Langrenn

Øystein Pettersen: - Jeg begynner jo å bli gammel og livredd, men om vi snakker små hopp er det greit

Vegard Ulvang åpner for debatt om langrennscross i verdenscupen.

Langrennscross ble testet under ungdoms-OL i Lillehammer. Foto: NTB SCANPIX

  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Lederen for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) Vegard Ulvang tror at et forslag om å innføre langrennscross som en del av verdenscupen i langrenn kan komme innen kort tid.

Øvelsen ble testet under ungdoms-OL på Lillehammer forrige sesong, og nå kan diskusjonen om å innføre det på seniornivå komme.

Vegard Ulvang er nå langrennssjef i FIS. Foto: NTB scanpix

— Land som Sveits, Frankrike, Tyskland og Canada ser nærmere på langrennscross nå. De mener det er en god måte å lære teknikk og langrenn på, og det er ingen tvil om at det vil komme forslag om å få dette inn i verdenscupen i en eller annen form, sier Ulvang til VG.LES OGSÅ:

Les også

Her kommer OL-fremtiden

I ungdoms-OL startet ti løpere i hvert heat, og løypa inneholdt hopp, slalåmporter, svinger og områder med kuler.

— Langrennscross er en teknisk øvelse som fordrer god skiteknikk. Man kan like gjerne argumentere for at dette tar sporten tilbake til tiden før man hadde godt preparerte løyper, sier Ulvang til VG.

— Fin tilvekst

Øystein Pettersen deltok lenge i verdenscupen på normaldistanse, men har nå gått over til langløp. Han tror øvelsen kan være en fin måte å rekruttere nye utøvere på.

— Det kommer ikke nødvendigvis til å være en gren som milslukerne eller tradisjonelle langrennsløperne vil verdsette høyest, men i kampen for rekruttering, bredde og idrettsglede tror jeg det hadde vært kjempefint, sier han til Adresseavisen.

Øystein Pettersen tror det hadde vært morsomt å prøve langrennscross, men tror «kidsa» hadde blitt for tøffe å hamle opp med. Foto: METTE BUGGE

LES OGSÅ:

Les også

  1. Pappa Northug vil legge ned klassisk langrenn

  2. Hetland: - John Northug har gode poenger

Den tidligere sprinteren tror langrennscross kunne vært en fin tilvekst i langrennsfamilien, men tror ikke han hadde hevdet seg.

— Jeg tror nok aldri jeg kommer til å hevde meg i det, men det er fordi kidsa er gærne. Men som et tilskudd til langrennsfamilien ser jeg på det som et fint innslag, det er bare å prøve det. Jeg tror ikke nødvendigvis langrenn skal kopiere skicross, for det er ikke en stor publikumsøvelse. Men om de finner sin egen vri, så tenker jeg at det høres moro ut, sier han til Adresseavisen.

- Men hadde det vært morsomt å forsøke selv om du tror du ikke vil hevde deg?

— Jeg begynner jo å bli så gammel og livredd, men om vi snakker små hopp er det greit. Men om vi kombinerer skicross slik jeg tenker det, og langrennsski er jeg nok usikker., sier Pettersen.

LES OGSÅ:

Les også

Ler av ny langrennsøvelse: – Minner mest om barnelek

— En øvelse for de yngre generasjonene

NRK-ekspert Fredrik Aukland synes det er naturlig at FIS diskuterer øvelsen etter at de testet den ut i ungdoms-OL.

— Langrennscross er en langrennsretning som vil henvende seg til utøvere med andre egenskaper enn de tradisjonelle øvelsene som krever utholdenhet. Jeg tror FIS ser behovet for å øke interessen i Mellom-Europa, og langrennscross på en arena er mer tilgjengelig enn å gå lange turer i skog og mark. Det er en øvelse som kan appellere til den yngre generasjonen, mener Aukland.

Fredrik Aukland mener langrennsmiljøet må være åpne for diskusjoner, men håper langrennscross ikke vil erstatte en eksisterende øvelse. Foto: NTB SCANPIX

Han er likevel redd for at langrennscross kan bli en erstatning for en eksisterende øvelse.

— Jeg er redd for at det ikke blir et nytt tilskudd, men at det vil erstatte noe annet. Nå er det jo mye debatt rundt klassisk langrenn, og jeg er sterkt uenig i at det bør fjernes. Men det kan godt være et alternativ til dagens sprintøvelse, sier han til Adresseavisen.

Han tror yngste utøverne vil synes øvelsen er spennende, men at interessen avtar jo lengre utøveren har vært aktiv.

LES OGSÅ:

Les også

Konkurrenten om Johaug: - Jeg tror ikke på den historien

Ikke diskutert på trenernivå

Landslagssjef Vidar Løfshus sier til Adresseavisen at dette ikke har vært et tema blant trenerne på elitelandslagene.

— I den grad et slikt konsept kommer, regner jeg med at det testet ut grundig på lavere nivå før det etableres på toppnivå i verdenscupen, sier han til Adresseavisen.