Langrenn

Northug prøvde å skjule sannheten for politiet

— Jeg ga ikke riktig informasjon, innrømmer en angrende Petter Northug, som snakker ut om skandalehelga.

SNAKKET UT I SVERIGE: Petter Northug tok i mot adressa.no på et pensjonat i Storlien i Sverige mandag ettermiddag. Der pratet han grundig om helga som endte i arresten for skistjernen. Nå er han forberedt på fengselsopphold etter å ha kjørt med promille og krasjet.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

STORLIEN (adressa.no): I et møterom på et pensjonat på Storlien i Sverige, noen mil unna Petter Northugs treningsparadis i Meråker, møtte skistjernen adressa.no mandag ettermiddag. Det var hans aller første intervju etter at han hadde krasjet sin Audi med alkohol i blodet natt til søndag, og deretter stukket av fra ulykkesstedet og den skadde kompisen som satt i passasjersetet.

— Jeg føler meg helt jævlig. Det er jo en vanskelig situasjon, en jævlig situasjon å være i. Jeg har skuffet meg selv, familien, nære venner, støttespillere og alle rundt meg, sier 28-åringen, som søndag kveld sendte ut en pressemelding hvor han forklarte at han hadde sittet bak rattet i alkoholrus.

Nektet å si at han kjørte

Les også

Skikongens store fall

I og med at han fortsatt var beruset da han ble tatt med til politistasjonen i Trondheim, forteller Northug at politiet vurderte at han ikke var i stand til å forklare seg.— Jeg måtte vente ei bra stund før jeg kunne prate.

Northug ble plassert i arresten, hvor han sov ut rusen. Da han satte i gang avhøret, sa han ikke hvem det var som førte bilen. Northug innrømmer overfor adressa.no at han først forsøkte å skjule sannheten for politiet.

— I første omgang, da jeg våknet, var jeg litt uklar og ga ikke riktig informasjon. Jeg sa at jeg var med i bilen, men at jeg ut fra den tilstanden jeg var i ikke husket hva som skjedde.

- Hvorfor gjorde du det?

— Jeg var i tåka, i sjokk. Jeg hadde ikke snakket med mine nærmeste og visste ikke hva som foregikk på utsiden. Etter hvert ble jeg klar, kom til meg selv og da var det bare å legge alle fakta på bordet.

SNAKKET UT: Petter Northug.

Nachspiel hos Northug — Rådførte du deg med noen som sa at det ville være smart å si sannheten?

— Dette var på eget initiativ. Så har jeg for øvrig hatt god hjelp av min advokat underveis i prosessen.

Sannheten var at Petter Northug hadde vært på byen i Trondheim, fortsatt med nachspiel hjemme hos seg selv og deretter satt seg bak rattet i sin Audi med en kompis i passasjersetet.

En tydelig preget Petter Northug forteller detaljert til adressa.no om hva som skjedde etter at han sammen med flere kamerater dro fra utestedet 26 i Trondheim natt til søndag:

— Vi dro derfra sammen med noen kjente opp til meg. Der satt vi til i fem-tida. Da begynte folk å dra hjem og noen la seg.

Det var ikke noe planlagt bak turen.

Drakk alkohol til 05.00

- Drakk dere alkohol helt til i fem-tida?

— Ja, det var inntak til klokka fem.

Northug forklarer at kun han selv og kameraten som ble med på kjøreturen var våkne da de satte seg inn i skistjernens bil.

- Hvor skulle dere?

— Det var ikke noe planlagt bak turen.

- Hva husker du av kjøreturen?

— Det var ingen lang tur. Det jeg husker var at det var en smell og at det stoppet i rekkverket. Så ble det panikk fra begges side. Da skjønte vi alvoret i det.

- Reagerte med panikkhandling

- Hvorfor forlot du bilen med den skadde kompisen?

— Den første dialogen vi hadde var om det gikk bra med oss. Det bekreftet begge to. Sjokket og panikken gjorde at jeg reagerte slik jeg gjorde, at jeg skulle komme lettest mulig ifra det.

- Du skulle altså rømme unna problemene?

— Det var enkleste vei og jeg reagerte med ei panikkhandling. Derfor løp jeg hjem.

Les også

- Northugs ærlighet er et stort pluss

Da han kom hjem, var fortsatt noen av festdeltagerne på plass i huset til Northug. Langrennsløperen fortalte ingen om den dramatiske ulykken han hadde vært med i.— Det var ingen som var våkne. De lå og sov. Jeg satt inn i stua, gikk deretter ned på badet og så opp i stua igjen. Da jeg gikk ned igjen, kom politiet gående inn. De ringte på to ganger ganske fort før de kom, forklarer Northug.

Etter en legesjekk ble han deretter fraktet på politistasjonen i Trondheim, hvor han oppholdt seg store deler av søndagen.

Avviser at karrieren er over

Nå er starten på VM-sesongen, hvor Falun-VM til vinteren er det store høydepunktet, blitt helt annerledes enn det skikongen fra Mosvik hadde ønsket seg.

Han hadde så vidt startet treningen før neste sesong. Likevel dro han ut på fest og inntok alkohol til utpå morgenkvisten.

Northug avviser at skikarrieren er over.

— Jeg skal satse videre. Det er det første jeg merker at jeg har lyst til. For meg er dette en vekker. Jeg har lyst til å gjøre litt endringer i livet, å gjøre det som må til for å komme tilbake.

Møtte foreldrene

Etter at han fikk slippe ut fra politistasjonen i Trondheim søndag, møtte Petter Northug sine foreldre.

— De er jo skuffet, naturligvis. Jeg er skuffet over å ha påført dem dette. Men så får jeg støtte og det betyr veldig mye. De sier at de står der i tykt og tynt. Det er viktig.

De neste dagene vil Petter Northug bruke til å komme seg bort og samle tankene. Han dro til Storlien i Sverige mandag.

— Jeg får se om jeg har krefter til å trene. Målet er å komme tilbake så fort som mulig.

Håper sponsorene fortsetter

Les også

Kommentar: - Northug må velge mellom poker og ski

Fortsatt er det uvisst om mange av Northugs sponsorer velger å fortsette samarbeidet eller om de trekker seg ut. 28-åringen håper de blir med videre, men har forståelse hvis de sier stopp.— Jeg har ikke snakket med så mange ennå, bortsett fra mine nærmeste. Jeg håper de er med på laget videre når vi går på et nytt år.

— Dersom denne saken ender med at du må inn i et fengselsopphold i høst, vil det hemme forberedelsene dine til VM?

— Ja, jeg har ikke tatt stilling til det, men det vil jo være ødeleggende.

- Hva tenker om et opphold i fengsel?

— Jeg er klar for å ta straffen som må til. Jeg er ikke redd for det.

Les mer om

  1. Petter Northug