Langrenn

Han har lagt en plan for hvordan Northug skal slås

Se tipsene Sjur Røthe får fra Therese Johaug om hvordan han skal bli en gulløper.

INSPIRERTE NÆRINGSLIVET: Sjur Røthe og Therese Johaug var i Bergen torsdag for å inspirere Skiforbundets hovedsponsor Sparebank1 og være med på et arrangement på festplassen. -Det er det samme i næringslivet som i ski. Det er mange som prøver seg, men det er en grunn til at de beste er de beste, sier Røthe. Foto: Odd E. Nerbø.

 • Øystein Vik

— Petter blir ikke yngre han heller, sier Sjur Røthe.

Gliset brer seg lett over ansiktet til vossingen når han snakker om sesongens store mål – femmilen i VM i Lahti i mars neste år – og hvordan regjerende verdensmester på distansen Petter Northug skal slås.

— Jeg har veldig stor respekt for Petter og det han kan gjøre når han lukter gull, sier Røthe, men:

— Jeg gikk fra Petter i Falun i fjor, og på trening ble han nettopp slått av Niklas Dyrhaug på rulleski. Det er muligheter, sier Røthe.

Les også

Northugs TV-kanal tatt opp på FIS-kongressen

Sammen i Bergen

Torsdag var Røthe i Bergen sammen med Therese Johaug der de to hadde foredrag for Skiforbundets hovedsponsor, Sparebank1. De to snakket om likhetstrekk mellom det å lykkes i næringslivet og toppidrett.

Slikt er det tid til når skiløperne er i sommermodus, men om knapt ni måneder har Røthe tenkt å bli verdensmester når det skal gås femmil i VM i Lahti. For at det skal være mulig må Northug overvinnes, trønderen som hadde en av de råeste avslutningene som er oppvist i skisporten da han vant femmilen i VM i Falun i fjor.

— Målet mitt er å kjempe om gullet på femmilen i Lahti. Det har jeg tro på at skal være mulig, sier Røthe. Han har vunnet en femmil i konkurranse med de beste før, da han sto øverst på pallen etter femmilen i Holmenkollen våren 2015. Da var han så vidt foran Dario Cologna i mål.

Les også

Ordføreren oppgiret og spent før VM-avgjørelsen

For at Røthe skal bli verdensmester om ni måneder må han unngå å spurte mot Northug.

— Taktikk betyr mer og mer. Jeg vil ikke ha Petter med i spurten. Det skal gå greit å lage en plan som gjør det mulig.

Den planen går blant annet ut på å ha så høy fart underveis at Northug blir parkert.

— Det kan fort bli slik at jeg styrer mye av femmilen i Lahti, i likhet med Martin (Johnsrud Sundby). Han kommer nok også til å være der fremme og gjøre mye av det samme som meg.

Røthe trener nå spesifikt for å bli bedre på femmil, og for å ha en sterkere avslutning. Det vet han er nødvendig for å bli verdensmester.

— Dario Cologna tror jeg blir veldig vanskelig å slå. Jeg setter Martin (Johnsrud Sundby) og Petter (Northug) høyt på femmilen, men jeg setter Dario aller høyest. Han er råsterk, sier Røthe.

Les også

Løfshus mener FIS-vedtak er veldig beklagelig

Johaugs tips

Enn så lenge er det Sundby som er langrennskongen og Johaug som er dronningen. Røthe mener han har en del å plukke opp av de to. Johaug peker på laget når hun skal forklare suksessen.

— På damelaget gjør vi nytte av alle sine beste sider. Jeg er god i noe, og andre er god i noe annet. Vi holder ikke på noen hemmeligheter. Denne filosofien gjør at vi har løftet laget år for år, sier Johaug.

Røthe kjenner dette igjen fra herrelaget.

— Martin Johnsrud Sundby er den jeg kjenner som er mest ivrig på å lære fra seg ting, sier Røthe.

Les også

Kritikk mot nye regler som skal hjelpe Bjørgen

Og hvordan tror Johaug at Røthe kan ta det siste steget helt opp i den absolutte toppen?

— Det handler om å lære av hverandre og å sette seg mål å jobbe mot. Det er mange som går fort og alle har mye å lære av hverandre.

Johaug sier de norske langrennsjentene er kjent for å være dårlige til å feire. Det er også en suksessfaktor, mener hun.

— Den dagen du er mett, klarer du ikke å utvikle deg mer og da står du ikke øverst på pallen lenger. Sulten er avgjørende for at vi har så mange medaljer, sier Johaug.

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Kollen-drama: Sundby dømt bak vinneren etter målfoto

 2. LANGRENN

  Tre av stafett-heltene er vraket til femmila

 3. LANGRENN

  Bjørgen om Northugs fremtid: – Jeg tror ikke han kommer krypende tilbake

 4. SPORT

  Ski-VM i dag: Kommer herrenes første individuelle gull i avslutningen?

 5. LANGRENN

  Russeren knuste alle - nå kan han ta Klæbo i sammendraget

 6. LANGRENN

  Derfor tror «Nesten-Sjur» på VM-medalje