Langrenn

Mor Weng: - Bjørgen har vært som en mamma for Heidi

Heidi Weng har lært mye av forbildet, men på ett område har hun aldri kopiert Marit Bjørgen.

Heidi Weng (til høyre) har lært mye av Marit Bjørgen (til venstre). Her er de sammen på Sognefjellet tidligere i sommer.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

LILLEHAMMER: Da Heidi Weng var liten, satt hun klistret til TV-skjermen da Marit Bjørgen gikk renn. Denne sesongen blir det motsatt.

For mens Marit Bjørgen (35) har termin i desember, håper Heidi Weng (24) å klyve enda nærmere verdenstoppen i skisporet i vinter.

Det må hun i så fall oppnå uten like tett oppfølging fra mentoren. Én av de som kjenner Heidi Weng best, forteller om en helt spesiell relasjon.

May Bente Weng følger nøye med når datteren konkurrerer. Her er mor og datter etter målgang på den sjette etappen av Tour de Ski i januar.

— Heidi har alltid vært veldig glad i Marit Bjørgen. Hun er som en mamma for henne, sier 24-åringens egentlige mor May Bente Weng.- Jeg har lært mye av mange, men det er kanskje Marit jeg har lært mest av, sier Weng selv.

Men den fremadstormende skistjernen mener hun ikke er alene om å ha et slags datterforhold til Bjørgen.

— Jeg tror egentlig det er sånn for mange av oss. Hun er den som har vært med lengst i gamet, og hun har veldig gode rutiner. Hun er veldig trygg på seg selv. Det er ikke bare jeg som snakker sånn, de fleste synes det, sa Weng da hun møtte Aftenposten i sammenheng med landslagssamlingen på Lillehammer tidligere i august.

Wengs «mediestrategi»

Akkurat som Marit Bjørgen har vært i en årrekke, har Heidi Weng blitt en kjæledegge blant norske langrennsentusiaster. Det har neppe lagt en demper på den statusen at Weng har hatt for vane å gi svært følelsesladede intervjuer etter målgang.

Kroneksempelet kom etter Tour de Ski-avslutningen i januar. Weng sikret tredjeplassen sammenlagt, men det var ikke derfor hun strigråt foran NRK-kameraet. Hun var rett og slett rørt på vegne av Marit Bjørgen, som endelig hadde tatt sin første sammenlagtseier i Tour de Ski.

I etterkant ble Weng hyllet i sosiale medier.

Mamma May Bente trekker frem tilnærmingen til media som et område der Bjørgen er et forbilde for lagvenninnene. Weng avviser imidlertid at hun har fått medietips fra Bjørgen.

— Der går jeg mine egne veier, sier Weng med et smil, før hun utdyper:

— Jeg liker egentlig å bare snakke. Jeg har ikke tenkt så mye over hva jeg gjør, jeg får spørsmål, og svarer på det.

«Det kommer så mye rart ut av munne min». I et intervju med Aftenposten i oktober forklarte Heidi Weng ordglippen som fikk hele Norge til å le. Les saken her.

- Det blir uvant

På andre områder er imidlertid «mamma Bjørgen» gull verdt. For Weng har det etter hvert blitt mange treningsturer i ryggen på skilegenden.

— Jeg har blitt mye bedre teknisk. Å gå bak henne har hjulpet meg mye, sier hun.

Heidi Weng og Marit Bjørgen har et nært forhold. Her er de sammen med Charlotte Kalla i sammenheng med Toppidrettsveka i 2011, da Weng var 20 år.

I år kan imidlertid ikke Bjørgen være med å teste Weng på hardøktene. 35-åringen har for lengst begynt å ta det rolig på trening og har kun planer om å være med på et par samlinger til før hun trekker seg tilbake.Heidi Weng tror ikke det blir et stort problem for laget.

— Vi skal nok klare oss bra uten henne, vi mister henne jo ikke. Men det blir selvfølgelig uvant at hun ikke er med og at hun ikke vinner, sier Weng.

Bjørgen har varslet at hun satser mot Lahti-VM i 2017. Heidi Weng får imidlertid beskjed hjemmefra om å vende seg til tanken om en landslagshverdag uten Bjørgen.

— Jeg har inntrykk av at Marit er veldig flink til å ta vare på lagvenninnene. Vi har minnet Heidi om at hun må ta det med deg videre, og ta godt bare på de som kommer etter, sier May Bente Weng.

Les også

Østberg irriterer seg over gravide Bjørgen

Satser på Tour de Ski

Forrige vinter var Weng nummer to bak Bjørgen i verdenscupen lenge, før hun til slutt ble passert av Therese Johaug på tampen. Dermed er Weng en naturlig kandidat til å ta over langrennstronen i Bjørgens sabbatsår.

Dersom nettopp det er Wengs brennende ambisjon, er det en godt bevart hemmelighet. For 24-åringen insisterer på at målet fortsatt simpelthen er å «bli en bedre skiløper».

Hun er imidlertid klar på at det er de to tourene, i Mellom-Europa i januar og i Canada i mars, som er viktigst i den kommende sesongen.

— Egentlig er det Tour de Ski som jeg setter som det aller største. Samtidig var forrige sesong første gang jeg fikk det til i Tour de Ski. Jeg pleier å være i best form i mars. Uansett er det Tour de Ski som er det aller største målet.

Verdenscupen begynner 27. november, da det skal konkurreres i klassisk intervallstart for kvinner og menn i Ruka, Finland.

Les mer om

  1. Marit Bjørgen
  2. Heidi Weng