Langrenn

Northug reiser hjem etter overtrening: - Tviler på at VM er i fare

Landslagstrener Tor Arne Hetland sier hvile, rolig trening og mental avkobling er det som skal få Petter Northug i form igjen.

REISER HJEM: Petter Northug dropper både avslutningen av minitouren på Lillehammer og neste helgs konkurranser i Davos.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

LILLEHAMMER: Petter Northugs personlige trener Stig Rune Kveen bekreftet etter lørdagens skuffende 51. plass at overtrening er årsaken til skistjernens formsvikt.

– Det er en liten overtrening det som skjedde rundt Beitostølen. Han tøyde strikken for langt, men vi føler vi har kontroll på det vi gjør. Dette gjør oss bare mer skjerpet fremover, sa Kveen til Adresseavisen.

Har kjørt for hardt

I formiddag kom meldingen om at Northug dropper dagens jaktstart på Lillehammer. 30-åringen drar hjem til Trøndelag. Han dropper også neste helgs planlagte konkurranser i sveitsiske Davos.

Landslagssjef Tor Arne Hetland gir samme begrunnelse som Kveen, at årsaken til den uventede svikten er at Northug har kjørt for hardt.

- Han føler seg frisk, men har ikke sprut i kroppen. Da har han ikke lyst til å gå skirenn der han blir nummer 40, sier Hetland til Adresseavisen.

Les også

Konklusjon: Overtrening årsak til Northugs kollaps

For ivrig

- Det er totalbelastningen som er blitt for stor. Han og Stig Rune mener det skyldes treningen som ble gjort rett etter det siste høydeoppholdet. Det blir litt for mye, han ble litt for ivrig. Nå må han betale tilbake, med renter.

Det er fortsatt uvisst når Northug igjen blir å finne på startstreken. Han opplevde noe av det samme i forkant av VM i Oslo i 2011. Da ble det tidlig i sesongen spekulert i om hele mesterskapet ville ryke.

- Er det fare for VM nå?

- Nei, det tviler jeg på, sier Hetland.

Petter Northug sammen med sin trener Stig Rune Kveen.

Trenger rolige dager

- Når Petter får noen rolige dager, så tenker jeg at kroppen svarer igjen, fortsetter han.

Northug har i forkant av sesongen meldt at han har hatt en meget god sesongoppkjøring.

- Av og til er det vanskelig å bli bremset når en er erfaren, ting går bra og på skinner. Det er da du kanskje aller helst trenger en trener. Stig Rune sier de har gjort en god jobb, så da stoler vi på at det vil bli bra til neste en anledning.
Tour de Ski starter om under en måned. Der planlegger Northug å delta.

- Jeg tror det går fint. Petter vet når han skal tilbake, sier Hetland.

Heidi Weng suveren på Lillehammer

Bjørgen ikke bekymret

Marit Bjørgen så tydelig at Northug ikke var i slag under lørdagens 10-kilometer. Bjørgen, som gikk inn til fjerdeplass på søndagens jaktstart, sier hun ikke er bekymret for Northug.

- Jeg har nok sett Petter bedre enn det han viste i går. Han mangler litt sprut og er ikke på hugget. Petter han vært med så lenge at han vet vel hva han skal gjøre, sier Bjørgen til Adresseavisen.

Heidi Weng vant kvinnenes minitour foran Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski.

Les mer om

  1. Petter Northug