Langrenn

Weng slo ut Johaug og tok over ledelsen: - Jeg må tenke på meg selv

Svenske Stina Nilsson sterkest på damenes sprint.

Heidi Weng (til venstre) har funnet tilbake til godformen. Fredag slo hun ut Therese Johaug av sprintkvartfinalen og overtok sammenlagtsledelsen.
  • Sindre Trygsland

Det ble en norsk-svensk duell i finalen i fredagens sprint i Canada. Fire norske jenter, og to fra nabolandet sto på startstreken.

Sterkest ble til slutt svenske Stina Nilsson, som vant foran Maiken Caspersen Falla. Med andreplassen sikret Caspersen Falla sammenlagtsseieren i sprintverdenscupen.

Heidi Weng ble nummer tre, og er nå ny leder i sammendraget av Ski Tour Canada.

Utrolig Falla-statistikk

Før fredagens løp hadde Maiken Caspersen Falla vunnet sprintrenn i Ruka, Toblach, Lenzerheide, Drammen, Stockholm og Lahti. 25-åringen vant også den samme distansen i Gatineau på tirsdag, et renn som var åpningsetappen av Ski Tour Canada.

Syv av ni ganger hadde hun vunnet distansen denne sesongen. Kun to ganger har det ikke gått til topps: I Davos i desember, der hun ble nummer to bak svenske Stina Nilsson, og i Planica i januar, der hun ikke gikk videre fra prologen.

Les også

Rasende Krogh kastet stoler i sinne etter sprinten

I sistnevnte renn ble hun nummer 45, men ifølge NTB var sykdom en årsak til den svake plasseringen.

Fredag var Stina Nilsson igjen sterkest, og brøt dermed norske Fallas sterke statistikk.

Fem av seks norske jenter gikk videre til kvartfinalen etter prologen i Quebeq. Astrid Uhrenholdt Jacobsen var beste norske med sin andreplass, åtte hundredeler bak amerikanske Sadie Bjornsen. På plassen bak fulgte Ingvild Flugstad Østberg. Maiken Caspersen Falla ble nummer 13, mens Therese Johaug kom på 14. plass.

I kvartfinalen hadde Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla full kontroll. I det femte og siste heatet ble det en duell mellom Heidi Weng, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Les også

Northug beste norske i dramatisk sprint

Wengs sjansespill fungerte

Weng hadde selv valgt å gå i heat med de to norske jentene — det lykkes hun med. Samtidig som hun gikk videre til semifinale, forsvant den største konkurrenten i sammendraget, Therese Johaug ut i kvartfinalen.

— Det var en offensiv taktikk av Heidi Weng, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

— Nå blir det spenning i Touren sammenlagt. Nå har Astrid og Heidi mulighet til å ta mange sekunder i sammendraget, sier han.

Med dagens plassering tar Heidi Weng over sammenlagtsledelsen i Ski Tour Canada. Selv mener hun at det ikke var derfor hun valgte å gå i heat med Therese Johaug.

— Nei, det var ikke bevisst. Jeg syns det var veldig tøffe heat. Man går for det man syns er det beste alternativet for seg selv. Jeg må tenke på meg selv, sånn er den idretten her, sier hun til NRK.

Johaug så lenge frisk ut, men det var Uhrenholdt Jacobsen som rykket i motbakkene mot slutten. Weng slo verdenscuplederen i en spurtduell, og dermed var Johaug ute etter kvartfinalen.

— Det var en litt overraskende taktikk av Therese. Hun går veldig offensivt i de slake partiene nedover. Men der det går bratt er det Astrid Uhrenholdt Jacobsen som går raskest, sier Aukland.

— Jeg var ikke bedre rett og slett. Jeg får lade føttene til i morgen. Jeg ble nummer fire i feltet, så jeg fikk jo med meg noen bonussekunder, sier Johaug til NRK.

Les også

  1. Derfor nekter Emil å røpe landslagsplanen

  2. Været spolerer norsk plan: - Føles som 40 minusgrader

  3. Dette er mannen Norge frykter

  4. Petter Northug sammenlignes med Justin Bieber

Les mer om

  1. Maiken Caspersen Falla
  2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
  3. Heidi Weng
  4. Ingvild Flugstad Østberg
  5. Therese Johaug