Langrenn

Sveriges trønderske trener: - De burde lagt seg flate i astmasaken fra dag én

Ole Morten Iversen kritisk til Skiforbundets håndtering av astma-saken.

Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder etter å ha brutt Wada-reglementet. Her fra pressekonferansen da nyheten ble kjent.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Den svenske avisen Expressen reiste til Östersund for å snakke med de svenske skijentenes trener, Ole Morten Iversen. Iversen har tidligere vært trener for Team Trøndelag, og hari nesten 30 år vært viktig for skiskolen i Meråker. Han er også far til forrige sesongs komet, Emil Iversen.

Selv om han nå har ansvaret for svenskene, følger han med på det Expressen kaller «astma-gate» i hjemlandet.

— Det er utrolig trist sak for hele skisporten. Og spesielt for langrennssporten i Norge, sier Iversen til Expressen.

Ole Morten Iversen har vært trener på landslags- og klubbnivå i Norge i nesten 30 år. Nå er han trener for de svenske skijentene.

LES OGSÅ:

Les også

Dyrhaug tror Sundby kan bli preget av astmasaken

— Burde vært mer ydmyke

Han sier han ikke har hørt at friske utøvere har fått astmamedisin før saken eksploderte i sommer. Han er kritisk til hvordan Skiforbundet taklet situasjonen.

— De burde vært mer ydmyke. De burde lagt seg flat allerede etter dag én, erkjent at de har gjort feil, og sagt at de ikke skal gjøre det mer i framtiden, sier Iversen til Expressen.

LES OGSÅ:

Les også

Norsk langrennutøver om astmabråket: - Det ser ikke bra ut, og vi må bygge opp igjen tilliten

Han tror at saken har skadet Norges rykte i langrennsverden «ganske mye» og tror at mange har blitt skeptiske og kjenner seg usikre på om alt har blitt gjort etter regelboken.

Saken har ført til at den svenske landslagslegen i Sverige har informert både herre— og kvinnelaget om reglene rundt bruk av astmamedisin.

— Det var nesten som en forelesning, hvor han gikk gjennom alt med astma. Han fortalte hvordan legemidlene fungerer, og var veldig tydelig på hvor de etiske grenselinjene gikk. Han sa at dosene svenske langrennsløpere får ikke er i nærheten av de dosene Johnsrud Sundby fikk. De er mye lavere, sier Iversen til Expressen.

LES OGSÅ:

Les også

Derfor skjulte skipresidenten Sundby-saken for sitt eget styre

Skiforbundet har fått kritikk fra flere hold de siste dagene. Først gikk Wadas Thorhild Widvey ut og sa at Skiforbundet manglet respekt for internasjonale dopingregler.

Friidrettsforbundet og Sykkelforbundet har også sagt til TV 2 at de aldri kunne betalt kompensasjon til en dopingtatt utøver.

Utestengt i to måneder

Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for å ha brutt Wada-reglementet i sommer. Det dreier seg om feil bruk av astmamedisinen ventoline. Han mistet sammenlagtseierene i Tour de Ski, og verdenscupserien i 2014/2015-sesongen. Han ble utestengt i to måneder.

Skiforbundet tok på seg skylden for feilen og har forklart at landslagslegen har misforstått reglementet. Sundby selv mente at dommen var «totalt urimelig».

Les også

  1. Slik vil Hetland bli kvitt de syrlige kommentarene fra utlandet etter astmasaken

  2. Langrennsstjerne refser det norske folk: - Det er galskap

  3. Sundby tar ikke saken til Høyesterett

  4. - Astmasaken vil kaste skygge over hele VM

  5. Bjørgen om astmabråket: - Jeg skjønner at folk spekulerer

  6. Bjørgen innrømmer: - Det er litt tøft innimellom

Les mer om

  1. Martin Johnsrud Sundby