Langrenn

Einarsson om Birken-klare Sundby: – Han vil nok hevne seg

Snorri Einarsson tror at en av verdens beste langrennsløpere skal få det meget tøft mot de råeste stakerne i verden.

VANT V-CUPEN: Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen og femmila i Kollen. Til høyre er Snorri Einarsson, en av konkurrentene i Birkebeinerrennet.
 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø

Allerede før femmila i Kollen lørdag antydet Martin Johnsrud Sundby til NRK at han vurderte å droppe verdenscupavslutningen i Canada for «å måle krefter med dem som er råest i verden på staking i Birkebeineren».

Mandag kom den endelige bekreftelsen, og det ble etter hvert klart at verdenscupvinneren skal gå for Team United Bakeries i Birken lørdag.

Det synes de som er fast inventar av langløpssirkuset – Ski Classics – er stas.

– Det sier litt at han har en drøm om å bli verdensmester og vinne ett langløp. Det er jo kult, det. Vi så vel sist at det var ikke bare, bare, sier Team Santanders Snorri Einarsson.

– Ble knust

For to år siden var nemlig Sundby med på det 54 kilometer lange rennet fra Rena til Lillehammer. Men langrennsstjernen måtte seg slått med ti sekunder av Petter Eliassen.

– Eliassen knuste Sundby sist, så nå skal han tilbake å hevne seg. Jeg tror ikke det blir mye verre enn vanlig og at det blir «full spiker fra start». Sundby har vunnet verdenscupen sammenlagt ganske så suverent og har en sjanse her, men om han vinner får vi se på, sier Einarsson.

– Hvem er dine favoritter?

– Sundby, Eliassen og kanskje Tord (Asle Gjerdalen).

Les også

Sundby dropper verdenscupavslutningen i Canada og går Birkebeinerrennet

Tror ikke på Nygaard

Lagkompis Andreas Nygaard – som var bare centimeter unna å vinne Vasaloppet nylig – har han ikke like stor tro på.

– Ikke for å være frekk med han, men på Birken er det en helt annen løypeprofil. På Vasaloppet hadde jeg satset penger på ham, men ikke her. Men han var med ganske bra i fjor, så man skal aldri si aldri, sier Einarsson.

Og Nygaard selv mener han ikke skal ha noe favorittstempel.

– Håpet er å gjøre mitt beste Birken noensinne. Realistisk sett bør jeg kunne kjempe om en plass mellom fem og ti, sier Nygaard.

– Sundby er i mine øyne soleklar favoritt. Han er verdens beste skiløper, og har vist gang på gang hvor god han er til å stake. Han har trent spesifikt mot det her siden Eliassen avkledde han for to år siden, legger han til.

Snorri Einarsson kommenterer sine egne muligheter slik:

– Du skal aldri si aldri med meg heller, men jeg må ha en god dag, svarer Einarsson, som i 2012 tok sølv i NM bak nettopp Sundby.

Les også

Ekspert om Northug-vrakingen: - En markering for å vise hvem som er sjefen

Siden den gang har Sundby blitt en av verdens største langrennsstjerner, mens Einarsson etter hvert ble hentet til langløp av Team Santander.

Nylig var imidlertid Einarsson tilbake i tradisjonelt langrenn da han representerte Island under VM i Lahti.

– Som alle andre har jeg vært litt sliten etter VM – og så var det rett på Vasaloppet. Men jeg tror det skal går bra nå, sier Einarsson foran Birkebeineren.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Festvideo skaper trøbbel for den finske statsministeren. Sier seg villig til å narkotestes.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5