Røthe gjør som Northug og Sundby: Drar ikke hjem til jul

— Jeg tror det er smart å kopiere de beste, sier Sjur Røthe.

BORTE BEST: Sjur Røthe prioriterer Tour de Ski foran julekos. Julen skal han tilbringe i Alpene, hvor han skal lade opp til sesongens høydepunkt.

Når familien Røthe samler seg rundt julegildet på Voss 24. desember, vil det være en ledig stol rundt bordet. Sjur Røthe (27) kommer nemlig ikke hjem til jul i år.

Etter verdenscuphelgene i Davos og Toblach blir Røthe værende igjen i Alpene, hvor han skal kombinere julefeiringen med forberedelser til Tour de Ski.

— Det blir nok ikke noe pinnekjøtt på meg i år. Jeg får se hva de tilbyr på restaurantene her nede, for jeg klarer neppe å få tak i noe vossakjøtt, sier Røthe og flirer.

Lærer av de beste

De fleste norske langrennsløperne drar hjem til familiene sine for å feire jul, men noen få velger å bli igjen i høyden. Blant dem er verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby og skikongen Petter Northug.

— Når både Martin og Petter velger å gjøre det på denne måten, så er det jo en grunn for det. Jeg tenker at det kan være smart å kopiere de beste på enkelte områder, forklarer Røthe.

Vossingen valgte å feire jul på samme måte for to år siden. Da endte han til slutt på en fjerdeplass sammenlagt i Tour de Ski. Målet for denne sesongen er å gjøre det enda bedre.

— Å lade opp i Alpene har for så vidt vært en suksessoppskrift, sier Røthe, og forklarer hvorfor:

— Her kan jeg være konstant i høyden, samtidig som jeg slipper å bruke mye energi på reising.

- Vanlig modell

27-åringen vil ha sin base i Davos de neste ukene. Der skal han trene sammen med Sundby, og få tett oppfølging av landslagets Sveits-bosatte trener, Tor Arne Hetland.

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, synes det høres ut som en fornuftig plan.

— Om man har ambisjoner om å vinne Tour de Ski, så er den perfekte oppladningen å ligge i høyden, sier Aukland.

Han kjørte et lignende opplegg for Dario Cologna, da han var sveitsisk landslagssjef. Det endte med tre sammenlagtseire i Tour de Ski.

— Det er en vanlig modell. Alexander Legkov og de amerikanske løperne har gjort det samme i mange år, sier Aukland.

- Unorsk

- Hvorfor gjør ikke flere nordmenn det på en måten?

— Jeg tror det handler mest om at juletiden er en tradisjon for mange. Det er for utradisjonelt å legge en treningssamling til julaften. Det er veldig unorsk, sier han.

- Hva tenker du om at Røthe velger å gjøre det?

— Det er i utgangspunktet et klokt valg, i alle fall treningsmessig, men det avhenger av tre ting, sier Aukland.

De tre tingene er: 1) Man må holde seg frisk, 2) treningsforholdene må være gode og 3) man må kunne gjennomføre oppholdet uten å få hjemlengsel i juletiden.

Får kjærestebesøk

For Røthe er punkt nummer to mest kritisk akkurat nå. Fortsatt er det lite snø i Davos, og kun en fem kilometer lang sløyfe på langrennsarenaen er brukbar.

— Jeg har med rulleski i backup, men det er meldt litt snø etter hvert. Forhåpentlig er det som på Voss – at det kommer mye når det først kommer, sier den Lillehammer-bosatte vossingen.

Det tredje punktet har han bedre kontroll på. For til julefeiringen kommer kjæresten, montérytteren Siv Emilie Løvvold, på besøk.

— Jeg er glad for at jeg slipper å bli en einstøing på julaften, sier Røthe med et smil.

Sammen skal de prøve å gjenskape den tradisjonelle norske julestemningen på utenlandsk jord.

— Jeg er ikke noe særlig kristen av meg, men jeg tenker at vi tar oss en tur i kirken, går en skitur og koser oss med en middag på kvelden. Det blir veldig trivelig.