Langrenn

Slik er Eldar Rønnings kriseplan før VM

Svikten i høst er fortsatt en gåte for landslagsstjernen.

Eldar Rønning vant Rindalsrennet søndag med nesten ett minutt, foran Strindheims Lars Ove Aunli.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

RINDAL (adressa.no): Mens de norske løperne herjer i Mellom-Europa, innkasserte Eldar Rønning (32) en sikker seier i Rindalsrennet søndag.

Han vant 10-kilometeren 53 sekunder foran Strindheims Lars Ove Aunli. Hallvard Løfald fra arrangørklubben Rindal kom på tredjeplass.

Fire gull på fire forsøk

Sesongen til nå har vært en gedigen skuffelse for mannen som har vært bombesikker som startmann på det norske stafettlaget i de siste fire mesterskapene.

Fra Sapporo-VM i 2007 har han reist hjem med stafettgull hver eneste gang. Per i dag er Rønning langt unna plass på det norske stafettlaget. Med den knallsterke norske laginnsatsen de første verdenscuphelgene er han også ute av VM-troppen. Det er han fullstendig klar over.

— Idretten er veldig enkel slik. Akkurat nå er jeg langt unna, sier han til adressa.no.

Derfor sikter Rønning seg inn på Tour de Ski, i håp om at gode etapper der skal sende ham til Falun.

I utgangspunktet hadde han planer å kjempe i sammenlagtkampen. Svikten i høst har ført til at han må tenke mer kynisk.

Tour de Ski helt avgjørende

— Jeg er avhengig av pallplass eller seier på en eller flere etapper i Tour de Ski. Kanskje er jeg nødt til å gamble. I oktober hadde jeg egentlig tenkt å satse på Tour de Ski sammenlagt, men nå er jeg nødt til å ha fokus på å kvalifisere meg til VM, sier 32-åringen.

Fortsatt står både han og landslagets medisinske støtteapparat uten svar på hva som har vært galt. På 15-kilometer klassisk på Beitostølen, Rønnings favorittdistanse, gikk han inn til en svak 28.-plass i sesongpremieren. Han sto over verdenscupåpningen i Kuusamo, før det ble en ny nedtur på Lillehammer. Heller ikke i Davos sist helg klarte Rønning å overbevise. I helga gikk den meritterte landslagsløperen Rindalsrennet på Nordmøre fremfor verdenscup i Davos.

— Det er veldig vanskelig å si hvordan kroppen er nå, men jeg er nødt til å få noen knallharde gjennomkjøringer. Etter løpet her i dag skal jeg gå Julerennet i Meldal tredje juledag.

Store treningsmengder

Rønning har trent til sammen ni timer de to siste dagene, som oppkjøring til Rindalsrennet.

Problemene de siste ukene fremstår som en gåte.

— Det er tatt prøver av alt mulig. Jeg er veldig fornøyd med at det ikke er kyssesyken, rhino-virus eller slike ting. I etterkant av høydesamlingen i Val Senales i høst hadde jeg hodepine og dårlig mage i nesten en måned.

Han utelukker at de skuffende resultatene skyldes rett og slett formsvikt.

— Nei, det kan det ikke være, for jeg har aldri vært i så god form som i høst. Jeg har aldri matchet Martin Johnsrud Sundby bedre, perset både på 5000 meter og andre tester. Landslagslegen er sikker på at det er et virus, og det er jo slikt at det er veldig mange virus man ikke finner. I dag kunne jeg gå for full maskin uten at det stoppet opp. På Beitostølen var det slik at jeg allerede etter to kilometer kjente at noe var galt. Jeg har en helt annen følelse i dag. Så jeg er frisk, fastslår Rønning overfor adressa.no.

VM-uttaket skjer i etterkant av ski-NM på Røros i slutten av januar. Om Rønning ikke presterer i Tour de Ski vil NM trolig bli aller siste mulighet til å overbevise landslagsledelsen om at han fortjener en plass i VM-troppen.

— Hvis jeg skal gå i VM må jeg være i så bra form at jeg har mulighet til å vinne noe, sier Eldar Rønning.

PS: Julie Myhre fra Byåsen var raskeste kvinne i Rindalsrennet, drøyt halvminuttet foran Strindheims Marthe Skaanes.

Les også

  1. Hågen Krogh med ny pallplass

  2. Rønning: - Kona lurte om det var «VM i å være sur»

Les mer om

  1. Eldar Rønning