Langrenn

Trener la ned alkoholforbud: - Det er en dobbeltmoral her

Støtter utspill mot alkohol i tilknytning til langrenn.

På plass under NM i Harstad i fjor. Eirik Lund Røer var med som trener for Oslo-klubbens deltagere.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

BAKGRUNN:

Les også

Stempler NM-avslutning som fyllefest: - Utøveren lå og sov i snøen. Da vi vekket ham, kastet han opp flere ganger.

Langrennstrener Eirik Lund Røer har bestemt at hans senior— og juniorløpere ikke skal drikke når de er på samlinger og renn.

— Jeg er ikke i tvil om at jeg hadde satt utøveren på første mulige buss hjem dersom regelen hadde blitt brutt, sier han.

26-åringen er hovedtrener i Bækkelagets Sportsklub, der han har ansvaret for til sammen 16 løpere. Blant dem er senioren Andrew Young, som går for Storbritannia og junioren Lasse Løwstrøm Aulin, som deltok i junior-VM i vinter.

— Det er ikke lov til å innta noe alkohol. Gjør de det, blir de sendt hjem fra samlingene. Det er bare sånn det er, sier Lund Røer.

BAKGRUNN: INNLEGGET SOM FIRE LANGRENNSLØPERE SKREV ETTER NM:

  • Hører langrenn og alkohol sammen?

Egne regler

Han opplyser at han ikke har fått noen føringer fra klubben, men at han selv fant det naturlig og riktig.

- Hvorfor det?

Petter Skinstad og tre andre langrennsløpere har skrevet innlegg om fyll i forbindelse med NM og andre langrennsarrangementer. De mener utviklingen går feil vei.

— Først og fremst fordi inntak av alkohol svekker treningskvaliteten. Og jeg mener at alkohol ikke er forenlig med de mål og ambisjoner som utøverne har om å hevde seg sportslig. Dessuten har jeg i årenes løp sette viktigheten av å være et godt forbilde i min rolle som trener og leder i idretten.- Mener du at aktive heller ikke skal kunne ta seg en øl eller et glass vin når sesongen er over?

— Nei, det må bli opp til den enkelte. I april er det ingen organiserte treninger eller samlinger. Jeg kontrollerer slett ikke hva de foretar seg da.

Dobbeltmoralen

Treneren var selv til stede på festen i Beitohallen der seniorene feiret at sesongen var over. Han foreller at det også var juniorer der, men det var de som ikke hadde kvalifisert seg til norgescupens siste renn søndag.

— Jeg oppfattet ikke festen som spesielt rølpete, men jeg er enig med Petter Skinstad og de andre løperne i at det er en dobbeltmoral her. Idretten med sine regler mot sammenblanding av alkohol og idrett, samtidig med at idretten arrangerer slike fester. Jeg mener dessuten at vi i samfunnet er i ferd med å gå i feil retning, at du nesten må drikke for å komme deg inn i sosiale miljøer på skolen. Det er definitivt et drikkepress blant ungdommen. Det var slik da jeg var yngre, men det er blitt enda verre nå. Derfor er det så viktig at vi har et alkoholfritt miljø i idretten.

- Vi må være forbilder

OL- og VM-deltager Andrew Young er skotte, representerer klubben Bækkelaget og bor på Lillehammer store deler av året.

Han har ingen problemer med de reglene som hovedtreneren har innført.

— Det er naturlig å ha slike regler når vi er på samlinger og renn, sier Young, som ikke føler det som noe overformynderi.

Sprinteren deltok på NM i Tromsø, men ikke del to på Beitostølen.

— Vi må være forbilder, sier Young.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: