Svenskene og finnene skuffet: - Formålet er å få Johaug klar til OL

Mener at Therese Johaug slipper billig unna.

Hvis den endelige straffen ender på 14 måneder, får Therese Johaug med seg OL i 2018.
  • Roar Lyngøy

14 måneders utestengelse for dopingtatte Therese Johaug er for lite, mener fremtredende medier og langrennsfolk i Sverige og Finland.

Pekka Vähäsöyrinki var finsk landslagssjef da en rekke finske utøvere ble tatt for bruk av EPO på 1990-tallet. Han går langt i sin kritikk.

– Dette viser nok en gang hvilken makt det norske skilandslaget har, sier han til den finske avisen, og antyder skittent spill mellom Norges Skiforbund og Antidoping Norge.

— Trolldom!

– Dette kan sammenlignes med trolldom, der formålet åpenbart er å prøve å få Johaug klar til 2018-OL, sier Vähäsöyrinki.

I 2011 ble han dømt til betinget fengsel for mened etter en rettssak om dopingbruken. Tidligere i høst kritiserte han det han mener er norsk arroganse i dopingspørsmål.

Den finske langrennsløperen Sami Jauhojärvi ble sitert på følgende av den finske avisen Ilta Sanomat: – Dette undergraver helt troverdigheten til antidopingarbeidet.

Tirsdag ettermiddag avviste imidlertid Jauhojärvi overfor Dagbladet at han er sagt det han er sitert på.

— Jeg vil ikke at det norske folk skal tro at jeg angriper og mistenkeliggjører Therese Johaug og det norske antidopingarbeidet, sier Jauhojärvi til avisen.

- Slipper billig unna

Den svenske avisen Aftonbladet er kritisk til forslaget om 14 måneders utestengelse.

«Johaug slipper billig unna», er tittelen i Kristoffer Bergström sin kommentar.

Avisen har funnet ut at snittstraffen for bruk av det anabole steroidet som felte Johaug, har vært 18 måneder.

– Hva om de hadde gitt henne 16 måneder? I Johaugs tilfelle utgjør det hele forskjellen mellom å kunne stille i OL eller ikke, skriver Bergström.

– Justyna Kowalczyk har allerede annonsert at hun feirer med popcorn etter beslutningen, men i min verden kan hun by sin norske konkurrent på en neve. For ut fra alt vi vet til nå, burde Therese Johaug ikke sørge over de konkurransene hun må stå over, men være fornøyd med å få delta i OL i 2018, skriver Aftonbladets kommentator.

Her er de eksakte kremene Therese Johaug brukte på leppene. Den øverste inneholdt stoffet Clostebol.

Tror ikke på konspirasjon

Expressen-kommentator Ludvig Holmberg skriver at han har tiltro til Antidoping Norge.

– Jeg kan tenke meg at en og annen svenske sitter hjemme i sofaen og banner over at Antidoping Norge legger frem et forslag som gjør at Johaug blir sluppet fri ni uker før OL, men selv har jeg ingen som helst tvil om at dette er blitt behandlet profesjonelt, skriver Holmberg.

Dette sa Johaug selv i en pressemelding tidligere tirsdag:

«Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utelukkelse. Jeg ser nå fram til at saken skal behandles i domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig. I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert».