Langrenn

Skiforbundet om Sundby-uttalelsene: - Martin har ikke snudd

Langrennsløperen presiserer at han har det juridiske ansvaret for dopingdommen.

Martin Johnsrud Sundby tar på seg skylden for CAS-dommen. Foto: NTB SCANPIX

 • Nicholas Bergh

Da Martin Johnsrud Sundbys brudd på dopingreglementet ble kjent i sommer, fortalte Norges Skiforbund at de ville kompensere Sundby for premiepengene han måtte betale tilbake, som var på en totalsum rundt 1,1 millioner kroner.

Både Sundby og Skiforbundet forklarte nemlig at løperen selv ikke hadde ansvar for det som hadde skjedd. Martin Johnsrud Sundby presiserer imidlertid nå at han har det juridiske ansvaret.

— Jeg har full forståelse for at folk ser på dette som ansvarsfraskrivning slik saken er blitt fremstilt, særlig i senere tid. Der må jeg bare være så tydelig som jeg kan være. Dette er hundre prosent mitt ansvar. Det er juridisk sett bare mitt ansvar, og det håper jeg ingen har misforstått heller, sier Sundby til NRK.

Skipresident Erik Røste uttalte på pressekonferansen i juli at Johnsrud Sundby var «uten skyld i det som har skjedd». De uttalelsene forklarer Sundby nå slik:

— Skiforbundet hadde sannsynligvis dårlig samvittighet for de rådene som ble gitt underveis. De følte at de ønsket å ta skylden for det som skjedde.

Sveriges skihåp om forbildet Northug: - Han var litt frekk.

- Martin har ikke snudd

Sundbys nye uttalelser kunne tolkes som en kuvending fra langrennsstjernens side. Det avviser imidlertid kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff.

— Martin har ikke snudd. Han presiserer bare at det er han som har det juridiske ansvaret. Det er nettopp derfor han ble utestengt. Men Skiforbundet har hele tiden sagt at man tar ansvar for det medisinske rådet som ble gitt til Martin, derfor fikk han økonomisk kompensasjon. Skiforbundet har ansvaret for rådene som ble gitt, altså en konkret skyld. Martin har det juridiske ansvaret, forklarer Espen Graff overfor Aftenposten.

- Men hvorfor ble det da sagt på pressekonferansen at Sundby var «uten skyld»?

— Det var et direkte sitat fra skipresidenten (Erik Røste, journ. anm.) Men det han siktet til, var det konkrete råde knyttet til medisinbruken. Jeg ser at dette burde blitt kommunisert tydeligere.

- Glad forbundet tar på seg skylden

I utgangspunktet forklarte Skiforbundet at Sundby kun hadde fulgt rådene til daværende landslagslege Knut Gabrielsen.

— Jeg skal klare å stå sterkt i det og jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har kun fulgt den medisinske rådgivningen jeg har fått og jeg er glad Skiforbundet tar på seg all skyld, sa Sundby i juli.

Den begrunnelsen var også årsaken til at Skiforbundet utbetalte 1,1 millioner kroner til Sundby, som kompensasjon for premiepengene han måtte betale tilbake.

Den beslutningen fra Skiforbundet har vært gjenstand for kritikk. Tidligere denne uken uttalte sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen at en slik ordning ville vært «utenkelig» innenfor sykkelsporten.

Aftenpodden Sport: Totalslakter nytt FIFA-forslag som kan hjelpe Norge:

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Derfor skjulte skipresidenten Sundby-saken for sitt eget styre

 2. LANGRENN

  Widvey går hardt ut mot Skiforbundet: - Viser mangel på respekt for dopingarbeid

 3. LANGRENN

  First House hentet inn for å hjelpe skiforbundet

 4. LANGRENN

  Langrennskomiteen mener Sundby-saken burde vært håndtert bedre

 5. LANGRENN

  Skiforbundet risikerer millionutbetalinger til Therese Johaug

 6. LANGRENN

  Dette skjedde i kulissene da Norge fikk astmaanfall