Langrenn

Norges nye landslagstrener: - Northug velkommen når som helst

Den nye landslagstreneren inviterer Northug på alle trøndertreninger.

Petter Northug og Tor Arne Hetland har konkurrert både sammen og mot hverandre tidligere. Dette bildet er tatt etter sprinten under Tour de Ski i 2007. Petter Northug ble nummer tre og Tor Arne Hetland vant.
 • Kurt B.M. Haugli

ULLEVAAL: Onsdag formiddag ble det klart at den tidligere sprintkongen Tor Arne Hetland blir landslagstrener for det norske herrelandslaget. Der jobber han gjerne sammen med Petter Northug.

Les også

Tor-Arne Hetland blir Norges nye landslagstrener

Hetland tar over jobben til Steinar Mundal som går ut av trenerteamet etter denne sesongen. 41-åringen fra Helleland vil ha Trond Nystad som nærmeste sjef, men landslagssjef Vidar Løfshus legger ikke skjul på at de ser på rogalendingen som en kommende hovedtrener.

Tor Arne Hetland (41) blir ny trener på det norske landslaget i langrenn. Den gamle sprintkongen tar over etter Steinar Mundal.

— Det er uansett viktig at han har vært i trenerteamet vårt en stund. Om han tar over allround eller et annet lag er ikke så nøye. Men vi vil skolere ham, slik at han kan ta en slik rolle hvis han er moden for det, sier Løfshus.Etter å ha jobbet med begrensede ressurser i Tyskland, Sveits og Canada er Hetland nå tilbake i gamlelandet. Plutselig har han millionbudsjett og en bredde blant løperne som har vært utenkelig før.

Les også

Løfshus vil innstille Northug til landslaget

Samtidig har han en VM-konge på vent. Petter Northug har ennå ikke bestemt seg hvordan han skal forholde seg til landslaget neste sesong. Landslagsledelsen har heller ikke bestemt seg for om de vil tilby ham en plass på laget.

Inviterer Northug på trening

Tor Arne Hetland ser gjerne at Northug er en del av de som går med flagget hele sesongen gjennom.

— Nå skal Petter Northug få lov til å være i tenkeboksen og først selv få bestemme seg for hva det er han ønsker. Men han er velkommen på hver eneste treningsøkt han vil være med på her i Trondheim sammen med landslagets løpere, sier Hetland.

Petter Northug og Tor Arne Hetland gikk sammen på det norske sprintlaget undre VM i Sapporo i 2007.

Sammen med sin kone, Guri Hetland (tidligere hovedtrener for Sveits og manageren til Marit Bjørgen), flytter han til Trondheim i august. For Vidar Løfshus er det en fordel med en trener som har base i Trondheim ettersom mange av løperne på landslaget vil ha base i Trondheim. Flere av dem er gode kamerater av Petter Northug som Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth.Tor Arne Hetland vil ikke aktivt prøve å lokke Northug tilbake på landslaget.

— Han har det kjempebra med det laget som han har nå. Den jobben som Stig Rune Kveen og teamet rundt ham gjør, og den jobben Petter selv gjør, er solid. Han må først finne ut selv hva han er motivert for. Så får vi ta det derfra, sier Hetland.

Løfshus vil ha Northug på laget

En annen som helst hadde sett at Petter Northug var landslagsløper, er landslagssjef Vidar Løfshus.

— Navnet står øverst på blokka, sier Løfshus og tenker på mannen fra Mosvik som vant fire gull under VM i Falun.

— Som landslagssjef ønsker jeg ham på landslaget. Men det er ikke jeg som er øverste sjef, sier Løfshus.

Les også

Utskjelt smøresjef aktuell for toppjobb: - En kjempekompliment

Denne uken og de neste ukene vil skiforbundets langrennskomité og øverste sjef for langrenn, Åge Skinstad, bestemme seg for om de kommer til å tilby Petter Northug en plass på landslaget. Northug fikk et slikt tilbud i fjor, men takket nei.

Taktisk ikke-tilbud til Northug

— Kan dere være taktiske og omgå egne regler ved å ikke tilby ham en landslagsplass, for deretter la han gå for Norge på andre vilkår enn de strenge nye reglene, dersom han er god nok?

— Jeg har ikke noen tanker om dette selv om det blir diskusjoner og spekulasjoner i media rundt dette. Jeg har forholdt meg til at Petter har vært utenfor landslaget i to år nå. Om han får samme ordninger i år, har jeg absolutt null formeninger om, sier Løfshus som er glad for at han ikke har noe med slike forhandlinger å gjøre.

Løfshus innrømmer at det kan ende opp med at Petter Northug ikke blir tilbudt en plass på laget. Men det er en beslutning han ikke skal fatte.

 1. Les også

  Northug stiller i stjernespekket Skareverenn

 2. Les også

  Northugs landslagsavtale gikk ut i dag

 3. Les også

  Northug banket alt på TV 2

 4. Les også

  Mener Northug må gjøre dramatiske endringer

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5