Superrykk ga dobbelt norsk i snøkaoset i Planica

Erik Valnes rykket i den siste bakken og gikk det norske førstelaget inn til seier i søndagens lagsprint i Planica. Håvard Solås Taugbøl sørget for norsk dobbeltseier.

Erik Valnes (t.v.) og Sindre Bjørnestad Skar gikk inn til seier i søndagens lagsprint.
  • Lars Sørnes

Erik Valnes viste at formen er på topp. Rykket i den siste bakken var sterkt, og han kunne enkelt gå Norges førstelag inn til seier i det tette snøværet i Planica søndag.

Blant kvinnene ble det en fjerdeplass på det norske førstelaget. Da det skulle avgjøres, klarte ikke Ane Appelkvist Stenseth å henge med på sisteetappen.

Utenfor pallen

Alle de fire norske sprintlagene kvalifiserte seg til søndagens finaler.

Først ute var kvinnene. Norges førstelag besto av Maiken Caspersen Falla og Ane Appelkvist Stenseth, mens Mari Eide og Tiril Udnes Weng utgjorde det norske andrelaget.

Det tette snøværet skapte noen utfordringer underveis. På den andre av totalt seks etapper kollapset en oppblåsbar reklamebue i løypen, men arrangøren fikk det opp igjen før løperne passerte.

Det var et samlet felt frem til den nest siste etappen. Da satte Stina Nilsson og Maja Dahlqvist opp farten. Falla var den eneste som klarte å holde følge med den svenske duoen inn til siste veksling.

Maiken Caspersen Falla gikk tre gode etapper i søndagens sprintfinale.

På oppløpet spurtet Linn Svahn det svenske andrelaget inn til seier. Like bak fulgte Jonna Sundling og sikret svensk dobbeltseier.

Stenseth fikk det for tøft i siste stigning, og Norges førstelag endte til slutt på fjerdeplass. Sveits, ved Nadine Fähndrich på sisteetappen, tok tredjeplassen.

Norges andrelag gikk inn til sjetteplass.

Dobbelt norsk

På herresiden gikk Sindre Bjørnestad Skar og Erik Valnes for Norges 1.-lag, mens det andre besto av Gjøran Tefre og Håvard Solås Taugbøl.

Feltet begynte å sprekke opp etter at det ble satt høy fart på den tredje etappen, men det samlet seg raskt igjen.

Skar og Tefre gikk det de klarte på den nest siste etappen, og det ble små luker til flere av konkurrentene.

Fire lag samlet seg – de to norske, Frankrike og Finland. I den siste stigningen på sisteetappen rykket Valnes og avgjorde lagsprinten. Bak fulgte Taugbøl for Norges andrelag.

Finland, ved Ristomatti Hakola og Joni Mäki, knep tredjeplassen i spurten.

Sindre Bjørnestad Skar omfavner Erik Valnes etter målgang.

Uvær lørdag

Lyn, torden og hagl gjorde at arrangørene måtte utsette sprintfinalene i Planica lørdag. Opplevelsen ble beskrevet som skremmende.

– Det var nesten uvirkelig. Det begynte å lyne og tordne. Kraftig regn gikk til hagl, sa sprinttrener Arild Monsen til NRK.

I kvinnefinalen var svenske Jonna Sundling sterkest. Hun vant foran landskvinnen Stina Nilsson og amerikanske Julia Kern. Maiken Caspersen Falla og Ane Appelkvist Stenseth var uheldige i semifinalen da de gikk i hverandre og falt.

I herrefinalen, med tre nordmenn på startstreken, var det franske Lucas Chanavat som trakk det lengste strået etter en sterk spurt. Italienske Federico Pellegrino ble nummer to, mens Erik Valnes tok tredjeplassen.