Langrenn

Johaug om Bjørgens prosjekt: - Det er en spennende tanke

Også Therese Johaug skal jobbe steinhardt for å bli bedre til å stake i løpet av sommeren.

Therese Johaug smiler etter etter seieren i Skarverennet.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

Da Marit Bjørgen kom med gladnyheten til norsk langrenn om at hun fortsetter skikarrieren minst ett år til, sa hun samtidig at staking er det feltet hvor hun har mest lyst til å utvikle seg.

Marit Bjørgen ønsker å bli bedre til å stake. Her sammen med landslagstrener Egil Kristiansen da skistjernen stilte på en pressekonferanse i sammenheng med at hun har valgt å fortsette langrennskarrièren.

Hun skal prøve å bli den første kvinnen som staker et helt distanserenn. Nå kaster også de andre profilene på landslaget seg på bølgen.— Det er en spennende tanke, og jeg skal gjøre en stor jobb der selv. Det handler om å få større kapasitet i overkroppen, sa Therese Johaug etter at hun i går hadde vunnet Skarverennet for åttende gang.

Hun har allerede en stund hatt fokus på denne teknikken, men kommer til å legge inn enda flere stakeøkter utover sommeren og høsten. Allerede neste sesong kan det bli aktuelt å stille med ski uten smurning i verdenscupen.

— Ja, er løypene slik så er det fullt mulig, sier Johaug.

Les også

Overlegen Johaug sprengåpnet og parkerte Bjørgen rett etter start

— Handler om innstilling

Astrid Uhreholdt Jacobsen prøvde seg på blanke ski allerede under sprinten i junior-VM i 2007. Hun har foreløpig ikke tenkt at det har vært aktuelt i verdenscuprenn.

— Jeg tror Marit har rett i at det handler mye om mental innstilling. Man må bestemme seg og så prøve, sier gull- og sølvmedaljøren fra årets VM.

Under NM i Harstad slet hun med elendige ski under tremilen, og endte opp med å stake nesten hele distansen. Det endte med bronsemedalje.

— På forhånd hadde jeg ikke trodd at noe sånt skulle gå. Det er spennende at det er noen som bryter de grensene som er der, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Hun er imidlertid ikke sikker på at stakingen kommer til å ta over i like stor grad hos kvinnene som hos mennene. I motbakkene tror hun selv at det ikke er ved å legge om til staking at hun har mest tid å hente.

Landslagene samles igjen til ny sesongoppkjøring 1. mai.

— Dette kommer nok til å bli satt veldig på agendaen når vi skal legge opp en plan for hvordan vi skal trene gjennom sommeren og høsten.

Blir stadig sterkere

For Ingvild Flugstad Østberg, som i går sjokkerte seg selv med tredjeplass på det 37 kilometer lange Skarverennet, var det en milepæl da hun staket seg gjennom en hel prolog på en sprint sist sesong.

Ingvild Flugstad Østberg imponerte med en tredjeplass i Skarverennet.

— Vi jentene blir sterkere og sterkere vi også, så vi kommer nok til å se mer av det, men jeg tror det blir en stund til at det er staking som er det raskeste på distanserenn, sier gullvinneren fra lagsprinten i Falun.Smørerne på landslaget har tullet med henne om at det nå er på tide at hun prøver seg på rent stakerenn. For henne har det også litt å si at diagonalgangteknikken ligger hennes hjerte nært.

— Jeg vil gjerne at den skal bestå, men samtidig kan vi ikke sitte på gjerdet om resten av verden trener staking og det er den veien utviklingen går. Vi forbereder oss på alt, sier Østberg.

Suksesstrener Egil Kristiansen har også bestemt seg for å ta minst en sesong til. Han sa torsdag at det norske laget ikke kommer til å overdrive og si at de skal stake alle renn, men at det samtidig er viktig å være litt i forkant av utviklingen.

— Vi skal ikke gjøre som vi ofte gjør i norsk langrenn og henge etter og være redde for alt som er nytt.

 1. Les også

  Smøreprodusent om «staketrusselen»: - Folk flest vil nok ikke gå på blanke ski

 2. Les også

  Den nye langrennstrenden: Staking i ferd med å begrave diagonalgang

 3. Les også

  Northug gikk fem minutter saktere enn Johaug

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5