt for oss, da får vi gode innspill om særtrekk ved CAS, sier Johaugs forsvarer, Christian B. Hjort.

Blant annet har Morgan med hell forsvart Maria Sjarapova i den internasjonale idrettsdomstolen. Den gangen fikk han redusert tennisstjernens utestengelse fra 24 til 15 måneder.

Morgan og hans team har funnet frem til nye CAS-dommer som skal brukes i høringen på tirsdag, men Hjort ønsker ikke å opplyse hvilke dommer det handler om.

– Hovedtrekkene i det vi sa i domsutvalget vil vi opprettholde også i CAS med referanse til ytterligere noen saker. Det er flere spørsmål der som vil belyses i enda større dybde.

– Kan du konkretisere det?

– Nei, det ønsker jeg ikke nå, sier Hjort.

Les også

Charlotte Kalla om Johaug: – Ett sted må det finnes en grense

Første fysiske møte

Johaug og hennes norske team har ikke hatt mer enn telefon- og videokontakt med Morgan foreløpig. De siste dagene er blitt brukt på hvordan det engelske teamet ønsker å føre saken i CAS. Det første fysiske møtet mellom dem blir mandag.

– Det blir stort sett et par møter med de engelske advokatene. Vi skal gå gjennom hva som skjer i CAS og forberede saken. De skal sikkert ut og trene litt og sånn også, sier Ernst på veien inn på hotellet.

– Det har vært nyttig for oss at han slutter seg til vår tenkning av saken med sin ekspertise. Så vil han også ytterligere bygge den ut, sier Hjort.

Les mer om

  1. Therese Johaug
  2. Hjort
  3. FIS