Sundby fikk det han ba om og knuste konkurrentene: – Han viser hvem som er best

Men nordmannens seier i Holmenkollen kan ha vært hans siste verdenscupløp for sesongen.

 Martin Johnsrud Sundby suste i mål til sin andre strake  triumf i Holmenkollen. Etter å ha passert målstreken la han seg ned, helt utmattet.

HOLMENKOLLEN: For en snau uke siden måtte Martin Johnsrud Sundby se VM-gullet han drømte om glippe på femmila. Han ble parkert på oppløpet i Lahti. Han ble nummer fem.

I Holmenkollen lørdag fikk publikum se nordmannen slik de er vant med å se ham: I ensom majestet på oppløpet. Én uke for sent, vil enkelte hevde.

Seieren var hans andre strake triumf i Holmenkollen. Hans sjette pallplass på rad i løypene han vokste opp rett i nærheten av.

– Det var deilig. Holmenkollen er alltid spesielt. Seks dager etter femmila i Lahti så var det deilig å få det jeg ba om: En brutal femmil. Det fikk jeg, sier Sundby.

Les også

Rivalens stikk til Northug: - Jeg bryr meg ikke om jeg kommer nest sist, så lenge jeg slår ham

Har tenkt mye på femmila i Lahti

Han utkonkurrerte finske Iivo Niskanen i Oslo etter en intens duell – den samme finnen som henviste Sundby til sølv på 15 kilometeren i VM i Finland.

Noen kilometer før mål klarte Sundby det man har sett så mange ganger før: Han satte inn et knallhardt rykk, et rykk Niskanen ikke klarte å følge.

– Martin er verdens beste skiløper, han, selv om han ikke har fått med seg gullet hjem fra VM. I dag viser han virkelig hvem som er den beste klassiskløperen på femmil, var landslagstrener Tor-Arne Hetlands dom etter maktdemonstrasjonen.

Tor-Arne Hetland var meget fornøyd etter Martin Johnsrud Sundbys seier lørdag.

Sundby ble naturligvis konfrontert med at seieren kom i verdenscupen, ikke da han hadde sjanse til å sikre sitt første individuelle VM-gull forrige søndag. Hva var hans tanker om det?

– Jeg tenkte ikke på det underveis, men har tenkt en del på det den siste uken. Det var ikke mye som skulle til at vi fikk en annen femmil i Lahti enn sånn det ble, sier han.

I går var det knallharde forhold i Holmenkollen. Det passet ham perfekt – i motsetning til det raske føret for en uke siden.

– Jeg kan ikke si ja til at jeg hadde blitt nummer én med disse forholdene i Lahti, for jeg ble nummer fem. Det hadde blitt et helt annet løp. Vi hadde mange sterke menn på start forrige helg. Forholdene er like for alle, så det går ikke an å skylde på det, men for min egen del hadde jeg tjent på at det var litt tyngre, sier Sundby.

Les også

Sundby parkerte Niskanen på sisterunden og vant folkefesten

Knalltøff duell

Det var Iivo Niskanen som satte standarden i gårsdagens renn. Allerede før den første milen var unnagjort, bestemte 25-åringen seg for at nok er nok, og økte tempoet i front. Mens løpere som Sergej Ustjugov, Petter Northug og Finn Hågen Krogh ble hektet av, fikk han med seg Sundby, et knippe nordmenn, én russer og én canadier på slep.

Fra 15 kilometer og ut handlet alt om Sundby og Niskanen. Sistnevnte fikk en luke etter to runder, da han valgte å fortsette med samme ski samtidig som resten skiftet. Sundby tok opp jakten, hentet inn finnen, og de neste drøye tre milene ble en ren duell mellom dem.

– Han var utrolig sterk i dag, sier Sundby.

Lørdagens femmil ble en intens duell mellom Iivo Niskanen (foran) og Martin Johnsrud Sundby.

– Når man går et parløp som det, er det umulig å vite hvor sterk han er. Jeg prøvde å lure ham frem ved flere anledninger, både på fjerde- og femterunden, men han var ikke interessert i det hele tatt, beskriver 32-åringen.

Selv mot slutten hadde Sundby ingen anelse om hvor sterk Niskanen var. Så satte han inn nådestøtet.

– Jeg må følge min plan, og kjøre på med den. Heldigvis lykkes jeg med den, sier vinneren fornøyd.

Vurderer å stå over avslutningen

Denne uken ble det klart at en av vinterens store løpere, Sergej Ustjugov, står over verdenscupavslutningen Ski Tour Canada. Dermed har Sundby sikret sammenlagttittelen for tredje gang.

Etter en utmattende femmil forteller 32-åringen at han nå vurderer å gjøre som russeren, og at det slettes ikke er sikkert at han stiller til start i Canada.

– Jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg drar til Canada eller om jeg faktisk skal matche meg mot de beste langløperne i verden fra Rena til Lillehammer neste helg.

Sundby bestemmer seg trolig mandag om han reiser eller om han skal måle krefter i Birkebeinerrennet. Akkurat nå vurderer han sterkt å bli hjemme.

– Akkurat nå frister det mest. Nå har det utspilt seg sånn at Sergej ikke skal til Canada, og verdenscupen er vunnet. Det frister litt å prøve å matche seg mot den gjengen og se hvor rå de er blitt på stakingen, sier Sundby.