Langrenn

Norsk misnøye med Tour de Ski: – Jeg vil helst stå over

Flere norske løpere vil helst stå over. Trener Roar Hjelmeset mener det er for mange etapper.

VIL HELST SLIPPE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kunne ha tenkt seg å droppe Tour de Ski. Frykten er at den tøffe belastningen vil gå utover prestasjonene i OL. Foto. RICHARD SAGEN
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

HAFJELL: Bak OL er Tour de Ski vinterens nest største høydepunkt for den internasjonale langrennseliten. På det norske kvinnelaget er ikke entusiasmen veldig stor for kraftprøven i Mellom-Europa.

– Jeg vil helst stå over Tour de Ski, men det er det mange som vil. Jeg tror ikke vi får muligheten til det, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Adresseavisen.

Hopper av etter hvert

Marit Bjørgen har for lengst varslet at hun vil stå over Tour de Ski, for å være best mulig rustet til OL. Årets tour starter i Lenzerheide lørdag 30. desember og avsluttes opp monsterbakken i Val di Fiemme søndagen etterpå.

Les også

Bjørgen: – Jeg har vært tom i perioder

Da er det bare fire dager til åpningen av NM på Vang. Første langrennsøvelse i OL går lørdag 10. februar. Frykten er at syv tour-etapper vil gå utover prestasjonene i OL.

– Jeg tror vi er nødt til å bruke en del av etappene i Tour de Ski som uttaksrenn. Realistisk sett må jeg vel gå Tour de Ski, i hvert fall delvis, sier Jacobsen.

STÅR OVER: Marit Bjørgen har for lengst bestemt seg for å droppe vinterens Tour de Ski.

Situasjonen kan bli slik at mange norske løpere hopper av touren underveis, for ikke å slite seg totalt ut. Kathrine Harsem, som også jakter på OL-plass, ser for seg en slik løsning.

– For mange etapper

– Jeg er egentlig en type som alltid går alt. I Tour de Ski tror jeg det for min det ikke er så smart å gå hele greia, for å kjempe om en topp 10-plassering totalt.

Les også

Didrik Tønseth er blitt mer redd: – Du hører skrekkhistorier

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset legger ikke skjul på at han misliker årets konsept. Det ene er at han hadde ønsket seg færre etapper. Det andre at han kunne ha tenkt seg etapper som ligner med på øvelsene i OL, slik at de enklere kunne ha blitt brukt som uttaksrenn.

– Nå er det knapt slik at det eksisterer en eneste øvelse som er lik dem vi har i OL. 10-kilometer skøyting og klassisk sprint i Oberstdorf er OL-øvelser. Det mest ideelle var om vi hadde fått de disiplinene helt i starten av touren, sier Hjelmeset.

KRITISK: Landslagstrener Roar Hjelmeset ville ha hatt færre etapper, en annen etappesammensetning og endring av sisteetappen opp monsterbakken i årets Tour de Ski.

– Nå kommer disse konkurransene litt ut i Tour de Ski og det er dumt. Øvelsene i touren kunne i hvert fall ha vært bedre satt opp enn de er i dag.

Kritisk til monsterbakken

Han innser at det ikke er optimalt at flere løpere dropper touren helt, og at flere hopper av etter hvert.

– I en OL-sesong kunne vi kanskje ha kuttet ned på antall etapper. For folk som ser på tror jeg ikke det er så farlig om de ser på syv eller fem øvelser.

Les også

Northug: – Jeg synes fryktelig synd på Therese

Hjelmeset kunne også ha tenkt seg å endre på sisteetappen. Monsterbakken er blitt selve symbolet på Tour de Ski.

– Det er ingen som kvalifiserer seg til OL med å gå fort opp den siste bakken. Selvfølgelig kunne den ha vært gjort annerledes, men jeg vet at det folk forbinder med Tour de Ski er å gå opp den bakken. Det er sikkert vanskelig å ta den bort, men ideelt sett kunne det ha blitt gjort noe med den også.

Les mer om

  1. Tour de Ski
  2. Kathrine Harsem
  3. Marit Bjørgen
  4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen